Partij voor de Dieren bezorgd over lot paarden en pony’s van manege Oosterheem in Zoetermeer


22 mei 2012

Den Haag, 22 mei 2012 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland maakt zich zorgen over het lot van de paarden en pony’s van de noodstal van manege Oosterheem in Zoetermeer. Op het terrein van de manege wil de gemeente dat er een baggerdepot komt. Door deze plannen moet de manege de paarden en pony’s op een andere plek onderbrengen. Als er geen geschikte alternatieve locatie wordt gevonden, dreigen de paarden en de pony’s te eindigen in het slachthuis.

Al enige tijd strijden de eigenaren van de noodstal voor de 24 paarden en pony’s. 5 jaar geleden kregen de eigenaren een stuk grond aan de Nieuwe Hoefweg aangeboden voor het tijdelijk stallen van de paarden en de pony’s. Inmiddels zijn de 5 jaren verstreken, maar is ondanks alle inspanningen nog geen ander stuk grond gevonden. De gemeente Zoetermeer heeft per 1 juni 2012 het huurcontract opgezegd en eist dat de grond op 1 juni aanstaande wordt opgeleverd, omdat er in 2015 een baggerdepot moet komen.

Een aantal jaar geleden zijn de eigenaren op een kleine schaal ponylessen gaan verzorgen. Dit was niet toegestaan door de gemeente, maar het werd ook niet verboden. De gemeente heeft zelfs de ponylessen gepromoot op haar website, waardoor de gemeente de activiteiten van de manege feitelijk heeft gedoogd! “Wij vinden de reactie van de gemeente daarom kort door de bocht, temeer omdat het welzijn van de dieren na opzegging van het huurcontract ernstig kan worden geschaad. De gemeente heeft hierin een verantwoordelijkheid. Daarnaast vervult de manege een belangrijke sociale functie en versterkt hiermee de sociale cohesie binnen de gemeente Zoetermeer,” aldus Carla van Viegen, fractievoorzitter Partij voor de Dieren in Zuid-Holland.

De Partij voor de Dieren heeft daarom de gemeente in een brief gevraagd om samen met de eigenaren naar een oplossing te zoeken die, voor zowel de manege als de gemeente, bevredigend is. Als dat namelijk niet lukt, dreigen de paarden en de pony’s te eindigen in het slachthuis. De eigenaren van de manege willen dit absoluut voorkomen, maar sluiten niet uit dat dit het gevolg kan zijn als er geen andere locatie wordt gevonden.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: zorgen om vele dode zeehonden en bruinvissen

Den Haag, 3 mei 2012 – De vele visnetten en visfuiken in de Grevelingen zijn mogelijk de oorzaak van de hoge sterfte ...

Lees verder

Partij voor de Dieren: strengere milieu-eisen voor raffinaderijen

Den Haag, 24 mei 2012 - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie strengere milieueisen gaat stellen in...

Lees verder