Partij voor de Dieren en bewoonster Delf­shaven redden tien­tallen zwerf­katten van de hongerdood


30 oktober 2007

Rotterdam, 31 oktober 2007 – Helmi Doedee zet zich al jaren in voor de zwerfkatten bij haar in de buurt. Ze woont in de Gert Jan Mulderstraat in Delfshaven Rotterdam. De woningbouwvereniging “Woonbron Delfshaven” zou al twee keer eerder gaten en sleuven naar de kruipkelders hebben afgesloten. Beide keren heeft Helmi de ruimtes laten heropenen. Om een derde poging tot afsluiting van de kruipruimtes door Woonbron Delfshaven te voorkomen neemt Helmi contact op met Carla van Viegen, statenlid voor de Partij voor de Dieren (PvdD) in Zuid-Holland. ‘Die arme beestjes kunnen niet meer uit hun schuilruimtes en sterven een hongerdood’, vertelt ze aan het statenlid. ‘Kunnen jullie alsjeblieft deze dieren helpen?” Angelique Bolk, voorzitter van de Partij voor de Dieren, afdeling Zuid-Holland, heeft direct actie ondernomen richting de woningbouwvereniging, de gemeente en de Stichting Zwerfkatten Rijnmond.

Woonbron Delfshaven staat, na de nodige gesprekken met Helmi Doedee en Angelique Bolk, nu begripvol tegenover de ontstane situatie en zij willen meewerken om een diervriendelijk oplossing te gaan zoeken voor het probleem. Zij laten een aantal gaten en sleuven open voor de katten. Echter, zo laat directeur Sitton in reactie op vragen van de partij weten, bewoners hebben geklaagd over overlast
Bijj nader onderzoek door de PvdD blijkt dat het gaat om ongeveer 20 zwerfkatten, die mevrouw Doedee dagelijks uit eigen portemonnee bijvoert. Haar reactie luidt: ”Moeten ze dan maar verhongeren?” En overigens geven de katten volgens haar geen overlast, ze zorgen juist dat er geen problemen komen met muizen. Dat het er maar meer worden is onzin, want al deze katten zijn gesteriliseerd.’ Dit wordt bevestigd door Ineke Jochims van de Stichting Zwerfkatten Rijnmond, gelieerd aan de Dierenbescherming ,en dus mede uitvoerder van het zwerfdierenbeleid van de gemeente Rotterdam.

Door de Stichting Zwerfkatten Rijnmond worden jaarlijks 1.200 dieren gesteriliseerd of gecastreerd. Zij hanteren de TNR methode (Trap Neuter en Return) vangen, steriliseren en weer terugplaatsen. Gesteriliseerde katten kunnen zich niet meer voortplanten. In die omgeving ontstaat een stabiele groep, die nagenoeg geen overlast meer veroorzaakt, omdat er geen nieuwe katten bijkomen vanwege het in bezit nemen van het territorium door de bestaande groep. En de katten veroorzaken minder stank- en lawaaioverlast. Volgens Ineke Jochims zijn alle zwerfkatten in de omgeving van de Gert Jan Mulderstraat mede door de inzet van Helmi gesteriliseerd of gecastreerd. Overigens heeft Woonbron Delfshaven nog niet bij Stichting Zwerfkatten geïnformeerd over de mogelijkheden om eventuele overlast van de zwerfkatten te beperken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief