Dode zwanen Oud-Alblas


Indiendatum: mrt. 2019

Toelichting

De dierenambulance van Vianen en omstreken heeft afgelopen weekend negen dode zwanen uit het water gehaald; zes gedode vogels in het kanaal bij Lexmond(Utrecht) en drie zwanen uit het water gevist in Oud-Alblas (Zuid-Holland). Gebleken is, uit röntgenfoto’s, dat alle vogels schotwonden hadden en waren ontdaan van het borstvlees.

Voor zwanen geldt momenteel in Zuid-Holland een afschotverbod.

Dit op basis van een uitspraak op 22 november 2018 van de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag waarin een voorlopig verbod op het doden van zwanen met geweer in de provincie Zuid-Holland van kracht is alsook een voorlopig verbod op het doden van gewonde zwanen met gebruik van slag-, steek- en snijwapens.

Daarom heeft onze fractie de volgende vragen.

  1. 1. Bent u op de hoogte van het nieuws "Dierenbeulen doden negen zwanen in twee dagen tijd"?[1]
  1. 2. Er is aangifte gedaan bij de politie. Zijn politie en justitie deze zaak aan het onderzoeken? Zo nee, bent u bereid de politie en justitie te verzoeken tot onderzoek?
  1. 3. Naast een eventueel strafrechtelijk traject kan ook bestuursrechtelijk handhavend opgetreden worden. Bent u bereid de nodige voorbereidingen te treffen om bestuursrechtelijk handhavend op te treden? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
  1. 4. Op welke wijze heeft de Provincie Zuid-Holland c.q. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid contact met de provincie Utrecht c.q. RUD Utrecht over bovengenoemde casus? Indien er geen contact is, waarom niet?
  1. 5. Is de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid bezig met onderzoek naar bovengenoemde casus? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunnen Provinciale Staten op de hoogte gesteld worden van de uitkomsten van het onderzoek? Zo nee, waarom niet?

Bart Canton

Partij voor de Dieren

[1]https://www.ad.nl/rivierenland/dierenbeulen-doden-negen-zwanen-in-twee-dagen-tijd~a4ab045a/

Indiendatum: mrt. 2019
Antwoorddatum: 26 mrt. 2019

Klik hier voor de antwoorden.

Wij staan voor:

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer