Partij voor de Dieren stelt ernstige zwanen­mis­han­deling aan de kaak


26 april 2016

Den Haag, 26 april 2016 – Dode zwanen zijn in Sliedrecht mogelijk de nek omgedraaid en in Stolwijk zijn zwaneneieren kapot gegooid, waarbij de foetussen werden gedood. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil de onderste steen boven hebben wie bij deze ernstige incidenten betrokken zijn geweest en of jagers dit leed hebben veroorzaakt.

Zwanen en ook hun eieren zijn beschermd op grond van de Flora- en faunawet. Dit betekent dat zwanen niet mogen worden gedood of vervoerd en dat ook hun eieren niet mogen worden geraapt. Alleen als de dieren schade veroorzaken, krijgt de provinciale Faunabeheereenheid hiervoor een ontheffing.

Onlangs werden in de buurt van Sliedrecht diverse dode zwanen aangetroffen. Daarbij bestaat het vermoeden dat de dieren de nek is omgedraaid. Het is echter verboden zwanen de nek te breken. Ook zijn in Stolwijk eieren van zwanen met daarin de embryo’s voor een woning kapot gegooid. De foetussen moesten dit met de dood bekopen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft naar aanleiding van deze afschuwelijke incidenten vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij vraagt zich af of de zwanen zijn gedood op grond van een ontheffing van de Flora- en faunawet. Ook wil ze dat er onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak van de zwanen. Als er inderdaad sprake is van het breken van de nek of andere vormen van dierenmishandeling, dan zou dat consequenties moeten hebben voor het verlenen van provinciale ontheffingen, vindt de partij.

Verder wil de Partij voor de Dieren weten of jagers, die door de Faunabeheereenheid zijn aangewezen om zwaneneieren te rapen en zwanen te doden, mogelijk betrokken zijn geweest bij het kapot gooien van zwaneneieren. De partij wil dat de provinciale handhavers en politie onderzoeken of er sprake is geweest van overtredingen van de Flora- en faunawet en van de verleende provinciale ontheffingen.

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Carla van Viegen: “We vinden dat de ontheffing om zwanen te doden, te vervoeren en eieren te rapen moet worden ingetrokken. Sowieso zouden daaraan beperkende voorwaarden moeten worden gesteld, zodat misstanden efficiënter kunnen worden aangepakt.”

Gerelateerd nieuws

Jaarverslag 2015

Klik hier voor ons jaarverslag 2015.

Lees verder

Partij voor de Dieren: Maaien in broedseizoen door provincie ontoelaatbaar

Den Haag, 12 mei 2016 – In het weidevogelgebied in de Zuidpolder, dat in beheer is bij de Groenservice Zuid-Holland (GZH), is...

Lees verder