Partij voor de Dieren: maak Zuid-Holland dier­vrien­de­lijkste provincie


13 oktober 2017

Den Haag, 13 oktober 2017 – Maak van Zuid-Holland de diervriendelijkste provincie van Nederland. Dat voorstel deed de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland naar aanleiding van de invoering van de nieuwe Omgevingswet. Deze wet wordt naar verwachting in 2021 ingevoerd en heeft gevolgen voor zowel provincies als gemeenten.

Provinciale Staten van Zuid-Holland spraken woensdag 11 oktober over de invoering van de Omgevingswet en de gevolgen hiervan voor de provincie. De provincie heeft hiervoor een aantal ambities geformuleerd. Het provinciebestuur had Provinciale Staten gevraagd om inbreng te leveren voor deze ambities.

De provincie heeft belangrijke taken op het gebied van de bescherming van in het wild levende dieren en natuurontwikkeling. Dit is geregeld in de nieuwe Natuurbeschermingswet. Deze wet wordt op termijn ingevoegd in de Omgevingswet, samen met een groot aantal andere wetten.

Voor de Partij voor de Dieren was dat aanleiding een voorstel in te dienen om van Zuid-Holland de diervriendelijkste provincie van Nederland te maken. Momenteel worden jaarlijks honderdduizenden in het wild levende dieren doodgeschoten en vergast. De partij wil dat er alternatieven komen voor het doden van dieren schade aan gewassen zouden veroorzaken. Het provinciebestuur heeft aangegeven gedane suggesties mee te nemen in de nieuwe nota over de Omgevingswet. De Partij voor de Dieren zal dit kritisch blijven volgen.

Bart Canton, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland: “In het wild levende dieren zijn de medebewoners van onze provincie. Zij verdienen een respectvolle plek en voldoende ruimte in Zuid-Holland.”

Verder vindt de Partij voor de Dieren dat niet economische groei het uitgangspunt moet zijn, maar een duurzame economische ontwikkeling die rekening houdt met de draagkracht van de aarde. Ook wil de partij bij de bereikbaarheid van onze provincie toewerken naar een duurzame mobiliteit en niet naar best bereikbare provincie.


Gerelateerd nieuws

Minder pleziervluchten helikopters in Zuid-Holland

Den Haag, 5 oktober 2017 – De vele recreatieve helikoptervluchten in de provincie Zuid-Holland hebben veel overlast veroorzaa...

Lees verder

Maak Zuid-Holland  diervriendelijkste provincie

Den Haag, 13 oktober 2017 – Maak van Zuid-Holland de diervriendelijkste provincie van Nederland. Dat voorstel deed de Partij ...

Lees verder