Bijdrage Voorjaarsnota 2015 en TTIP
Economische groei
De focus van deze provincie heeft de afgelopen jarenerg gelegen op economische groei.
De doelen om extra asfalt te realiseren stijgt zelfs boven de doelstelling uit. 93% in plaats van de geplande 90%. Dat kan niet gezegd worden voor de ecologische doelen.
Ecologische groei
De Partij voor de Dieren wil juist de nadruk leggen op ecologische groei en daar is alle reden toe.
- Op pagina 16 staat dat veel RodS doelen zijn uitgesteld
- Op pagina 34 valt te lezen dat het versterken van de recreatieve functie en groenstructuur slecht is.
- En ook valr daar te lezen dat het behouden en ontwikkelen van de ecologische Hoofdstructuur slecht is.
- Hetzelfde geldt voor de doelen die gesteld zijn te aanzien van de waterkwaliteit: de Kaderrichtlijn Water.
- Er is extra geld voor de PAS natuur, maar juist door de PAS maatregelen wordt meer uitstoot mogelijk. Daarnaast al de schaalvergroting en uitbreiding van de melkveehouderij in Zuid-Holland alleen maar toenemen, gezien de vele honderden NB wet vergunnningen voor uitbreiding van melkveehouderijen die de provincie de afgelopen tijd heeft verleend. Zo wordt de schaalvergroting van de landbouw gestimuleerd, en ook op natuur wordt keer op keer beknibbeld. In Zuid-Holland zal het aantal mega koeienstallen de komende jaren verdrievoudigen als de provincie hiervoor geen strengere regels opstelt. Megastallen, ook de schaalvergroting van de koeienstallen, brengen grote risico’s met zich mee voor dierenwelzijn, natuur, milieu en de volksgezondheid. Meer koeien = meer mest = meer vervuiling = negatief voor behalen klimaatdoelen.
- Ook is een extra inspanning van het college nodig voor de realisatie van natuur.
De partij voor de Dieren wil meer inzet op een werkelijk vitaal platteland en geen groene woestijnen met monoculturen van Engels raaigras, dat intensief wordt gemaaid, bemest en voorzien van landbouwgif., maar bloem- en kruidenrijke graslanden, wat niet intensief wordt bemest en gemaaid en waar weidevogels, insecten en koeien in de wei het landschap bepalen.
Behalen klimaatdoelen
Zonne-energie
Verder zien we graag dat de ‘Greendeal zonnepanelen erop asbest eraf’ meer en beter wordt gestimuleerd. Graag een reactie van het college om dit te gaan doen. Dat draagt namelijk bij aan het behalen van de afgesproken klimaatdoelen van 25% reductie in 2020. Als we gewoon zo doorgaan en niets extras doen, halen we het niet. Ook extra windenergie op land en meer zonne-energie is nodig!
Energiebesparing
Intensivering op energiebesparing bij energierelevante bedrijven waar de provincie bevoegd gezag voor is ad 0,2 miljoen euro. Kan het College aangeven hoe ze dit nu precies wil realiseren?
Kortom, naar aanleiding van de Voorjaarsnota is de Partij voor de Dieren van mening dat er een veel intensievere inzet nodig is op ecologische groei om de natuurdoelen te behalen en en een veel grotere inzet om de klimaatdoelen te behalen.
Internationaal handelsverdrag TTIP
Onlangs zou in het Europees Parlement over het Transatlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) een beslissing genomen worden, maar die is uitgesteld, vanwege de toenemende weerstand hiertegen. De zorgen over het TTIP nemen in heel Europa toe. Steeds meer mensen vrezen dat het verdrag een negatief effect zal hebben op economie, democratie, werknemersrechten, de voedselveiligheid en voedselzekerheid, privacy, natuur, milieu en dierenwelzijn, kortom juist alle dingen die het leven zo de moeite waard maken en het leven beschermen. Het is door het vrijhandelsverdrag niet mogelijk om hier nadere eisen aan te stellen. TTIP is geen namelijk traditioneel handelsverdrag dat zich richt op tarieven en grenscontroles. Het is een 'levende overeenkomst' die nu en in de toekomst handelsbarrières, die ontstaan door een verschil in wet- en regelgeving tussen landen, moet wegnemen.
Zorgelijk is ook de Investor-State Dispute Settlement (ISDS), waarmee bedrijven overheden buiten de nationale rechtspraak om kunnen aanklagen. 97% van de Europese bevolking wil dit niet. De risico's van ISDS zijn veelal nog onbekend en worden nauwelijks toegelicht.
Met TTIP krijgen we niet alleen straks private rechtbanken, maar ook regulerende clubjes van multinationals en technocraten die samen de wet- en regelgeving gaan aanpassen die een mogelijke belemmering vormen voor de handel. Hiermee worden zowelonze democratie. ons rechtssysteem provinciale regelgeving opzij gezet. TTIP is een wapen dat, onder het mom van ‘harmonisatie’, Europese democratische wetgeving, veiligheidsnormen, milieunormen en dierenwelzijnsnormen dreigt te verlagen tot een bedenkelijk laag niveau. Zonder directe democratische legitimatie.
Ik besluit met en voorbeeld ter verduidelijking. Met TTIP zou een Amerikaans bedrijf een schadevergoeding van de Provincie Zuid-Holland kunnen eisen als nieuw provinciaal beleid mogelijk een beperkende uitwerking op de handel heeft. Het oordeel over zo’n zaak ligt niet bij een Nederlandse rechter, maar bij een nieuw in te stellen tribunaal. Op basis van vergelijkbare verdragen werden Australië en Uruguay aangeklaagd door Phillip Morris vanwege hun antirookbeleid en Duitsland door Vattenfall vanwege het sluiten van kerncentrales.
Kortom, ik denk dat ik voldoende duidelijk heb gemaakt waarom het zo belangrijk is dat Provinciale Staten van Zuid-Holland zich uitspreken over dit zorgelijke vrijhandelsakkoord en GS meegeven om het standpunt van Provinciale Staten nationaal en internationaal uit te dragen. Ik dien hiervoor een motie in. Dank u wel.
Interessant voor jou
Bijdrage Kadernota Infrastructuur
Lees verderBijdrage bespreking vergassing ganzen in Zuid-Holland
Lees verder