Biogas gevaarlijk en scha­delijk voor milieu


21 november 2012

Den Haag, 21 november 2012 – Biogas is waarschijnlijk helemaal niet zo duurzaam als wordt gedacht. De verwerking van onder andere illegaal slachtafval uit de vee-industrie tot biogas kan zelfs gevaarlijk en schadelijk voor het milieu zijn. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland zet dan ook grote vraagtekens bij de plannen van de provincie om biogascentrales toe te staan op de Maasvlakte.

De provincie Zuid-Holland wil het gebruik van biogas stimuleren, omdat het een belangrijke en duurzame vorm van energievoorziening zou zijn. Biogas is een gasmengsel, dat ontstaat als gevolg van vergisting van organisch materiaal zoals mest, rioolslib, actief slib of gestort huisvuil. Dit jaar heeft het provinciebestuur vergunning verleend aan de elektriciteitsbedrijven EON en Electrabel voor de aanleg en het gebruik van een biomassa gestookte elektriciteitscentrale op de Maasvlakte.

Het KRO-programma Reporter besteedde op 16 november jl. aandacht aan de gevaren van biovergisters en de schadelijkheid daarvan voor het milieu. Uit de documentaire ‘De biogas-beerput’ bleek onder meer dat de verwerking van materiaal tot biogas gevaarlijk is en ook schadelijk voor het milieu. In Coevorden zijn begin dit jaar zelfs mensen geëvacueerd vanwege de gevaren van een biogasinstallatie in die gemeente.

De Partij voor de Dieren heeft daarom vragen over deze kwestie gesteld aan Gedeputeerde Staten. Volgens de partij is biogas kennelijk helemaal niet zo’n duurzame vorm van energievoorziening als wordt verondersteld. Er zou onder meer illegaal slachtafval uit de vee-industrie en ander illegaal afval worden gedumpt en verwerkt in biovergistingsinstallaties.

De partij vraagt aan Gedeputeerde Staten wat zij vinden van de 134 miljoen euro subsidie die de overheid heeft gegeven aan een sector, waar op grote schaal afval wordt ‘omgekat’. Te meer daar biovergisters niet het rendement opleveren dat werd verwacht, ondanks de genoemde subsidie. Ook wil de partij weten hoeveel subsidie de provincie eventueel heeft verstrekt.

Verder wil de Partij voor de Dieren dat de provincie onderzoek doet naar de gevaren van biovergisters voor de bevolking van Zuid-Holland en of het ruimtelijk gezien wel veilig is. Ook zou er onderzoek moeten worden gedaan naar de gevaren voor bodemverontreiniging en de schade aan het milieu door kunstmest afkomstig van biovergisters, die op landbouwgrond wordt verspreid.

Gerelateerd nieuws

Zuid-Holland laat konijnen en vossen gruwelijke dood sterven

Den Haag, 9 november 2012 – De provincie Zuid-Holland geeft toestemming om konijnen en vossen die langs het HSL-traje...

Lees verder

Lezing over veranderingen in de samenleving door prof. Rotmans

Den Haag, 7 december 2012 - Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland houdt prof. dr. ir. Jan Rotmans op ...

Lees verder