Partij voor de Dieren wil betere toegan­ke­lijkheid openbaar vervoer voor minder­va­liden


28 november 2017

Den Haag, 28 november 2017 – Het openbaar vervoer in Zuid-Holland moet goed toegankelijk zijn voor mindervaliden. Daarom moeten alle voertuigen en haltes die nog niet aan dat doel voldoen snel worden aangepast. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil van het provinciebestuur weten hoe het daarmee staat.

Sinds 1 januari van dit jaar is goede toegankelijkheid van het openbaar vervoer (OV) voor rolstoelgebruikers en mindervaliden wettelijk verplicht. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel voertuigen en haltes in Zuid-Holland aan de nieuwe eisen voldoen. Daarom heeft de Partij voor de Dieren hierover vragen gesteld aan het provinciebestuur.

Zo wil de partij weten hoeveel haltes en voertuigen in Zuid-Holland nog niet goed toegankelijk zijn. Verder vraagt de partij wanneer bestaande OV-haltes en voertuigen zijn afgeschreven en kunnen worden vervangen door beter toegankelijke voorzieningen.

Op grond van een verdrag van de Verenigde Naties moet bij elke aanschaf, bouw of verbouwing van voertuigen en (bus)haltes rekening worden gehouden met toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Bestaande OV-haltes hoeven nog niet aan deze eisen te voldoen. Eerder dit jaar concludeerde het College voor Rechten van de Mens dat er nog enkele knelpunten waren. In een reactie op een landelijke petitie erkende ook de staatssecretaris van Volksgezondheid de urgentie om te werken aan betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer.

Bart Canton, statenlid voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland: “Mijn partij vindt het belangrijk dat ook rolstoelgebruikers en mindervaliden op een goede manier gebruik kunnen maken van openbaar vervoer. Daarom willen wij weten hoeveel haltes en voertuigen nog niet goed toegankelijk zijn. We vinden dat voertuigen en haltes, die nog niet voldoen, snel moeten worden aangepast en dat chauffeurs in het openbaar vervoer rolstoelgebruikers en mindervaliden goed van dienst moeten zijn, ook al kost dit extra tijd.”

Gerelateerd nieuws

Overbemesting bedreiging voor drinkwater

Den Haag, 21 november 2017 – Overbemesting is een bedreiging voor ons drinkwater. Meststoffen vervuilen het grondwater en zui...

Lees verder

Inkrimping veestapel in Zuid-Holland

Den Haag, 17 december 2017 –Intensieve veehouderijen in Zuid-Holland mogen van de provincie extra uitbreiden van twee hectare...

Lees verder