Bijdrage Ontwerp wijziging VRM en planMER wind­energie


23 februari 2017

De Partij voor de Dieren vindt het van zeer groot belang dat onze samenleving zo snel mogelijk de overstap maakt van fossiele brandstoffen naar duurzame, hernieuwbare energie.

De Partij voor de Dieren is voorstander van duurzame energievoorziening, zoals zonne-, wind- en waterenergie en het snel afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele en eindige brandstoffen. Onze fractie geeft er de voorkeur aan om windturbines te plaatsen in concentratiegebieden buiten natuur- en recreatiegebieden, niet nabij woonwijken en op vogeltrekroutes

Onze voorkeur gaat uit om windmolens geconcentreerd te plaatsen op de Maasvlakte, op bedrijventerreinen en in lijnopstelling langs open water en niet te kiezen voor één of enkele windturbines op verspreide locaties.

Noodzaak energiebesparing en vergroening energieopwekking
Het tegengaan van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar we wereldwijd, maar ook provinciaal voor staan als mensheid. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen door met name de veehouderij, het verkeer en vervoer en, om deze industrieën van energie te voorzien, door de fossiele energiecentrales. De PvdD vindt dat we in de eerste plaats veel minder energie moeten gaan gebruiken. Stoppen met het ’s nachts laten branden van licht in kantoorgebouwen, minder (openbare) verlichting waar dat kan, het energieneutraal maken van woningen, groene daken en het verminderen van de vleesconsumptie.
Maar ook groene energie, zoals windmolens mogen geen ontoelaatbare negatieve impact hebben mens, dier en natuur. Telkens opnieuw zal er een gefundeerde en zorgvuldige afweging moeten plaatsvinden als er ergens of windmolenlocaties worden gepland. De PvdD vindt dat bij die besluitvorming burgers betrokken moeten worden.

Windmolens hebben effecten op mensen, vogels, vleermuizen, vissen en zeezoogdieren.

Bijvoorbeeld mensen die zorgen hebben over slagschaduw, geluidsoverlast en de effecten op de gezondheid of de gevolgen voor de natuur. Daarom vindt de Partij voor de Dieren het van groot belang dat we bij de inzet van hernieuwbare energiebronnen altijd goed blijven kijken naar mogelijkheden om de nadelige gevolgen voor mens, dier en milieu van deze energiebronnen zo klein mogelijk te maken. Tot zover het standpunt van de PvdD op de plaatsing van windmolens.

Nota Wervelender 2011

Dan wil ik graag de Nota Wervelender uit 2011 erbij betrekken.

In deze nota staan heel duidelijke uitgangspunten in de Nota Wervelender, die nog steeds van kracht zijn.

Nieuwe windmolens moet gerealiseerd worden vanuit de locaties vermeld in de Nota Wervelender.

Er is een plaatsingsvisie opgesteld, er zijn concentratiegebieden, plaatsingsgebieden, vrijwaringsgebieden en studielocaties in opgenomen en aangewezen. Dat is niet voor niets gebeurd.

De door GS voorgestelde locatie De Balij in Pijnacker en Technopolis in Delft waren niet vermeld als plaatsingslocatie of als studielocatie. De Nota Wervelender is nog steeds actueel en moet dus als richtlijn en beleidsuitgangspunt worden aangehouden voor de te plaatsen windmolens. We zijn blij met de recente brief van GS waarin staat dat GS het advies van Provinciale Staten hebben opgevolgd en de locaties de Balij en Technopolis uit het voorstel hebben gehaald. In de commissievergadering ben ik al uitvoerig ingegaan waarom we de plaatsingslocatie De Balij niet geschikt vinden. Dat ga ik nu niet herhalen.

Uitvoeren beleid Nota Wervelender

De PvdD vindt dat het beleid en de plaatsingsvisie van de Nota Wervelender moet worden uitgevoerd, vanuit de gedachte van een betrouwbare overheid en om willekeur en adhoc initiatieven tegen te gaan. Zo is ook gebleken bij het initiatief voor een windmolen in het Westland, waarbij de initiatiefnemer zich terugtrok en de locatie weer door GS werd geschrapt. Deze willekeur moeten we niet willen. Als provincie geven we aan welke locaties geschikt zijn en waar initiatiefnemers aan de slag kunnen met de plaatsing van windmolens.

De Partij voor de Dieren vindt dat inwoners en maatschappelijke organisaties gehoord moeten worden als er windmolens in hun directe omgeving geplaatst worden. Overlast voor mens, dier en de natuur door windmolens moet voorkomen worden. Het draagvlak onder de inwoners kan worden vergroot als niet alleen de lasten maar ook de lusten van windmolens worden gedeeld. Bijvoorbeeld dat omwonenden op enigerlei wijze kunnen profiteren van de energie die een windmolen opwekt. We hebben daarom de motie van D66 mede ondertekend. Ook kan gedacht worden aan kleinere windmolens die door een buurt of wijk wordt geëxploiteerd. Verder vinden we dat naast wind ook intensiever moet worden ingezet op zonne-energie en bij de innovatieagenda meer geïnvesteerd mag worden op lichtdoorlatende zonnepanelen voor kassen. Deze gebruiken een zeer groot deel fossiele energie. Hiermee kan een belangrijke bijdrage worden geleverd om de energietransitie tot een succes te maken. Hier wil ik het bij laten voor de eerste termijn. Dank u wel.

Interessant voor jou

Stemverklaring Regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren Zuid-Holland

Lees verder

Bijdrage herindeling Hoeksche Waard

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer