Megastal in Woubrugge niet uitbreiden


22 augustus 2016

Den Haag, 22 augustus 2016 – Een varkenshouder in Woubrugge heeft plannen om zijn megastal verder uit te breiden. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is daar sterk op tegen met het oog op onder meer de gezondheid van de omwonenden, het welzijn van de dieren en de gevolgen voor het milieu. De partij heeft daarom over deze kwestie vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

De varkenshouder in Woubrugge heeft al toestemming van de gemeente Kaag en Braassem (waar Woubrugge onder valt) om zijn megastal nog groter te maken. Het is alleen nog niet duidelijk of en zo ja waar de uitbreiding precies gaat plaatsvinden. De man wil zijn bedrijf mogelijk verplaatsen van de A. de Graaflaan naar de Kruisweg in zijn woonplaats om het uit te kunnen breiden. Op de oorspronkelijke plek van de varkenshouderij komen dan 35 woningen te staan.

De provincie stond de uitbreiding van de megastal aanvankelijk niet toe omdat de oppervlakte groter dan toegestane 2 ha zou worden. Maar de provincie wilde wel akkoord gaan als de varkenshouder zou voldoen aan extra dierenwelzijnseisen. De Raad van State bepaalde echter dat de provincie niet bevoegd is dergelijke eisen te stellen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil daarom weten of dit betekent dat de uitbreiding van de megastal definitief niet doorgaat en of daarmee ook de woningbouw aan de A. de Graaflaan van de baan is. De partij vraagt Gedeputeerde Staten hier uitsluitsel over te geven.

De partij vraagt zich verder af of de geplande uitbreiding van de megastal wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan van de gemeente Kaag en Braassem én het provinciale ruimtelijke beleid, of dat nu op de nieuwe of op de oude locatie gebeurt.

Ook wijst de partij op een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarin worden de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij voor de gezondheid van de omwonenden beschreven. Bovendien zal de bouw van een nog grotere megastal, middenin het Groene Hart en vlakbij het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen, de kwaliteit van het landschap ernstig aantasten.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘De intensieve veehouderij heeft grote nadelige gevolgen voor het dierenwelzijn, het klimaat, het milieu en de natuur. De voorgestelde schaalvergroting en intensivering brengt bovendien grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van mens en dier in de vorm van epidemieën en dierziektencrises als Q-koorts, MRSA en Mond- en Klauwzeer. Daarom moeten we juist toe naar vermindering van de veestapel en een biologische veehouderij, die produceert voor de regio’.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: zwanenmishandeling verwerpelijk

Den Haag, 15 augustus 2016 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland reageert met afschuw op de moord op zeven zwanen, afgel...

Lees verder

Partij voor de Dieren: stop konijnenjacht vanwege RHD2-virus

Den Haag, 29 augustus 2016 – De Partij voor de Dieren wil dat het Zuid-Hollandse college van Gedeputeerde Staten de jacht op ...

Lees verder