Schriftelijke vragen handelen in overeenstemming met bestemmingsplan en Flora- en faunawet door gemeente Zoetermeer
Indiendatum: sep. 2011
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 17 september 2011
Onderwerp : Schriftelijke vragen handelen in overeenstemming met bestemmingsplan en Flora-
en faunawet door gemeente Zoetermeer
Toelichting
Flora- en faunawet
De Partij voor de Dieren heeft diverse mails ontvangen met vragen van inwoners of de gemeente Zoetermeer handelt in overeenstemming met het bestemmingsplan met de bouw van nieuwe horeca in het Noord Aa gebied en of de gemeente niet handelt in strijd met de wettelijke bepalingen van de Flora- en faunawet.
Dit gedrag uit zich in het dichtspuiten van nestholten en potentiële onderkomens van vleermuizen. Dit wordt gezien als mitigrerende maatregelen om te voorkomen dat zich spechten nestelen of vleermuizen hun onderkomen vinden in de holten op een moment dat men wil bouwen. De habitat van vleermuis en specht worden onomkeerbaar en dus onherstelbaar aangetast nog voor de omgevingsvergunning onbetwistbaar is verleend en lopende een behandeling van het advies van de landschapsarchitect Lola en lopende een onderzoeksopdracht (motie 31) die burgemeester Waaijer naar de gang van zaken moest instellen.
De omvang van de genoemde bouw in het gebied leidt tot grote zorgen bij een groot deel van de inwoners van Zoetermeer en veel inwoners vinden het zorgelijk dat de gemeente Zoetermeer in toenemende mate onzorgvuldig omgaat met natuur, milieu en leefomgeving.
De gemeente Zoetermeer hanteert de ‘Gedragscode voor het zorgvuldig handelen bij bestendig beheer en onderhoud & bij ruimtelijke ontwikkeling en inrichting’. Deze gedragscode stelt de gemeente in staat om in vele gevallen te volstaan met een eigen onderzoek (Quickscan) om zo geen ontheffing te hoeven aanvragen voor de Flora en Faunawet.
De quickscan is in januari 2011 uitgevoerd. Voor de locatie Zoetermeer-Zuid werd een omgevingsvergunning afgegeven op 24 maart 2011. Aan die vergunning was de verplichting gekoppeld dat een milieuonderzoek moet worden uitgevoerd in tweede helft mei-juni naar het voorkomen van beschermde planten, waaronder de Rietorchis, alvorens aan verstorende met activiteiten wordt begonnen.
Het verplichte onderzoek is niet uitgevoerd, ondanks dat dit als voorwaarde is gesteld in de omgevingsvergunning. Er is aan de gemeente Zoetermeer gevraagd om handhavend op te treden. De ontvangst van het verzoek is bevestigd, maar de gemeente is niet overgegaan tot actie en handhaving. De projectverantwoordelijke van de gemeente (de heer Pronk) heeft pas een reactie gegeven een dag na het (mogelijk illegaal) kappen van 900 m2 bosstruweel en een wilg. De projectverantwoordelijke van de gemeente meldde dat een aanvullend onderzoek niet nodig werd geacht.
Bouw conform bestemmingsplan
De vraag rijst of de omvang van de horecagelegenheid Zoeters (die gebouwd wordt in de groene ruimte van het Groene Hart) in overeenstemming is met het bestemmingsplan. Er is vastgesteld dat het bebouwd oppervlak volgens de opgave van de architect 340 m2 was terwijl het plan, na ontheffing, maximaal 300 m2 toestaat. De dakoversteek van 1,0 – 2,0 meter is goed voor 80 m2 en zou gezien de omvang bij het bebouwd oppervlak en bij het bedrijfsoppervlak geteld moeten worden. Ook wordt het bestaan van een eerste verdieping die op de bouwtekening was ingetekend niet meer vermeld, met een oppervlakte van ca 120 m2. Omdat deze bedoeld is als technische ruimte en opslag, hoort deze bij de bedrijfsoppervlak te worden geteld.
Daarnaast is volgens ons in strijd met het bestemmingsplan aan de Slootweg 2, wat een agrarische bestemming heeft, een tweede bedrijfswoning gebouwd. Het bestemmingsplan staat één bedrijfswoning toe met een inhoud van max. 600m2. Aan de Slootweg 2 in de gemeente Zoetermeer heeft Verhoog BV gebouwd of gedoogd gebouwd in strijd met het bestemmingsplan een tweede bedrijfswoning (villa), serre en overige aanbouw met een inhoud van 700 m3. Vragen door inwoners hierover worden door de gemeente niet beantwoord.
De horecabestemming Vliegerweide staat geen bedrijfswoning of beheerderswoning toe, maar de zorg bestaat dat ook hier in strijd met het bestemmingsplan in de toekomst een beheerderswoning gebouwd gaat worden.
Toelichting op vraag 2
In de Gedragscode van de gemeente Zoetermeer, d.d. 8 december 2009, in het kader van de Flora- en faunawet staat vermeld:
Vrijstelling of ontheffing
Het systeem van de Flora- en faunawet kent verschillende beschermingsniveaus, afhankelijk van de te beschermen soort en de soort activiteit. Voor sommige soorten geldt een algemene vrijstelling, voor andere soorten geldt een vrijstelling als aantoonbaar wordt gewerkt volgens een goedgekeurde gedragscode, en voor weer andere soorten geldt soms de verplichting om een ontheffing aan te vragen. Het is dus nodig dat vooraf bekeken wordt of voor de betreffende situatie een vrijstelling geldt of dat hiervoor een ontheffing moet worden aangevraagd.
