Bijdrage stra­te­gische Huis­vest­gings­visie 2010-2014


29 april 2010

Aan de orde is de Strategische Huisvestingsvisie 2010-2014. Bij de kadernota 2009 is er reeds gesproken over het enorme bedrag dat wordt uitgetrokken om de strategische huisvestingsvisie uit te voeren, namelijk: € 25.000.000,-- tot € 30.000.000,--. Mijn fractie heeft hier moeite mee in een tijd van bezuinigingen die er voor de provincie eraan komen. Mijn vraag aan de gedeputeerde is op grond waarvan hij de besteding van een dergelijk groot bedrag in deze tijd verantwoord vindt.

Ik zal me verder beperken tot een aantal hoofdpunten.
Duurzame huisvesting is van groot belang en gelukkig wordt dit in de Strategische Huisvestingsvisie onderschreven. Gebruik van duurzame materialen, isolatie, beperking van de energievraag en een duurzame energievoorziening, vermindering van het watergebruik en plaatsing van zonnepanelen waar mogelijk moeten worden gestimuleerd. Een CO2 neutrale strategie ontbreekt echter in deze visie. Kan de gedeputeerde mij aangeven of dit valt binnen de duurzame huisvesting waar in het stuk over wordt gesproken?

Mijn fractie vindt het verder een goede ontwikkeling dat er overbodige huisvestingsruimte wordt afgestoten, zoals de regiokantoren Leiden en Dordrecht en deze te centraliseren naar het provinciehuis.
Er wordt bij het afstoten van huur- en kooppanden, zoals die van het UWV, TSO Coenekom in Waddinxveen, het gebouw D-oud van het provinciehuis nog te gemakkelijk vanuit gegaan dat de panden opnieuw verhuurd, dan wel verkocht kunnen worden wat winst oplevert (dit staat vermeld in het integraal inzicht in kosten van huisvesting e.d., d.d. 13 april 2010). In deze tijd van enorme hoeveelheden te koop en te huur staande kantoorpanden is deze aanname wat mijn fractie betreft niet reëel en mijn vraag aan de gedeputeerde is wat zijn mening hierover is en of hij bereid is om deze aanname aan te passen.

In de visie wordt summier gesproken over thuiswerken: Het provinciaal beleid rond thuiswerken wordt heroverwogen; er wordt niet langer terughoudend met het onderwerp omgegaan, maar gestuurd op een weloverwogen goed begeleide faciliteit die behoort bij het moderne werken en werkgeverschap. Kanttekening wordt gemaakt bij de digitale infrastructuur die de komende jaren (nog) niet kan worden gegarandeerd. Besluitvorming over thuiswerken moet nog plaatsvinden. Vanuit onze kaderstellende rol als Provinciale Staten vind ik het belangrijk om thuiswerken zoveel mogelijk te stimuleren. Er zijn diverse voordelen, zoals:
• bij thuiswerken een voordeel voor de werknemer is dat reistijd wordt bespaard;
• meer medewerkers die thuiswerken leidt tot minder werkplekken en een efficiënter ruimtegebruik;
• de werknemer vaak thuis een rustiger werkomgeving heeft, waardoor de kwaliteit van het afgeleverde werk in het algemeen toeneemt door een hogere concentratie van de werknemer;
• bij thuiswerken er minder vervoerstormen van woon-werkverkeer plaatsvindt;
• bij thuiswerken privé en werk vaak beter gecombineerd kunnen worden;
• de adviesgroep De Waal heeft heeft voorspeld dat thuiswerken leidt tot circa 5 procent minder autokilometers en een aanmerkelijk aantal minder filekilometers in de spits. Het advies gaat hierbij uit van de verkeersconcentraties in de gebieden rond de grote steden. Bijkomend voordeel is de vermindering van de uitstoot van uitlaatgassen in deze toch al drukke regio’s;

Dit kan naar de mening van mijn fractie vanuit PS meer expliciet als kaderstelling worden meegegeven. Ik dien hiervoor een motie in.

Dan de digitalisering en het procesmatig werken, wat genoemd wordt in de Strategische Huisvestingsvisie. Hiermee zijn enorme bedragen en tijdsinvesteringen gemoeid. Mijn fractie is benieuwd naar de effecten hiervan. Mijn vraag aan de gedeputeerde is of en zo ja wanneer dit wordt geëvalueerd. Ik houd hiervoor een motie achter de hand.

Samengevat: er zijn goede en minder goede punten in de Huisvestingsstrategie opgenomen.
Ik wacht de antwoorden van de gedeputeerde af voordat ik besluit voor of tegen het voorstel te stemmen.

Interessant voor jou

Bijdrage bestuurskrachtmeting

Lees verder

Bijdrage Jaarstukken 2009

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer