Boek 'Harry Voss: Man van actie' verschijnt op maandag 15 februari


11 februari 2010

Apeldoorn/Makkinga- Burgemeester van Apeldoorn en VVD-senator mr. Fred de Graaf krijgt op maandagmiddag 15 februari het eerste exemplaar van ‘Harry Voss: Man van actie’ overhandigd. Het boek verschijnt ruim twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart, waarbij Voss in Apeldoorn kandidaat is namens de Partij voor de Dieren.

Lang voordat bekend was dat Voss lijsttrekker zou zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen, besloot de in Friesland woonachtige Annemarie van Gelder een boek te schrijven over het leven van een actievoerder. Ze was benieuwd naar ‘de mens achter de activist’ en wilde onderzoeken of het vaak negatieve imago van activisten gerechtvaardigd is. Op zoek naar een actievoerder kwam ze telkens weer uit bij Harry Voss, die zich al ruim 30 jaar inzet voor alles wat zichzelf niet kan beschermen.

In een reeks gesprekken met hem en met zijn voor-en tegenstanders, ontstond een compleet beeld van een man die van actievoeren zijn leven heeft gemaakt en mogelijk zelfs de enige betaalde in zijn soort in Nederland is. Aanvankelijk voerde Voss actie in zijn vrije tijd, later werd hij als ‘professioneel actievoerder’ ingeschakeld bij achtereenvolgens de SP, Wakker Dier en De Partij voor de Dieren.

Mensen met een activistisch verleden krijgen hiervan dikwijls de rekening gepresenteerd als ze als politici op het rode pluche plaatsgenomen hebben. Bij Voss is de kans dat er lijken uit de kast komen minimaal. Als actievoerder heeft hij veel bereikt, maar zijn naam is nooit verbonden aan agressie, fanatisme of illegaliteit. Waar Volkert van der G. de voorpagina’s haalde met de moord op Pim Fortuijn, is het werk van Voss tamelijk onbekend gebleven voor het grote publiek.

Voor Apeldoorners kan het interessant zijn te weten wie de man is die zij als hun volksvertegenwoordiger kiezen, maar ook voor andere mensen kan ‘Harry Voss: Man van actie’ een eyeopener zijn. Hij doet wat anderen laten liggen. Hij kwam op voor padden, voor kamsalamanders, voor vossen, voor zwijnen, maar ook voor het behoud van onze natuur, zoals in de Biesbosch, in Zeeland en de Wadden. Hij zorgde er –samen met anderen- voor dat treinen vol met chloor niet langer door volle woonwijken rijden.
Apeldoorn kan met activist Voss een krachtige natuur-en milieubeschermende politicus binnenhalen.

Gerelateerd nieuws

Fotowedstrijd: “Dieren in winters Leiden”

De werkgroep van de Partij voor de Dieren in Leiden vindt dat er in het beleid van de gemeente Leiden meer aandacht moet kome...

Lees verder

Meat Free Monday: Verantwoord en duurzaam genieten in Haags restaurant Schlemmer

Den Haag, 16 februari 2010. Na een nieuwe spijzenkaart met eerlijke en biologische ingrediënten, introduceert Restaurant...

Lees verder