Partij voor de Dieren en Groen­Links willen extra maat­re­gelen tegen bestrij­dings­mid­delen


1 februari 2016

Den Haag, 1 februari 2016 - GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland willen meer maatregelen om de ernstige nadelige gevolgen van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen voor de natuur en ons milieu een halt toe te roepen. De bestrijdingsmiddelen veroorzaken daarnaast grote vervuiling van ons drinkwater.

De partijen hebben naar aanleiding van verontrustende berichtgeving in de media schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur. Uit de berichtgeving komt naar voren dat de bestrijdingsmiddelen grote invloed hebben op dieren en planten in de Hoeksche Waard en op de kwaliteit van ons drinkwater.

Uit onderzoeken blijkt dat de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en het weghalen van diverse meetpunten grote gevolgen hebben voor de flora en fauna in de weilanden en sloten in de Hoeksche Waard. Milieuorganisaties hebben eerder al opgeroepen om bepaalde zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen te verbieden. De regering onderzoekt momenteel of er zo’n verbod moet komen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vinden dat er snel maatregelen genomen moeten worden genomen om te voorkomen dat er nog meer dieren en planten worden bedreigd. Zij roepen het provinciebestuur daarom op in actie te komen en om het Rijk op te roepen de bestrijdingsmiddelen te verbieden.

GroenLinks fractievoorzitter Huri Sahin en fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren: “We hopen dat het provinciebestuur gevolg geeft aan onze dringende oproep om het gebruik van bestrijdingsmiddelen verder terug te dringen. Dat is in het belang van natuur, milieu en de veiligheid van ons drinkwater en om grotere schade aan de natuur en het milieu te voorkomen.”

Gerelateerd nieuws

Verhandelen gedode knobbelzwanen in strijd met de wet

Den Haag, 25 januari 2016 – Een jager, die dieren doodt op basis van een ontheffing die is afgegeven aan de Faunabeheereenhei...

Lees verder

Provincie moet zorgvuldiger zijn bij afgeven ontheffingen Flora- en faunawet

Den Haag, 15 februari 2016 – De provincie verleent regelmatig op basis van verkeerde of onvoldoende informatie ontheffing van...

Lees verder