Bijdrage coali­tie­ak­koord 2011-2015


27 april 2011


Bijdrage Hoofdlijnenakkoord 2011 -2015

Aan de orde is het Hoofdlijnenakkoord 2011-2015 van de coalitie van VVD/CDA/SP en D66.
Om te beginnen wil ik de coalitiepartners van harte feliciteren met het bereikte resultaat en ik ben blij met deze coalitie! Ik heb er hoop op dat dieren, natuur en milieu meer aandacht krijgen dan in de vorige statenperiode en dat is hard nodig in onze sterk verstedelijkte provincie.
Omwille van de tijd zal ik mij beperken tot een reactie op voor onze fractie belangrijke hoofdpunten.
Voor het eerst in de geschiedenis wordt dierenwelzijn opgenomen in een Zuid-Hollands coalitieakkoord. Een historisch moment en winst voor het welzijn van de vele miljoenen in het wild levende dieren in onze provincie. Ik ben hier ontzettend blij mee en wil alle credits hiervoor geven aan de nieuwe coalitiepartners. Dank jullie wel! Alleen met woorden ben je er nog niet, en ik zal de komende 4 jaar erop blijven toezien dat de mooie woorden over dierenwelzijn ook daadwerkelijk worden omgezet in daden.
Mede hierom vraag ik aan het college om beleidsvoorstellen op alle terreinen waar dierenwelzijn in het geding is, dierenwelzijn mee te nemen in de belangenafweging en in deze beleidsvoorstellen expliciet aan te geven wat het effect is of kan zijn van het voorgenomen beleid op het welzijn van dieren, op welke wijze negatieve effecten tot een minimum beperkt kunnen worden. Kan het nieuwe college mij hierover een toezegging doen?
De titel van het coalitieakkoord luidt: “Zuid-Holland verbindt en geeft ruimte.” Een mooie titel, die alleen wel weer vragen oproept.
Want wat verbindt Zuid-Holland nu en aan wie geeft Zuid-Holland ruimte? Het is goed om mensen met elkaar te verbinden, ook mensen van verschillende culturen, wat een verrijking kan vormen voor onze samenleving, maar het is daarnaast belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met de natuur en de dieren die in Zuid-Holland leven. Alles hangt met elkaar samen. Wij mensen zijn onderdeel van die natuur, maar daarnaast hebben de natuur en dieren ook een eigen waarde op zichzelf. Dat vind ik in het akkoord niet terug en ik ben benieuwd of deze coalitie deze intrinsieke waarde ook erkent?
In het coalitieakkoord staat vermeld: “Voor het economische vestigingsklimaat en het leefklimaat van de inwoners van Zuid-Holland is het van groot belang dat er voldoende recreatie en natuur in Zuid-Holland is”. Onze fractie is van mening dat dit een wat éénzijdige benadering is, omdat natuur alleen wordt genoemd als zijnde van belang voor het economische vestigingsklimaat en het leefklimaat van de menselijke inwoners van Zuid-Holland (profit en people). Naast een economisch belang en een belang voor het leefklimaat van mensen heeft natuur ook een ecologische belang. Vanuit duurzaamheid beredeneerd heeft natuur naast ‘profit’ en ‘people’ ook een ‘planet’ aspect, die ik in het akkoord niet terug vind. Ik verzoek het aantredende college om bij de uitwerking van het Coalitieakkoord 2011-2015 het ‘planet’ aspect van natuur nader uitwerken en de volgende aspecten minimaal hierin meenemen:
- het leefklimaat van in het wild levende dieren van Zuid-Holland;
- de ecologische functie van de natuur in Zuid-Holland (naast de economische functie van de natuur);
- verbetering van biodiversiteit in Zuid-Holland.
Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

Rijnlandroute

Jammer dat deze coalitie kiest voor de voortzetting van het geldverslindende megaproject van de Rijnlandroute, en dat in een tijd van forse bezuinigingen. Onze fractie blijft hier zeer kritisch tegenover staan.

Milieu
Milieu wordt wel erg summier benoemd in dit coalitieakkoord. Een belangrijk onderdeel van het milieu betreffen de water-, lucht- en bodemkwaliteit. Er wordt bijvoorbeeld niets gezegd over de Europese afspraken om de water- en luchtkwaliteit te verbeteren. Bij het onderdeel water in het coalitieakkoord wordt waterkwaliteit in het geheel niet genoemd. Wat gaat dit college doen met betrekking tot de gemaakte afspraken op het gebied van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de provinciale verplichtingen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL)? Juist in een sterk verstedelijkte en vervuilende provincie als de onze zijn schoon water en schone lucht van zeer groot belang voor mensen en dieren, maar ook voor het economische vestigingsklimaat.!

Recreatiegebieden
Deze coalitie wil de Groenservice Zuid-Holland (GZH) verzelfstandigen en het beheer van recreatiegebieden overlaten aan gemeenten. Recreatiegebieden zijn veelal gemeenteoverstijgend en het gevaar is aanwezig dat er tussen gemeenten veel geharrewar zal komen over de financiering van het beheer van deze gebieden. Ik vraag mij af of dit de efficiëntie zal vergroten, zoals u aangeeft in het akkoord? Hoe denkt het college de efficiëntie vorm te geven en hoe om te gaan met mogelijke bestuurlijke drukt die hierdoor kan ontstaan en wat zijn de consequenties van de bezuinigingen, die hieruit voortvloeien?

Kierbesluit
Het kabinet heeft besloten om het Kierbesluit terug te draaien, valt te lezen in het coalitieakkoord. De 1e Kamer heeft echter een motie aangenomen om het Kierbesluit wel doorgang te laten vinden. Op welke wijze gaat het nieuwe college dit besluit betrekken in het akkoord en de daarop betrekking hebbende plannen?

Bedrijventerreinen en glastuinbouw
Onze fractie is blij met de inzet op herstructurering en intensivering van het gebruik van bestaande bedrijventerreinen. Wat onze fractie betreft zou hetzelfde moeten gebeuren met de glastuinbouw. Hoe staat het nieuwe college hier tegenover?

Megastallen
Wat betreft megastallen sluit ik mij aan bij eerder vragen die hierover zijn gesteld door de PvdA. Nieuwvestiging van megastallen was al verboden in de Provinciale Structuurvisie (PSV), onduidelijk is waar de agrarische perceeloppervlakte van 2 ha nu precies voor geldt. Het moge duidelijk zijn dat de PvdD helemaal geen uitbreiding wil van megastallen, vanuit het oogpunt van volksgezondheid, milieu en dierenwelzijn en deze juist wil laten ombuigen tot duurzame en kleinschalige veehouderijen, die een regionale afzet hebben.

Bestuursstijl
Positief is de open en transparante bestuursstijl en het besturen vanuit vertrouwen en geen verplichten fusies van gemeenten, maar de keuze voor samenvoeging van ‘onderop’.

Energie
Duurzame energieopwekking, waaronder geen nieuwe kolencentrales juicht onze fractie toe, maar energieopwekking door mestvergisting keuren wij af, omdat hiermee juist de zeer milieu- en dieronvriendelijke vee-industrie in stand wordt gehouden.

Recreatie om de Stad
De PvdD is blij met prioritering wat betreft Recreatie om de Stad en de extra 100 miljoen euro die het college hiervoor ter beschikking wil stellen.


Natuur
De titel van het coalitieakkoord is zoals gezegd: “Zuid-Holland verbindt en geeft ruimte.”. Helaas gaat deze coalitie zich niet inzetten voor de verbinding van natuurgebieden in Zuid-Holland en voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Uit het coalitieakkoord wordt niet duidelijk op welke manier de EHS wordt ingeperkt. Welke ideeën heeft het college hierover? Wat dat betreft worden gemaakte afspraken tussen het Rijk en de provincie niet nagekomen en is er in dit geval zeker geen sprake van een betrouwbare overheid. Ik heb er dan ook weinig vertrouwen in dat de EHS gerealiseerd kan worden via particulier of agrarisch natuurbeheer. Particulieren en agrariërs zullen hier weinig vertrouwen in hebben vanwege de forse bezuinigingen van 12,5 miljoen euro op subsidies en een onzekere overheidsfactor hierin door de aangekondigde forse bezuinigingen op de subsidies voor de Inrichting van het Landelijk Gebied (ILG gelden). Deze partijen zullen weinig geneigd zijn om hieraan mee te werken. Wat gaat het college doen als dit niet lukt? Wat onze fractie betreft zou de coalitie zich sterk moeten inzetten om de EHS en een aantal vergevorderde en cruciale natuurprojecten in onder andere het Groene Hart en de Groene Ruggengraat doorgang te laten vinden. Is het college bereid om er bij het Rijk op aan te dringen om de gemaakte afspraken over de EHS na te komen..

Er schuilt veel actuele wijsheid in een paradigma van de indianenchief van Seattle van de Dwamish stam uit 1854. Hij zei toen het volgende:
“Hoe kun je de lucht bezitten? Wij weten dit: de aarde behoort niet aan de mens, maar de mens behoort toe aan de aarde. Alle dingen zijn met elkaar verbonden, zoals de lucht die ons allen verbindt. De mens heeft het web van het leven niet gewoven. Hij is slechts één draad ervan. Wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.”
Dat houdt onder meer in dat er een goed evenwicht moet komen tussen de economische ontwikkelingen en de ecologische ontwikkeling. De zorg voor de aarde is ook een provinciale verantwoordelijkheid en ik doe een persoonlijk beroep op u: alle statenleden, die hier aanwezig zijn, om uw politieke verantwoordelijkheid te nemen in onze zorg de aarde en alles wat daarop leeft. Ik hoop dat wat dat betreft Zuid-Holland verbindt en ruimte geeft. Dank u wel

Interessant voor jou

Bijdrage debat installatie en verkiezingsuitslag 17 maart 2011

Lees verder

Bijdrage jaarrekening 2010

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer