Kerst­bood­schap 2020


Afdeling Zuid-Holland wenst u fijne feest­dagen en loopt warm voor de TK21 verkie­zingen

Het recept van Jasper:

geroosterde spruitjes met rozemarijn

4 personen, 30 min, Bijgerecht Italiaans

Ingrediënten

  • 2 eetlepels (30 ml) met knoflook gearomatiseerde olie
  • 1 theelepel verse, fijngehakte rozemarijnnaaldjes
  • geraspte schil van 1 onbehandelde citroen (het sap desgewenst)
  • 500 g kleine spruitjes, schoongemaakt, gehalveerd

Bereiden

Verhit de oven tot 220 °C / gasovenstand 7.

Giet de knoflookolie in een ondiepe braadslee, doe er de gehakte rozemarijn, fijn geraspte citroenschil, en dan de gehalveerde spruitjes in. Verdeel als zo goed mogelijk in de braadslee en zet de braadslee dan 20 minuten in de oven.

Proef (wees voorzichtig, brand je mond niet) om te controleren of de spruitjes gaar zijn - hoewel een beetje weerstand (in dit geval) geen slechte zaak is. Rooster ze anders nog 4-5 minuten. Haal de braadslee uit de oven.

Doe de spruitjes in een verwarmde schaal en hussel goed voordat je er zout en peper naar smaak aan toevoegt. Mocht je er wat citroensap van de citroen waarvan je de schil eerder raspte, aan toe willen voegen, doe dat dan.

Het recept van Emi:

Zoete aardappeltaart: een zoete toevoeging aan het hoofdgerecht:

(6-8 porties)

Ingriedienten:

  • 6 zoete aardappelen
  • 1 groetenbouillon blokje
  • 150 gr. kokosolie
  • 50 ml kokosmelk
  • 150 gr. basterdsuiker
  • 250 gr pecannoten
  • 1 t nootmuscaat
  • 1 t kaneel

Instructies:
1) Schil en kook de zoete aardappel met het bouillonblokje
2) Stamp vervolgens de zoete aardappelen.
3) Meng 50 gr kokosolie, de kokosmelk, nootmuscaat en kaneel met de zoete aardappelen
4) Zet het mengel in een ovenschaal
5) Meng resterende kokosolie (of meer indien nodig) met de basterdsuiker en verspreid dit mengsel over de zoete aardappelen.
6) Leg vervolgens de pecannoten (heel) bovenop
7) Doe de zoete aardappeltaart 30 minuten in de oven op 180 graden totdat de suiker/pecannoten lekker krokant zijn.

Het recept van Martin:

Thaise pompoensoep

Ik ben dol op pompoen, citroengras en pittig, perfect te combineren in dit heerlijke soepje! Met dit recept maak je een grote pan, meer dan genoeg voor jou, je huisgenoten en het aantal gasten dat je in deze tijd mag ontvangen :).

Ingrediënten:

  • 1 pompoen, ca. 1,5 kilo
  • Kokosmelk, 400 ml
  • Groentebouillon, 500 ml
  • 1 ui
  • 5 teentjes knoflook (of meer/minder naar smaak)
  • Gember, stukje van 2 cm
  • 3 Rode pepers (hou je niet zo van pittig, doe dan 1 of 2 pepers minder)
  • olie
  • Limoen
  • Citroengras, 2/3 stengels naar smaak
  • zoet en peper, naar smaak

Bereiding:

  1. Schil de pompoen en snijd hem doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Snipper de ui, snijd de rode peper (pitjes en vruchtvlees (witte reepjes) laten zitten voor extra pittigheid :)) in stukjes, snijd de citroengras doormidden, de gember in blokjes en plet die met het lemmet van je keukenmes. Pers de knoflook. Verwarm in een grote soeppan wat olie. Voeg hier de gesneden ingrediënten aan toe en fruit dit voor een paar minuten, op matig vuur.
  3. Maak ondertussen de groentebouillon. Voeg dit samen met de blokjes pompoen en de kokosmelk toe aan de soeppan. Laat dit koken tot de pompoen gaar is.
  4. Als de pompoen goed gaar is, eerst de citroengras eruit vissen. Pureer de soep tot een romige geheel. Knijp de limoen boven de pan uit en roer goed door. Breng eventueel op smaak wat met peper.
  5. Dien de soep op en serveer eventueel met toppings naar smaak (bijv, citroenrasp, cashewnootjes, pindas of koriander). Eet smakelijk!

