Partij voor de Dieren: geen natuur­be­graaf­plaats in Bonnen­polder


25 januari 2017

Den Haag, 25 januari 2017 – Er moet geen natuurbegraafplaats komen in de Bonnenpolder in Hoek van Holland. De polder is bestemd voor recreatie en natuurbegraven heeft nadelen voor de natuur en het milieu. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil daarom dat de provincie de plannen voor een natuurbegraafplaats in de Bonnenpolder tegenhoudt.

Natuurbegraven betekent dat mensen worden begraven op een plek in de natuur, bijvoorbeeld in een bos. De graven op zo’n begraafplaats zijn meestal niet zichtbaar, behalve door een eventueel aanwezige houten schijf met de naam van de overledene. Het gaat om eeuwigdurende graven: de natuur zorgt voor de afbraak van het stoffelijk overschot en andere materialen.

Er zijn op diverse plaatsen in Nederland natuurbegraafplaatsen. Een bedrijf uit Brabant wil nu in de Bonnenpolder in Hoek van Holland (gemeente Rotterdam) de grootste natuurbegraafplaats van Nederland realiseren: 80 hectare en 34.000 graven, oftewel 120 voetbalvelden met om de vijf meter een graf.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is tegen dit plan. De Bonnenpolder heeft namelijk een recreatieve bestemming. Bovendien is in de provinciale visie Ruimte en Mobiliteit in een deel van de Bonnenpolder een ‘strategische reservering natuur’ opgenomen. Omdat het gaat om een landschappelijk en ecologisch kwetsbaar gebied, zijn daar niet zo maar andere activiteiten mogelijk.

Daar komt volgens de partij bij dat natuurbegraven gepaard gaat met uitbreiding van infrastructuur en gebouwen, begrafenisactiviteiten, activiteiten in de bodem en toename van verkeer. Ook zou de Bonnenpolder met minimaal een meter moeten worden opgehoogd om een natuurbegraafplaats mogelijk te maken en te voldoen aan de Wet op de lijkbezorging.

Verder hebben onder andere kennisinstituut Alterra en prof. dr. Lucas Reinders van de Universiteit van Amsterdam aangegeven dat natuurbegraven nadelen heeft voor de natuur en het milieu. Het is veel minder natuurlijk dan beoogd, aangezien het gaat om inbreng van gebiedsvreemd ‘materiaal’.

De Partij voor de Dieren heeft daarom vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over deze kwestie. Ze wil onder meer weten of de plannen voor de natuurbegraafplaats wel in overeenstemming zijn met de provinciale regels en het bestemmingsplan van Rotterdam. Ook vraagt de partij zich af wat de gevolgen zijn van de aanleg van een natuurbegraafplaats voor de natuur, de bodem, het grondwater en de waterkwaliteit in de Bonnenpolder. Ook is de partij benieuwd hoe het provinciebestuur in z’n algemeenheid denkt over natuurbegraven in Zuid-Holland.

Gerelateerd nieuws

Geen carbid schieten in natuurgebied Voornes Duin

Den Haag, 30 december 2016 – Op 2 november 2016 heeft de gemeente Westvoorne een vergunning verleend voor carbid schieten op ...

Lees verder

Maak van Dordrecht weer volwaardig intercitystation

Den Haag, 7 februari 2017 – Dordrecht moet weer een volwaardig intercitystation worden. Daarvoor pleit onder andere de Partij...

Lees verder