Toelichting op vraag 4:
Het oeverdeel van de Plas in het Noord Aa gebied wordt gebruikt als foerageergebied door vleermuizen. Vanwege het risico op verstoring van voor licht gevoelige vleermuissoorten (Laatvlieger, Meervleermuis en Watervleermuis), zijn maatregelen noodzakelijk. Het gaat hierbij om de mate van uitstraling (aantal lux zo beperkt mogelijk) en de richting van het licht, die ervoor moeten zorgen dat het wateroppervlak donker blijft. Het betreft hier drie verstoringsbronnen:
-de verlichting van de nieuw te bouwen pand zelf;
-eventuele lantaarnpalen en andere lichtbronnen;
-de verlichting van bouwplaats tijdens de bouwwerkzaamheden.
Toelichting op vraag 8:
In het bestemmingsplan van het Zoetermeerse plasgebied Noord Aa staat vermeld dat langs de Noordzijde een provinciale ecologische verbindingszone loopt, die de Duivenvoorde corridor met het Bentwoud verbindt. Aan de Slootweg 2 van de gemeente Zoetermeer is in de corridor een tweede villa/bedrijfswoning gebouwd met serre en aanbouw van ca 700 m3.
Toelichting op vraag 10:
De gemeente Zoetermeer is in het nieuws gekomen met het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics¹ door het falen van de afdeling Vergunningverlening, Toezicht, Handhaving (VTH). De commissie de Grave² concludeerde toen onder meer dat:
• vergunningen werden zonder deskundigheid of onzorgvuldig verleend;
• er werd geen toezicht gehouden op de naleving van wetgeving, waarvoor de gemeente verantwoordelijk was en er werd door de gemeente Zoetermeer niet gehandhaafd;
• onduidelijk is wie beslist of opdracht geeft;
• procedures niet controleerbaar zijn.
De parallel van Sterigenics kan nu worden doorgetrokken naar de situatie die in de bovenstaande toelichting is beschreven en het lijkt er sterk op dat de gemeente Zoetermeer niet van deze situatie heeft geleerd en het toezicht en de handhaving heeft verbeterd.
Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de fractie van de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.
Vragen
1) Bent u van mening dat er nader onderzoek had moeten plaatsvinden naar aanleiding van de quickscan door projectontwikkelaar Pronk naar de aanwezigheid van de de Rietorchus en naar het voorkomen van andere beschermde planten en dat er in strijd is gehandeld met de omgevingsvergunning WB20100136? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo nee, waarom niet?
2) Bent u van mening dat er door de gemeente Zoetermeer aantoonbaar is gewerkt volgens een goedgekeurde gedragscode Flora- en faunawet? Zo ja, kunt u dit nader toelichten? Zo nee, welke maatregelen gaan u treffen?
3) Bent u met ons van mening dat, indien er niet aan de in de omgevingsvergunning vermelde voorwaarden wordt voldaan, er een ontheffing nodig op grond van de Flora- en faunawet? Zo ja, gaat u de gemeente Zoetermeer hierop aanspreken? Zo nee, waarom niet?
4) Bent u van mening dat er op grond van de Flora- en faunawet beschermende maatregelen genomen moeten worden indien er beschermde planten en/of diersoorten worden aangetroffen in het te bebouwen gebied? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u hiertegen handhavend optreden? Zo nee, waarom niet?
5) Kunt u aangeven of de gemeente Zoetermeer handelt in overeenstemming met het bestemmingsplan met de bouw van horeca en andere gebouwen in het Noord Aa gebied? Zo nee, welke actie gaat u ondernemen?
6) Is er mogelijk sprake van de extra bouw van een beheerderswoning buiten de geplande bouw van de horecagelegenheid op de Vliegerweide in de gemeente Zoetermeer?
7) Bent u bereid om er toezicht op te houden de in het bestemmingsplan aangeven bebouwd oppervlak en bedrijfsvloeroppervlak elk de 300 m2 niet zullen overschrijden en dat er geen beheerderswoningen wordt gebouwd in strijd met het bestemmingsplan? Zo nee, waarom niet?
8) Kunt u aangeven of de bouw van deze villa in strijd is met het bestemmingsplan, omdat dit een agrarische bestemming betreft en omdat de bouw beperkt wordt tot één bedrijfswoning waarvan inhoud beperkt is tot totaal 600m3?
9) Het bestemmingsplan van de gemeente Zoetermeer spreekt over horeca op plaatsen waar het de instemming van de bevolking geniet. Bent u met ons van mening dat de vele protesten door vele inwoners van de gemeente Zoetermeer niet getuigen van een instemming van de bevolking? Zo nee, waarom niet?
10) Bent u (vanuit uw toezichthoudende taak op gemeenten) van mening dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur door de gemeente Zoetermeer? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen of gaat u nog nemen en op welke termijn?
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
Indiendatum:
sep. 2011
Antwoorddatum: 20 sep. 2011
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen verbetering luchtkwaliteit
Lees verderSchriftelijke vragen stankoverlast gemeente Kaag en Braassem
Lees verder