Natuur­rijke omgeving of lucht­ha­ven­lawaai?


Partij voor de Dieren Zuid-Holland stelt vragen bij bouwplan Wilders­zijde

22 augustus 2023

Den Haag, 22 augustus 2023 – De Partij voor de Dieren heeft, samen met SP en D66, vragen gesteld aan het Provinciebestuur over het gebrek aan informatie in bouwplan Wilderszijde, gelegen in Lansingerland. De partijen zijn bezorgd over het ontbreken van essentiële informatie over de nabijheid van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en de mogelijke gevolgen voor toekomstige bewoners.

Het bouwplan Wilderszijde, ontwikkeld door Bouwfonds en Batenburg, werd afgelopen juni door de Bewonersgroep Tegen Vliegtuigoverlast onder de aandacht gebracht vanwege het schrijnende tekort aan informatie. De reclamecampagnes rondom het project maken nauwelijks melding van de nabijheid van RTHA, dat zich op minder dan een halve kilometer afstand bevindt. Eveneens ontbreekt de nodige aandacht voor mogelijke geluidsoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen, die een ernstige impact kunnen hebben op de gezondheid van toekomstige bewoners. Hoewel nabijgelegen groenvoorzieningen en parken wel prominent worden getoond op de kaarten, lijken de potentiële gevolgen van het naburige vliegveld onderbelicht te blijven. De gemeente Lansingerland neemt het standpunt in dat het de verantwoordelijkheid van potentiële kopers is om zelf informatie in te winnen over de omgeving van hun toekomstige woning.

De partijen hebben nu enkele prangende vragen gesteld aan het Provinciebestuur, met name over de naleving van geluidsnormen door de geplande woningen en de mogelijke cumulatieve geluidsoverlast in verband met de nabijgelegen hogesnelheidslijn (HSL) en snelwegverbinding A13/A16. Hierbij vragen de partijen naar de rol van de provincie Zuid-Holland bij het waarborgen van de bescherming van inwoners tegen geluidshinder en uitstoot van schadelijke stoffen.

Hanke Hoogerwerf, Statenlid voor de Partij voor de Dieren Zuid-Holland, benadrukt het belang van deze vragen en verklaart: “De provincie is verantwoordelijk voor het welzijn van haar inwoners. Zorgen dat transparante informatie verschaft wordt voor weloverwogen beslissingen is het minste wat zij kan doen, zeker gezien de huidige overspannen situatie op de woningmarkt. De nabijheid van een luchthaven en andere infrastructuur is een factor die niet onderschat mag worden. Wij streven ernaar dat potentiële kopers met relevante en eerlijke informatie besluiten kunnen nemen over hun toekomstige woning en welzijn."

Lees hier onze vragen aan het provinciebestuur

Gerelateerd nieuws

Denk mee over je leefomgeving!

Hoe ziet de provincie Zuid-Holland eruit in de toekomst? Jij mag meedenken! Moet er meer ruimte worden gemaakt voor woninge...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil intrekking vergunning Chemours en sluiting van de fabriek

Den Haag, 20 september 2023 – Na de hoorzitting met Chemours was het voor de Partij voor de Dieren duidelijk: Chemours moet s...

Lees verder