Biologica pleit voor Hollandse waar


14 mei 2007

Begin mei plaatste NRC Handelsblad een artikel waarin Biologica bij monde van directeur Bert van Ruitenbeek pleit voor regionale voedselproductie, met het oog op de klimaatveranderingen.

Noodzaak
Van Ruitenbeek wijst erop dat regionalisering noodzaak is, met het oog op de klimaatveranderingen. Het landbouwaandeel in de klimaatproblematiek is namelijk meer dan 25%, als je voedseltransporten meerekent in de emissies. Op dit moment komt grofweg 80% van het voedsel van verre, 20% van dichtbij. Als die verhouding omgekeerd wordt, levert dat vele voordelen op.

Voordelen van regionaal
In Groot-Brittannie werd in 2005 becijferd dat 6 miljard euro milieukosten bespaard kan worden, als alle Britten voortaan zouden kiezen voor biologische voeding uit de eigen regio, en bij het boodschappen doen de auto laten staan. Grote steden als Londen en Amsterdam ontwikkelen nu strategieen om de consumptie in de stad weer meer te verbinden met boeren en tuinders in de omgeving. Bijkomend voordeel is het ontstaan van groene buffers rond de stad. Ex-landbouwminister Renate Kunast van Duitsland zei al: "Bio und regional ist optimal".

Bron: www.biologica.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief