Dien als inwoner van Zuid-Holland een ziens­wijze in over de Provin­ciale Struc­tuur­visie en Provin­ciale Veror­dening


3 januari 2010

De provincie ontwikkelt een Provinciale Structuurvisie voor de provincie Zuid-Holland. In deze Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen wat betreft de inrichting van de ruimte tot 2020. Samen met inwoners en betrokken partijen wil de provincie het toekomstbeeld van het landschap van Zuid-Holland invullen. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen en de Nota Regels voor Ruimte.

Inhoud structuurvisie
De kern van Visie op Zuid-Holland is volgens de provincie het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt volgens de provincie bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van wonen en werken in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin volgens de provincie kenmerkende kwaliteiten.

Maar een goede verhouding tussen de economische belangen en de ecologische belangen is in de provincie Zuid-Holland ver te zoeken. Steeds meer wordt de groene ruimte ingeruild voor woningbouw, kassen, infrastructuur en bedrijventerreinen in het belang van economische ontwikkelingen. Het ecologisch belang is nagenoeg altijd van ondergeschikt belang ten opzichte van het economisch belang.

In het wild levende dieren krijgen steeds minder leefruimte, veroorzaken daardoor soms meer overlast en worden daarom weer afgeschoten. Dit is de wereld op zijn kop! Honderdduizenden dieren, zoals herten, ganzen, vossen , hazen, zwanen en konijnen worden per jaar afgeschoten vanwege overlast en schade.

Op 3 november 2009 stelden Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland de Ontwerp Structuurvisie, de Ontwerp Verordening Ruimte en de PlanMER vast en gaven deze documenten vrij voor inspraak.

Ook u kunt uw visie kenbaar maken!
Neem als inwoner van Zuid-Holland het initiatief om uw zienswijze over de inrichting van de ruimte in Zuid-Holland kenbaar te maken. Klik hier om de documenten te kunnen downloaden.

De inspraakperiode is van 23 november 2009 tot en met 17 januari 2010. Op laatstgenoemde datum moeten de reacties binnen zijn bij de provincie. U kunt gebruikmaken van het digitale inspraakformulier Ontwerp Structuurvisie en Ontwerp Verordening Ruimte. Onderaan deze email vindt u een aantal handvatten en een overzicht van onderwerpen voor het indienen van uw zienswijze.

Klik hier om naar het inspraakformulier te gaan waar u uw reactie kunt geven. Of klik hier om het document uit te printen en op te sturen.

Het formulier is opgedeeld in de volgende 4 stappen:
1. U krijgt hier een uitleg.
2. U vult uw naam postcode, woonplaats en emailadres in. U geeft aan of uw zienswijze betrekking heeft op de ontwerp Structuur Visie Zuid-Holland, op het ontwerp Verordening Ruimte of op beide. Vervolgens geeft u aan welk hoofdstuk uw zienswijze betrekking heeft en vervolgens kunt u uw zienswijze invullen.
3. Ondertekenen en verzenden. U heeft de mogelijkheid om het formulier digitaal (DigiD) te verzenden of uit te printen en per post te versturen.
4. Afsluiting en de mogelijkheid om uw formulier te printen.

Planning
In februari en maart 2010 verwerkt de provincie de ingekomen zienswijzen in een nota van beantwoording en wijziging en past zij de ontwerpen aan. In april stellen Gedeputeerde Staten de structuurvisie en verordening ruimte vast. In mei behandelen de statencommissie Ruimte en Wonen de documenten en eind juni stellen Provinciale Staten de structuurvisie en verordening ruimte definitief vast.

Wij hopen dat u, woonachtig in de provincie Zuid-Holland, uw stem laat horen!

Met vriendelijke groet,

Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland

VOORBEELDZIENSWIJZE: (u kunt alles aanvinken m.u.v. overig)

Geacht college van Gedeputeerde Staten,

Hierbij dien ik als inwoner van Zuid-Holland mijn zienswijze in over de Provinciale Structuurvisie en de Provinciale Verordening van Zuid-Holland.

1) De structuurvisie zoals deze ter inzage ligt maakt als publicatie een nette indruk. Ook de digitale versie is zeer verzorgd en prima toegankelijk qua opmaak.
Qua behandelingsvolgorde van de gebieden en ook inhoudelijk ligt het anders. Gekozen is om zaken thematisch te beschrijven en vervolgens de gebiedsdelen in successie de revue te laten passeren. Dit houdt in dat men per gebied de gehele rapportage moet doorploegen om te weten hoe de provincie over een en ander denkt. Dat maakt deze structuurvisie onoverzichtelijk en ontoegankelijk. Als inwoner moet men gewoon het gehele rapport lezen, voordat je weet waar je aan toe bent. Ook deze zienswijze wordt daarmee onnodig onoverzichtelijk. De structuurvisie is duidelijk gericht op de bestuurders en ambtenaren en niet opgesteld met als doelgroep inwoners in de provincie Zuid Holland.

Wijzigingsvoorstel: Na een korte inleiding overzichtelijk voor de gehele provincie en waar nodig per gebied aangeven, wat wel en wat niet kan volgens de structuurvisie.

2) De voorgestelde duurzaamheidvisie is niet integraal

Wijzigingsvoorstel: eerst een integrale visie op duurzaamheid te ontwikkelen die vervolgens de basis vormt voor een duurzame ruimtelijke visie. In het PlanMER wordt ieder thema slechts onder één van de drie P’s (People, Profit en Planet) geschaard. Plaats ieder thema onder elk van de drie P’s.

3) De overwegingen die gehanteerd zijn bij deze structuurvisie verdienen eveneens kritiek. De dicht bevolkte en geïndustrialiseerde provincie Zuid Holland heeft (evenals een groot deel van westelijk Nederland) vooral te maken met gevolgeffecten voor het milieu en de leefomgeving van mensen en dieren. Gevolgeffecten dienen primair te worden aangepakt bij de oorzaken en niet bij de gevolgen. Dit is te weinig nagestreefd in deze structuurvisie. Men laat na aan te geven welke oorzaken veel strenger moeten worden ingekaderd, zoals bijvoorbeeld de vervuilende landbouw en de industrie. Het gaat hier om oorzaken die van invloed zijn op de bestaande biotopen in Nederland.

Wijzigingsvoorstel: strenger inkaderen van de uitstoot van vervuilende stoffen. Ontwikkeling van een ruimtelijk beleid dat dit tegen gaat, verankerd in de Structuurvisie.

4) De vervuiling door de uitstoot bij de intensieve veeteelt (CH4 en CO2-verzuring via neerslag, mestproductie!) en door de daarmee verbonden intensieve bemesting op vooral lichte zandgronden, teneinde daar meer opbrengst te forceren (uitspoeling). Ook in het belang van de volksgezondheid en dierenwelzijn dient de intensieve veeteelt in een dichtbevolkte provincie als Zuid-Holland te worden afgebouwd.

Wijzigingsvoorstel: geen nieuwbouw en uitbreiding van de intensieve veeteelt toestaan en afbouw van de intensieve veehouderij, verankerd in de Structuurvisie. Stimuleren biologische landbouw en ruimtelijk hiervoor regels stellen in de Provinciale Structuurvisie.

5) De soortenrijkdom van planten en dieren (biodiversiteit) is in Zuid-Holland en heel Nederland de afgelopen jaren sterk teruggelopen. In Nederland is nog maar 15% van de oorspronkelijke biodiversiteit over!

Wijzigingsvoorstel: ruimtelijke (kwalitatieve) ingrepen om de biodiversiteit in de provincie Zuid-Holland te vergroten naar minimaal 40% van de oorspronkelijke iiodiversiteit, verankerd in de Structuurvisie.

6) Door de bevolkingsdichtheid wordt de leefruimte van dieren steeds meer ingeperkt.

Wijzigingsvoorstel: de leefruimte voor in het wild levende dieren vergroten en het ruimtelijk beleid hierop aanpassen, verankerd in de Structuurvisie.

7) De bevolkingsdichtheid in Zuid-Holland is erg hoog.

Wijzigingsvoorstel: met meer nadruk via ruimtelijk beleid ontmoedigen en beperken van de instroom van nieuwe bevolking, verankerd in de Structuurvisie.

8) De Groene Ruimte in Zuid-Holland is gezien de leefbaarheid voor mens en dier, maar ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt, van groot belang om te behouden. Voorbeelden van (mogelijke) aantasting daarvan zijn:
• Zuidplaspolder bij Waddinxveen, Moerkapelle, Zevenhuizen: (huizenbouw en kassen);
• Schieveensepolder in Rotterdam Noord (nieuwe bedrijventerreinen);
• Overveersepolder, Oegstgeest (voetbalvelden);
• Giessenlanden, Alblasserwaard (plaatsing windmolens);
• Alphen aan den Rijn: Steekterweg (nieuwe bedrijventerreinen);
• Leiden, Oostvlietpolder (nieuwe bedrijventerreinen);
• Moordrecht/Gouda, Gouweknoop (nieduwe bedrijventerreinen);
• Giessenlanden-Schelluinen-west (nieuwe bedrijventerreinen);
• Leiden en Zoeterwoude: Westeindse- en grote polder (infrastructuur);
• Krimpen aan de Lek: Krimpenerhout (voetbalvelden);
• Rijnwoude polders bij Groenendijk (nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen);
• Pijnacker-Noord, groene zone(nieuwe sportterreinen);
• Zoetermeer, groene zone (Golfbaan).

Wijziginsvoorstel: laat de huidige polders in tact en sta ruimtelijk gezien geen bebouwing toe in deze gebieden, verankerd in de Structuurvisie.

9) De Groene Ruggengraat is een Rijks- en Provinciale opgave, maakt onderdeel uit van het Urgentieprogramma Randstad (UPR en de Natte As). Volgens UPR zou de begrenzing van de Groene Ruggengraat in 2008 zijn afgerond. De Groene Ruggengraat loopt echter grote vertraging op en dreigt zijn robuustheid te verliezen, onder andere in het gebied Gouwe Wiericke.

Wijzigingsvoorstel: alsnog een begrenzing van de Groene Ruggengraat aangeven en deze op te nemen in de Verordening. Daarbij moeten de ecologische randvoorwaarden, zoals die in opdracht van de Provincies zijn opgesteld, als harde randvoorwaarde in de Verordening opgenomen worden.

10) Een degelijke financiële onderbouwing voor natuurontwikkeling ontbreekt.

Wijzigingsvoorstel: er moeten financiële middelen worden vrijgemaakt om de natuurontwikkeling mogelijk te maken. Dit mag niet bekostigt worden vanuit woningbouw e.d., verankerd in de Structuurvisie.

11) Natuur en landschap zijn een wezenlijk onderdeel van de leefomgeving. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en welzijn van mensen. Vooral in de Randstad is een groot tekort aan natuur- en recreatiegebieden in de omgeving van de stad. Dit tekort neemt zelfs nog toe. De ontwikkeling van nieuwe groengebieden in de nabijheid van de steden houdt geenszins gelijke pas met het hoge tempo van ontwikkeling van woonwijken, bedrijventerreinen en wegen.

Wijzigingsvoorstel: sterke regierol van de provincie Zuid-Holland op de realisatie van natuur- en recreatiegebieden rond de steden, verankerd in de Structuurvisie.

12) Ruimte om de Stad (RodS-gebieden) buiten rijksbufferzones, provinciale landschappen en landgoederenzones zijn niet goed gewaarborgd, want deze categorie is niet opgenomen in de provinciale verordening ruimte. Bovendien wordt er in de RodS geschrapt, terwijl zelfs als alle opgaven gerealiseerd worden, er een groot tekort aan recreatieruimte blijft voor de stedelijke inwoners.

Wijzigingsvoorstel: een deugdelijke financiële onderbouwing opstellen voor de RodS en verankering van RodS gebieden buiten rijksbufferzones en de financiële onderbouwing in de Structuurvisie. Opnemen van RodS gebieden, provinciale landschappen en landgoederenzones in de provinciale verordening.

13) Het huidige provinciale beleid met betrekking tot provinciale landschappen is erg vaag. Er is weinig bescherming voor provinciale landschappen, cultuurhistorisch erfgoed en archeologische erfenis.

Wijzigingsvoorstel: Ruimtelijke borging en verankering in de Structuurvisie van provinciale landschappen, cultuurhistorisch erfgoed en archelogische erfenis.

14) Waterberging is noodzakelijke adaptatiestrategie. Investeren in (natte) natuur is een duurzame en kosteneffectieve klimaatstrategie, die bevorderd moet worden.

Wijzigingsvoorstel: Ruimtelijke borging en verankering van waterberging in de Structuurvisie en sterke regierol van de provincie op natuurbeleid en waterbeleid, verankerd in de Structuurvisie.

15) Glastuinbouw: een nieuwe (grootschalige) glastuinbouwlocatie in de gemeente Kaag en Braassem of de gemeente Oostflakkee is in strijd met het gevoerde beleid en is niet nodig. Er zijn voldoende bestaande glastuinbouwlocaties te koop, vooral in het Westland.

Wijzigingsvoorstel: heroverweging van nut en noodzaak van handhaving van 5800 hectare teelareaal binnen de provinciegrenzen. Minder teelareaal verankeren in de Provinciale Structuurvisie.

Bijlagen:

Meer informatie over natuurontwikkeling kunt u vinden op de volgende websites:

Natura 2000. Klik hier

Ecologische Hoofdstructuur. Klik hier,

Natte as. Klik hier


Groene Ruggengraat . Klik hier

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vraagt jachtstop in provincie Zuid-Holland

Den Haag, 4 januari 2010 - In verband met de huidige winterse omstandigheden vraagt de fractie van de Partij voor de Dieren i...

Lees verder

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland sluiten jacht op fazanthaan en wilde eend

Gezien de weersverwachting voor de komende tijd, waarbij met uitzondering van de kuststrook, matige vorst wordt voorspeld en ...

Lees verder