Het recept van Daisy:

Tabouleh salade met pikante vegetarische kip

2 personen

Marinade

Ingrediënten

  • ½ el cayennepeper
  • ½ el paprikapoeder
  • ½ el gemberpoeder
  • ½ el komijnpoeder
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 el Abrikozenjam
  • 3 el Worcestershire sauce (homemade alternatief)
    • 6 tl sojasaus
    • 1 tl limoensap
    • 1 tl rietsuiker
    • ½ tl sambal
  • 2 el citroensap
  • ½ el tomatenpuree
  • 1 a 2 tl gemalen zwarte peper
  • 2 teentjes vers geperste knoflook
  • 1 el olijfolie

Meng alle ingrediënten door elkaar totdat het een egaal geheel is.

Tabouleh salade

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • Honing/cherry tomaatjes (voor 2 pers.)
  • 3 bosuitjes
  • Verse peterselie (ca. 70 gram)
  • Verse munt (ca. 70 gram)
  • 150 gram bulgur
  • Vegan ‘kipstukjes’

Snijd de kommer in blokjes en halveer de tomaatjes (of snijd deze ook in blokjes). Maal de peterselie en de munt fijn. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Kook de bulgur als op de verpakking en laat dit goed afkoelen.

Marineer intussen de kipblokjes in bovenstaande marinade en bak deze in de pan (na de marinade enige tijd te hebben laten intrekken)

Voeg vervolgens alle ingrediënten samen en meng deze goed door elkaar.

Dressing

Ingrediënten:

  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie
  • Peper
  • Zout

Meng alle ingrediënten tot een geheel en giet dit over de salade.

Het recept van George:

Oranje Lasagne met Rul Gehackt

Dit recept heb ik gekregen van de ‘Vegetarische Slager’. Het is dus niet mijn eigen creatie, maar wel een favoriet en valt uitermate goed in de smaak bij etentjes.

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 doosje Rulgehackt
  • 4 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine wortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • ½ el oregano of Italiaanse kruiden
  • ½ tl cayennepeper
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el tomaatpuree
  • 2 el rode wijn azijn
  • 400 ml tomaatblokjes (1 blikje)
  • 375 ml wortelsap*
  • 2 el sojasaus
  • 1 blokje groentebouillon (wij gebruiken juspoeder van de Vegetarische Slager)
  • Peper en zout
  • Wortel-bechamel saus:
  • 50 gr olijfolie of koolzaadolie culinair (deze heeft de smaak van boter)
  • 60 gr bloem
  • 375 ml wortelsap
  • 250 ml sojaroom
  • 1 laurier blaadje
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 250 gr lasagne bladen
  • 3 wortels in dunne plakken
  • Geraspte Kaas (vegan)

*De wortelsap kan je kopen in de winkel, maar ook zelf maken met een Slow juicer.

Bereiding:

Snijd voor de Gehackt-wortel saus de ui, wortel, bleekselderij en knoflook fijn. Fruit deze aan in een ruime pan met 4 eetl olijfolie. Wanneer het begint te kleuren voeg je de laurier, cayenne peper, oregano en tomaatpuree toe en blus de pan af met de rode wijn azijn. Doe het blikje tomaatblokjes in de pan samen met de wortelsap, sojasaus, groentebouillon blokje en een snufje zout. Laat de saus nu een half uurtje zachtjes trekken met een deksel op de pan. Voeg daarna het Rul Gehackt toe en laat het nog een kwartiertje sudderen. Breng evt. nog op smaak met wat zout en peper.

Voor de wortel-bechamel saus mag de olijfolie en de bloem in een saus pannetje en gaar de bloem voor 2 minuten op een laag vuurtje. Voeg de wortelsap toe en breng het alroerende aan de kook. Nu mag ook de sojaroom en de laurier erbij met een snufje nootmuskaat, peper en zout. Laat de saus 5 minuutjes zachtjes door koken.

Begin voor het bouwen van de lasagne met het uitsmeren van een soeplepeltje Gehackt-wortel saus in de ovenschaal en leg hier een laag met plakjes wortel op. Leg hier vervolgens de lasagne vellen op en herhaal dit totdat de saus op is. Eindig met een laag wortel-bechamelsaus. Strooi de (vegan) geraspte kaas erover en bak de Oranje Lasanje voor een half uurtje in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Het recept van Mike:

Pompoensoep met "Speckjes"

Ik maak dit vaak als onderdeel van een menu. Meestal voeg ik wat minder bouillon toe dan beschreven, zodat de soep een wat dikkere structuur houdt!

6 personen

ingrediënten:

  • 1 pompoen van ongeveer 1 kilo
  • 150 gram Gerookte Speckjes (vegan)
  • 2 uien
  • 1 kleine winterwortel
  • 1 appel
  • 3 eetlepels olijf- of rijstolie.
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kerrie
  • Anderhalve liter kruiden- of groentebouillon
  • Per bord 1 eetlepel sojaroom
  • Optioneel: enkele blaadjes platte peterselie

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Was de pompoen, schil laten zitten en leg deze op de bakplaat en laat een 30tal minuten garen zodat de pompoen uiterst makkelijk te snijden is. Snijd de uien, wortel en appel in stukjes en bak deze zachtjes in de olie tot de groente zacht is. Bak de kaneel en kerrie op het laatst even mee. Snijd vervolgens de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Voeg de bouillon en pompoen bij de groente en stoof een 15tal minuten. Bak ondertussen de Gerookte Speckjes volgens de bereidingswijze op de verpakking. Pureer met staafmixer & serveer met room en de Speckjes.

Het recept van Cees:

Stoofpotje met spruiten en olijven

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 800 gram aardappelen.
  • 800 gram spruitjes.
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit.
  • 1 citroen.
  • 2 (rode) uien.
  • 2 teentjes knoflook.
  • 2 eetlepels olijfolie.
  • 1 koffielepel paprikapoeder.
  • 1 koffielepel komijnpoeder.
  • Peper en zout.

Bereiding (50 min.):

  1. Snij de aardappels in schijfjes.
  2. Kook de schijfjes 2 min.
  3. Kerf de stronkjes van de spruitjes in.
  4. Dompel de spruitjes 3 min. onder in koken water.
  5. Snij de olijven in plakjes en de citroen in parten.
  6. Pel en snipper de uien en knoflook.
  7. Fruit de uien en knoflook in 2 eetlepels olijfolie in een grote pan of stoofpot.
  8. Bestrooi met gemalen komijn en paprikapoeder.
  9. Voeg de aardappelschijfjes en de spruitjes toe aan de uien.
    Meng de olijven en de citroen eronder.
    Bestrooi met peper en zout.
  10. Roer het geheel om, zet het deksel op de pan en laat in 30 à 40 min. gaarstoven.
    Voeg af en toe een klein scheutje water toe als het gerecht te droog wordt.
  11. Breng op smaak met peper en zout.
  12. Verwijder de citroenschillen uit het stoofpotje en dien op.

Het recept van Meike:

Portobello wellington

Ingrediënten:

  • 4 portobello's
  • 3 grote uien
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 el sojasaus
  • Olijfolie
  • 300 gr babyspinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak
  • 6 takjes tijm
  • Rol vegan bladerdeeg
  • 2 el sojamelk
  • 1 tl olijfolie
  • 1/2 tl ahornsiroop

Bereiding:

  1. Snipper de ui, verwarm olijfolie in een pan en bak hierin de ui 10 minuten op middel-laag vuur. Voeg de gedroogde tijm, rozemarijn en sojasaus toe en bak nog eens 5 minuten tot de ui zacht is en het meeste vocht verdampt is. Haal het ui-mengsel uit de pan en laat afkoelen.
  2. Hak de knoflook fijn. Verwarm een beetje olijfolie in de pan, voeg de knoflook toe en bak kort. Voeg vervolgens de spinazie in batches van 100 g toe en laat slinken. Haal het geheel uit de pan en laat afkoelen.
  3. Verwijder de steeltjes van de portobello's en borstel ze schoon. Verwarm een pan op middelhoog vuur en leg de portobello's er in. Bak 4 minuten, draai de portobello's om en bak nog eens 4 minuten tot het grootste deel van het vocht uit de portobello's is. Leg de portobello's met de onderkant naar beneden op een bordje, zo kan het vocht eruit lekken.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Snijd optioneel 2 cm van de onderkant van het bladerdeeg en leg apart, dit is voor extra versiering op de wellington.
  5. Verspreid het uien-mengsel over het middelste 1/3-deel van het bladerdeeg, verdeel vervolgens de helft van de spinazie hierover, leg hier de portobello's op en sluit af met de overige helft van de spinazie.
  6. Vouw voorzichtig de buitenkanten naar het midden en druk licht aan. Draai dan voorzichtig de wellington om zodat de naad aan de onderkant zit. Druk de uiteindes aan en vouw naar onder.
  7. Snijd of prik de bovenkant van de wellington een aantal keer in, zodat tijdens het bakken het vocht kwijt kan.
  8. Optioneel: maak met het overige bladerdeeg feestelijke vormpjes. Snijd er bijvoorbeeld blaadjes van of maak er sterretjes van met een uitsteekvorm voor koekjes. Druk deze licht op de bovenkant van de portobello wellington.
  9. Meng in een kommetje de sojamelk, olijfolie en ahornsiroop met elkaar. Smeer de bovenkant van de wellington hiermee in met behulp van een kwast. Zet de wellington 15 minuten in de vriezer en herhaal dit als je het eruit haalt.
  10. Bak de portobello wellington 30 à 35 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.

Bron: https://www.wakkerdier.nl/recepten/portobello-wellington/