Bijdrage Ontwerp wijziging VRM en planMER wind­energie


11 februari 2017

Allereerst dank aan de waardevolle bijdragen van de insprekers vanavond!

De Partij voor de Dieren vindt het van zeer groot belang dat onze samenleving zo snel mogelijk de overstap maakt van fossiele brandstoffen naar duurzame, hernieuwbare energie.

De Partij voor de Dieren is voorstander van duurzame energievoorziening, zoals zonne-, wind- en waterenergie en het snel afbouwen van de afhankelijkheid van fossiele en eindige brandstoffen. Onze fractie geeft er de voorkeur aan om windturbines te plaatsen in concentratiegebieden buiten natuur- en recreatiegebieden, nabij woonwijken ben op vogeltrekroutes, maar bij voorkeur geconcentreerd op de Maasvlakte, op bedrijventerreinen en in lijnopstelling langs open water en niet te kiezen voor één of enkele windturbines op verspreide locaties.

Noodzaak energiebesparing en vergroening energieopwekking
Het tegengaan van klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar we wereldwijd, maar ook provinciaal voor staan als mensheid. De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen door met name de veehouderij, het verkeer en vervoer en, om deze industrieën van energie te voorzien, door de fossiele energiecentrales. De PvdD vindt dat we in de eerste plaats veel minder energie moeten gaan gebruiken. Stoppen met het ’s nachts laten branden van licht in kantoorgebouwen, het energieneutraal maken van woningen en het verminderen van de vleesconsumptie.
Maar ook groene energie, zoals windmolens mogen geen ontoelaatbare negatieve impact hebben mens, dier en natuur. Telkens opnieuw zal er een gefundeerde afweging moeten plaatsvinden als er ergens of windmolenlocaties worden gepland. De PvdD vindt dat bij die besluitvorming burgers betrokken moeten worden.

Windmolens hebben effecten op mensen, vogels, vleermuizen, vissen en zeezoogdieren.

Bijvoorbeeld mensen die zorgen hebben met betrekking op slagschaduw, geluidsoverlast en de effecten op de gezondheid of de gevolgen voor de natuur. Daarom vindt de Partij voor de Dieren het van groot belang dat we bij de inzet van hernieuwbare energiebronnen altijd goed blijven kijken naar mogelijkheden om de gevolgen voor mens, dier en milieu van deze energiebronnen zo klein mogelijk te maken. Tot zover het standpunt van de PvdD op de plaatsing van windmolens.

Nota Wervelender 2011

Dan wil ik graag de Nota Wervelender uit 2011 erbij betrekken.

In deze nota staan heel duidelijke uitgangspunten in de Nota Wervelender, die nog steeds van kracht zijn.

Groei moet gerealiseerd worden vanuit de locaties vermeld in de Nota Wervelender.

Er is een plaatsingsvisie opgesteld, er zijn concentratiegebieden, plaatsingsgebieden, vrijwaringsgebieden en studielocaties in opgenomen en aangewezen.

De door GS voorgestelde locatie De Balij in Pijnacker is niet vermeld als plaatsingslocatie of als studielocatie. Waarom nu ineens deze adhoc wijziging?

Plaatsingslocatie de Balij Pijnacker-Nootdorp

Als plaatsingsgebied is aangewezen: het noordelijk deel van de provincie, boven de Nieuwe Waterweg en de Lek: zones langs snelwegen in combinatie met bedrijvigheid. Dat is dus niet de Balij.

Bovendien heeft de Balij nog steeds ontwikkelende natuurwaarden zoals vele broedende vogelsoorten, waaronder een haviksnest en een bijzonder rijke vleermuispopulatie. Daarnaast zijn er grote nadelige consequenties voor recreanten en omwonenden. Het maatschappelijk draagvlak voor deze locatie ontbreekt. We vinden dat de Balij uit het voorstel gehaald moet worden en willen mede met andere partijen hiervoor een graag een wijzigingsvoorstel indienen. In de Expertmeeting met bureau Waardenburg, lokale natuurorganisaties en de Provincie Z-H is geconstateerd, dat er hoge natuurwaarden zijn (vogels en vleermuizen) die nadrukkelijk nader onderzoek vergen. Toch oordeelt Pondera nu vreemd genoeg dat er een beperkt effect is op de fauna tijdens de aanlegfase en een relevant effect in de gebruiksfase. Desondanks is de conclusie: ‘kansrijk’, terwijl nader onderzoek noodzakelijk is. Volgens een aantal regionale natuurorganisaties is de Balij weinig kansrijk en zij hebben veel kennis van zaken in het gebied. In haar advies stelt de Commissie MER, dat de gegevens die bekend zijn ook in de overwegingen van het PlanMER meegenomen moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Mijn vraag aan de gedeputeerde is waarom dat niet is gebeurd.

Ook ligt er een hogedruk gasleiding in het gebied. De onderzoekslocatie is door Pondera met 50% vergroot om plaatsing mogelijk te maken met als gevolg dat de windmolens nu midden in het natuurgebied zouden komen te staan. Waarom is dit niet vermeld in het onderzoek? Er is volgens het onderzoek geen aansluiting bij bestaand landschap mogelijk. Vraag aan de gedeputeerde: Hoe kan dan de conclusie zijn: “kansrijk, waarbij mitigatie mogelijk lijkt? Waarop baseert de gedeputeerde zich dat de Balij geschikt te maken is als windmolenlocatie?

Voorts ligt de Balij geheel in beschermingscategorie 2 en nabij een Groene

Buffer en grenzend aan het Groene Hart. De Balij is echter zelf een Groene Buffer en maakt deel uit van de Groenblauwe Slinger (tot 2010 EHS). Compensatie in dit kleine gebied zelf is een onmogelijke opgave. Voor de aanleg zullen brede toegangswegen moeten worden aangelegd en 5 ha bos gekapt worden. Bos dat als natuurlijke buffer aangeplant is tussen de A12, het natuurgebied en grote woonwijken. Waarom vindt de gedeputeerde het dan toch wenselijk en geschikt te maken? En hoe dan?

Uitvoeren beleid Nota Wervelender

De PvdD vindt dat het beleid en de plaatsingsvisie van de Nota Wervelender moet worden uitgevoerd, vanuit de gedachte van een betrouwbare overheid en om willekeur en adhoc initiatieven tegen te gaan. Zo is ook gebleken bij het initiatief voor een windmolen in het Westland, waarbij de initiatiefnemer zich terugtrok en de locatie weer door GS werd geschrapt. Deze willekeur moeten we niet willen. Als provincie geven we aan welke locaties geschikt zijn en waar initiatiefnemers aan de slag kunnen met de plaatsing van windmolens.

Vraag aan de gedeputeerde: Waarom wordt niet vastgehouden aan het geldende beleid van de Nota Wervelender en worden deze locaties niet aanhouden?

Vraag aan de gedeputeerde: Wat is er tot nu toe gerealiseerd vanuit het afgesloten convenant in 2011 over windenergie met de stadsregio Rotterdam en wat heeft Deltalinqs tot nu toe gedaan?

Dit was mijn bijdrage voor de eerste termijn. Dank u wel.

Interessant voor jou

Bijdrage Commissievergadering Ruimte en Leefomgeving 

Lees verder

Stemverklaring Regeling MKB Innovatiestimulering Topsectoren Zuid-Holland

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer