Schrif­te­lijke vragen bedrij­ven­terrein Ambachtsezoom Hendrik Ido Ambacht


Indiendatum: mei 2016

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Datum : 12 mei 2016

Onderwerp : Schriftelijke vragen bedrijventerrein Ambachtsezoom Hendrik Ido Ambacht

__________________________________________________________________________

Toelichting

Op 6 april jl. heeft de commissie Ruimte en Leefomgeving ingestemd met de toenmalige beschikbare informatie over een versnelde procedure voor wijziging van de Verordening Ruimte aangaande het geplande bedrijventerrein ‘Ambachtsezoom in Hendrik Ido Ambacht.

Op 20 april 2016 heeft de stichting ‘Mooi geweest’ een zienswijze ingediend over de geplande nieuwe bedrijvenlocatie ‘Ambachtsezoom’ in Hendrik Ido Ambacht. Deze zienswijze is niet ter kennis gekomen aan de Statenleden.

De fractie van de Partij voor de Dieren heeft deze zienswijze rechtstreeks van de Stichting ontvangen. Deze zienswijze heeft bij onze fractie geleid tot een aantal vragen en onduidelijkheden over de versnelde procedure Ambachtsezoom.

De Raad van Staten heeft op 16 december 2015 het gemeenteraadbesluit inzake het bestemmingsplan Ambachtsezoom in Hendrik Ido Ambacht vernietigd.[1]

In de Monitor Bedrijfsruimtemarkt Drechtsteden 2015 Ontwikkelingen 2012-2015, oktober 2015 van het Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD)[2] wordt het volgende aangegeven:

Regionale kantorenvoorraad: 450.000 m2, dit is exclusief bedrijfsondersteunende kantoren op bedrijventerreinen.

Dordrecht: ong. 300.000 m2 bvo, excl. bedrijfsondersteunende kantoren en administratieve functies bij maatschappelijke voorzieningen.

Huidig aanbod 78.000 (peildatum 1-1-2012, bron: Dynamis)

Vraag/opname in 2011: 12.700 m2 (bron: Dynamis

Leegstand bedrijfsruimten Drechtsteden

In de Drechtsteden is de leegstand van bedrijfsruimte in de periode van 1.1.2012 tot 1.1.2015 duidelijk toegenomen, van 280.000 m2 in 2012 naar 428.000 m2 in 2015. Nu staat 10,2% van de voorraad leeg, in 2012 was dat 6,8%. Ondanks deze groei over de hele periode tussen 2012 en 2015 zien we een positieve ontwikkeling in het laatste jaar. In 2014 is er beduidend minder leegstand (81.000 m2) bijgekomen dan in 2011 (135.000 m2).

De leegstand is de afgelopen drie jaar vooral toegenomen door het vertrek van diverse bedrijven. Sommige bedrijven hebben grote bedrijfsruimten leeg achter gelaten, zoals bijvoorbeeld Adria Benelux, TNT Post Pakketservice Benelux BV en Platform Sales Europe BV in Dordrecht, Arbez en Bruynzeel in Hendrik-Ido-Ambacht en Turboned in Zwijndrecht.

De leegstand van bedrijfsruimte is beduidend groter dan wat er aan bedrijfsruimte door marktpartijen wordt aangeboden. In het tekstkader op bladzijde 10 staat een uitleg voor dit verschil.

De leegstand is zowel op de oude als de nieuwe bedrijventerreinen in de Drechtsteden toegenomen. De leegstand op de nieuwe bedrijventerreinen ligt momenteel zelfs boven het regionaal gemiddelde.

De langdurige leegstand is toegenomen, nu staat 88.000 m2 al langer dan vijf jaar leeg (in 2012 19.000 m2). Hierboven constateerden we al dat de leegstand van korter dan een jaar is afgenomen.

De plancapaciteit van bedrijfsruimte in de Drechtsteden heeft momenteel een omvang van 192 hectare grond, oftewel omgerekend ruim 1,3 miljoen m2 aan bedrijfsvloer-oppervlak. Dit is inclusief het nog te ontwikkelen Dordtse Kil IV (65 hectare). Ruim de helft (100 hectare) van de beschikbare grond is direct beschikbaar. De totale ruimtevraag (autonoom én bovenregionaal) tot 2030 bedraagt voor de Drechtsteden 110 hectare en voor de periode na 2030-2040 nog eens 60 hectare. De huidige plancapaciteit is dus ruim toereikend om aan deze totale ruimtevraag te kunnen voldoen, zowel voor bedrijfsruimten tot 5.000 m2, maar ook voor grootschalige bedrijfscomplexen (vanaf 5.000 m2).

De leegstand van bedrijfsruimte in de Drechtsteden is, in vergelijking met de kantorenmarkt, minder structureel. Nu de economie weer aantrekt is de verwachting dat veel leegstaande bedrijfsruimte, vanwege een gunstigere prijsontwikkeling ten opzichte van nieuwbouw, en soms met enige aanpassingen, weer in gebruik zal worden genomen. Bovendien kan leegstaande bedrijfsruimte ook voorzien in de toenemende behoefte aan flexibele ruimten voor start-ups. Daar waar leegstand op bedrijventerrein structureel is, is transformatie naar andere functies lastig te realiseren”

Naar aanleiding van de toelichting wil de fractie van de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1) Waarom is de zienswijze van de Stichting Mooi Geweest niet ter kennisgeving aangeboden aan Provinciale Staten?

2) Ambachtsezoom beslaat een gebied van 14,5 ha. Waarom wordt in Tabel 2, bedrijventerrein Zachte capaciteit, van bijlage 1, wijziging Tabellen Ruimte, uitgegaan van 11- 21 ha, dus meer dan 14,5 ha?. Door de uitspraak van de Raad van State is komen vast te staan dat, anders dan waar de provincie en gemeente Hendrik Ido Ambacht van uitgingen, Ambachtsezoom buiten bestaand Stads- en Dorpsgezicht valt. De gedeputeerde geeft aan dat dit abusievelijk niet is gebeurd. De provincie en de gemeente zijn er dus vanuit gegaan dat het betreffende gebied gelegen was binnen bestaand stads- en dorpsgebied. Nu inmiddels vaststaat dat het gebied is gelegen buiten bestaand stads- en dorpsgebied had ingevolge de Verordening Ruimte en Mobiliteit (artikel 2.1.1) en het Programma Ruimte (nieuwe stedelijke ontwikkelingen in het gebied buiten bestaand stads- en dorpsgebied is pas mogelijk na toepassing van de ladder voor duurzame verstedelijking) onderzoek gedaan moeten worden naar de wenselijkheid van deze ontwikkeling en de daadwerkelijke behoefte aan een nieuw bedrijventerrein. Heeft dit onderzoek plaatsgevonden? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst? Zo nee, waarom niet en wordt dit alsnog gedaan en wanneer?

3) Waarom bieden de andere locaties, zoals bedrijvenpark Langesteijn, bedrijventerrein Antoniapolder, Noordoevers in Hendrik Ido Ambacht, bedrijventerrein Bakestein in Zwijndrecht, Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk b,

4) In het gebied Ambachtsezoom komen een aantal ‘Rode Lijst’ soorten voor (onder andere kieviten, groene specht, huismus, scholekster, ijsvogel, boerenzwaluw, ransuil, boomvalk, diverse soorten vleermuizen, kleine modderkruiper en diverse bedreigde plantensoorten. Hoe verhoudt zich de ontwikkeling van dit gebied tot een bedrijventerrein zich tot de provinciale taak van de versterking van de biodiversiteit in Zuid-Holland en op welke wijze wordt er rekening gehouden met hun bescherming?

5) Heeft het College een afweging gemaakt in hoeverre de locatie passend is op deze plek buiten bestaand stads- en dorpsgebied? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat was de afweging en wat was hiervan de uitkomst?

6) Is de juiste wettelijke procedure gevolgd (artikel 312lid 1 Algemene Wet Bestuursrecht) voor publicatie van de terinzagelegging van het voorgenomen besluit van de partiële wijziging Programma Ruimte, zoals bezorging van huis-aan-huisbladen in het buitengebied, bekendmaking op de gemeentelijke website, via regionale en provinciale bekendmaking en publicatie in de Staatscourant met plaatsaanduiding? Zo nee, wordt het voorgnomen besluit opnieuw ter inzage gelegd?

7) Kunt u nader uiteenzetten wat de urgentie is voor een versnelde procedure, aangezien er volgens onze informatie nog geen gronden in Ambachtsezoom zijn verkocht en er enkel sprake is van een grondenruil van 2 ha?

8) De Raad van State heeft vastgesteld dat de gemeenteraad in de plantoelichting niet beschreven heeft in hoeverre in de behoefte aan bedrijventerreinen binnen het bestaand stedelijk gebied van de betreffende regio kan worden voorzien door benutting van beschikbare gronden door herstructurering en transformatie of anderszins om welke reden het besluit in strijd is genomen met artikel 3.1.6, tweede lid Aanhef en onder b van het Bro. Waarom wordt er dan in het ontwerp van 15 maart 2016 (pagina 4), anders dan in de brief van 29 februari 2016, opgemerkt dat de reden voor vernietiging van het besluit in december 2015 door de Raad van State niets te maken heeft met de haalbaarheid?

9) Gaat het in dit geval nu om het wijzigen van de 3ha kaart of om het wijzigen van de lijst bedrijventerreinen zachte capaciteit, tabel 2 van de bijlage 1 Wijzigingen Tabellen Programma Ruimte?

10) Hoe is uw inschatting dat deze ‘zachte capaciteit’ in dit specifieke geval daadwerkelijk wordt gerealiseerd?

11) Waarom staat op de website van de provincie (Staat van Zuid-Holland) de betreffende bedrijventerreinlocatie al vermeld als ‘harde capaciteit’?[3]

12) Is de gemeente Hendrik Ido Ambacht van plan om na afronding van deze procedure de ‘zachte capaciteit’ om te laten zetten in ‘harde capaciteit’? Zo ja, welk standpunt neemt het College hier dan in?

13) Bent u bereid alsnog af te zien van het aanwijzen van het terrein Ambachtsezoom als bedrijventerrein? Zo nee, waarom niet?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

[1] http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RVS:2015:3887

[2]http://www.waltmann.com/media/website/Markt%20voor%20bedrijfsruimte%20Drechtsteden%202015.pdf

[3] http://staatvan.zuid-holland.nl/Paginas/Cijfers%20en%20kaarten/Kaarten/Bedrijventerreinen.aspx

Indiendatum: mei 2016
Antwoorddatum: 26 mei 2016

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen maaien tijdens broedseizoen door Groenservice Zuid Holland

Lees verder

Rondvraag vergassen ganzen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer