Minder plezier­vluchten heli­kopters in Zuid-Holland


5 oktober 2017

Den Haag, 5 oktober 2017 – De vele recreatieve helikoptervluchten in de provincie Zuid-Holland hebben veel overlast veroorzaakt. Er waren meldingen van klachten over geluidsoverlast en van schending van de privacy. Dit werd veroorzaakt doordat er per dag meer vluchten uitgevoerd werden dan waarvoor vergunning was verleend. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft hierover schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld.

Om meerdere vluchten met een helikopter te mogen maken, wordt aan een helihaven een provinciale ontheffing verleend (een ontheffing Tijdelijke en Uitzonderlijk Gebruik: TUG), zodat er meer vluchten dan normaal mogen worden uitgevoerd. Alleen werden deze vluchten niet verspreid over 24 dagen die in de vergunning stonden vermeld, maar zijn alle vluchten in één week verbruikt. Ook is bij het verlenen van diverse ontheffingen niet het gebruikelijke bezwaartermijn van zes weken gehanteerd, waardoor er geen mogelijkheid was om bezwaar te kunnen maken.

De partij wil van Gedeputeerde Staten weten of er in strijd met de ontheffing is gehandeld. Bij de vaststelling van de luchthavenregeling Den Haag in 2015 zijn wijzigingsvoorstellen aangenomen, waarin is vastgesteld enkel te vliegen tussen 7.00 uur en 19.00 uur en maximaal tien starts en tien landingen per kalenderdag. Commerciële rondvluchten zijn uitgesloten. De partij wil weten in hoeverre aan deze normen is voldaan bij het verlenen van de genoemde ontheffingen en of het juist is dat bij deze vergunningen niet aan de norm qua aantal starts en landingen is voldaan.

Bart Canton, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland: “Het vliegen met helikopters is erg milieuvervuilend. De luchtkwaliteit in Zuid-Holland is al slecht en de provincie wil juist een bijdrage leveren aan de gestelde klimaatambities. Dat valt niet te rijmen. Bovendien geven de vluchten veel geluidsoverlast voor omwonenden. Daarom vinden we dat pleziervluchten met helikopters aan banden moet worden gelegd en het liefst helemaal niet meer wordt toegestaan.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil moratorium voor geitenhouderijen Zuid-Holland

Den Haag, 25 september 2017 – Het plan om een uitbreiding van een geitenstal tot 1200 geiten in Strijen is een bedreiging voo...

Lees verder

Partij voor de Dieren: maak Zuid-Holland diervriendelijkste provincie

Den Haag, 13 oktober 2017 – Maak van Zuid-Holland de diervriendelijkste provincie van Nederland. Dat voorstel deed de Partij ...

Lees verder