Schriftelijke vragen Nederland meest vervuilde land van Europa
Indiendatum: okt. 2011
SCHRIFTELIJKE VRAGEN
Aan : Gedeputeerde Staten
Datum : 25 oktober 2011
Onderwerp : Schriftelijke vragen Nederland meest vervuilde land van Europa
Toelichting
Nederlandse lucht, water en bodem zijn de vieste van heel Europa. Ondanks dat Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, beschermen we onze leefomgeving minder goed dan andere EU-landen. Dat blijkt uit het rapport Ranking the Stars van Natuur & Milieu. In dit rapport wordt Nederland vergeleken met andere landen op het gebied van klimaat, milieu en natuur. De Nederlands bodem is het meest verontreinigd door stikstof en fosfaat, afkomstig van de grote veestapel. Ook het oppervlaktewater is van slechte kwaliteit door flinke vervuiling. Met de luchtkwaliteit is het slecht gesteld door de hoge uitstoot van stikstofdioxide.
Natuur & Milieu roept dit kabinet op structurele maatregelen te nemen die Nederland terugbrengen naar minimaal de Europese middenmoot. Het kabinet zegt namelijk dat het zich op milieugebied niet meer dan andere Europese landen wil inspannen. Het kabinet wekt hiermee de suggestie dat Nederland voorop of minstens in de pas loopt met Europa. Maar de cijfers in het rapport geven een volledig ander beeld.
Toelichting vraag 3
Nederland heeft het meest vervuilde oppervlaktewater van Europa. Het hoge gebruik van mest en kunstmest en de hoge emissies van ammoniak in Nederland zorgen voor bodemaantasting en voor ernstige aantasting van het oppervlaktewater. Dit leidt tot een te hoge concentratie nutriënten in het oppervlaktewater met als gevolg een afname van de biodiversiteit. Er zijn in Nederland nauwelijks wateren te vinden die in de nazomer niet overwoekerd raken door algen of eendenkroos.
Uit het rapport blijkt dat Nederland op de laatste plaats staat van alle EU-landen wat betreft de kwaliteit van het oppervlaktewater. In Nederland wordt voor bijna 100% van het oppervlaktewater het risico gelopen dat de normen van de Europese kaderrichtlijn Water niet worden gehaald. Ondanks de slechte positie van Nederland heeft het kabinet Rutte tot 2015 structurele bezuinigingen van 150 miljoen euro op het waterbudget vastgesteld.
Toelichting vraag 4 en 5
Nederland heeft samen met België en Luxemburg de hoogste gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide per km2 in Europa. Namelijk bijna drie keer boven het Europese gemiddelde. De stikstofdioxide veroorzaakt de vorming van ozon, wat schadelijk is voor de gezondheid. De concentraties stikstofdioxide dalen al jaren in heel Europa doordat de verbrandingsmotor en de industrie als gevolg van Europese normen steeds schoner worden. Maar aan de andere kant is het auto- en vrachtwagen- gebruik over de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daardoor ontstaan knelpunten rond drukke wegen, waarbij overschrijding van de Europese normen plaatsvindt. In plaats van bijvoorbeeld de kilometerheffing voor vrachtwagens en auto’s in te voeren, waardoor de luchtkwaliteit op deze knelpunten zal verbeteren, verhoogt het huidige kabinet juist de maximumsnelheid op bepaalde snelwegen.
Toelichting vraag 6 en 7
Met de kwaliteit van de Natura-2000 natuurgebieden, die zijn aangewezen in het kader van de Europese Habitatrichtlijn, gaat het niet goed. Uit het rapport blijkt dat het aandeel Natura-2000 habitats met een gunstige staat van instandhouding in Nederland met 8% tot één van de laagste van Europa behoort. Ondanks dat het slecht gesteld is met de Nederlandse natuur in vergelijking tot andere EU-landen heeft het kabinet Rutte tijdens Prinsjesdag 2011 bekend gemaakt om 75% van het budget voor natuurbeheer in Nederland te schrappen. Het budget gaat als het aan dit kabinet ligt terug van 800 miljoen euro naar 200 miljoen euro per jaar. Daarnaast verliezen 64 van de 190 natuurgebieden in Nederland de status van beschermd gebied. Dit zal leiden tot een verdere kaalslag van de natuur in Nederland.
Naar aanleiding van de bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.
Vragen:
1. Bent u bekend met het rapport ‘Ranking the Stars’?
2. Wat vindt u van dit rapport en de daarin vermelde bevindingen, gelet op de provinciale verantwoordelijkheden voor en taken op het gebied van milieu (lucht, bodem en water)?
3. Uit het genoemde rapport blijkt ook dat het percentage oppervlaktewaterlichamen die risico lopen om de doelstellingen in de Kaderrichtlijn Water niet te realiseren voor Nederland bijna 100% is. Deelt u de mening van onze fractie dat dit zeer zorgwekkend is? Zo ja, bent u bereid vanuit uw provinciale verantwoordelijkheid extra maatregelen te nemen om de gezondheid van de leefomgeving van de inwoners van Zuid-Holland te verbeteren? Zo ja welke maatregelen en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u het met onze fractie eens dat de uitkomsten van het rapport zorgelijk is en dat de inwoners bescherming door de overheid verdienen voor een gezond leefklimaat? Zo ja, welke extra maatregelen bent u bereid om te nemen en op welke termijn?
5. Bent u met ons van mening dat een gezond leefklimaat voor de inwoners van Zuid-Holland belangrijk is en dat de provinciale overheid daarvoor mede verantwoordelijk is? Zo nee, waarom niet?
6. Bent u van mening dat, gelet op de uitkomst van dit rapport, een gezond leefklimaat voor de inwoners van Zuid-Holland gegarandeerd is? Zo ja, waarop baseert u dat? Zo nee, waarom niet?
7. Wat is uw mening over de slechte staat van de Nederlandse (en ook Zuid-Hollandse) natuur? Bent u met onze fractie van mening dat overheidsbezuinigingen op de natuur de toch al slechte staat van de natuur nog verder doet afnemen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?
8. Bent u bereid om bij het Rijk extra financiële middelen te vragen om deze slechte situatie te verbeteren? Zo ja, op welke termijn? Zo nee, waarom niet?
A.H.K. van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provinciale Staten Zuid-Holland
1) http://www2.natuurenmilieu.nl/media/278298/20111012-natuur_milieu-rapport-rankingthestars.pdf
Indiendatum:
okt. 2011
Antwoorddatum: 25 okt. 2011
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Mondelinge vraag voor de Commissie Verkeer en Milieu d.d. 19 oktober 2011 over onwel worden mensen door bestrijdingsmiddelen in \\\\\\\'s-Gravenzande
Lees verderSchriftelijke vragen illegale jachthutten
Lees verder