Schrif­te­lijke vragen (paling)visserij Zuid-Holland en serveren paling


Indiendatum: okt. 2014

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten

Datum : 27 oktober 2014

Onderwerp : Schriftelijke vragen (paling)visserij Zuid-Holland en serveren paling

Toelichting

De afgelopen 30 jaar is het aantal palingen met 95% tot 99% afgenomen.

De paling heeft op de internationale rode lijst nu de status van "ernstig bedreigd", waarmee de paling qua status vergelijkbaar is met de berggorilla, de tijger en de panda. Maatregelen zijn dan ook hard nodig en niet alleen de Partij voor de Dieren en de wetenschappers bij het ICES die jaarlijks advies uitbrengen over de palingstand vinden dat, maar ook het Europees Parlement ziet de ernst van de situatie in.

Oorzaken van de teloorgang van de paling zijn onder meer overbevissing, vervuiling, obstakels in rivieren tijdens de trek, veranderde zeestromingen en illegale vangst.

De provincie is - via de omgevingsdienst Zuid-Holland (OZH) - verantwoordelijk voor het handhaven van ondermeer de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet op haar grondgebied. Inspecteurs van OZH-Zuid hebben als onderdeel van hun takenpakket meerdere malen illegale aalfuiken aangetroffen, ondermeer in het Krammer-Volkerak. Daarbij hebben zij illegaal gevangen palingen vrij gelaten. Vorig jaar werd volgens berichtgeving een beroeps-palingvisser op heterdaad betrapt toen hij viste in een deel van dit natuurgebied waar palingvisserij verboden is.

In Zuid-Holland wordt, bijvoorbeeld in de Nieuwkoopse Plassen, nog gevist op paling. Zelfs in het natuurgebied Volkerak mag in sommige gedeelten nog steeds gevist worden op paling. Paling is een bedreigde inheemse diersoort en staat op de Rode Lijst van de IUCN (als "critically endagered"). Ondanks een wettelijke bescherming krijgen palingvissers elk jaar van het ministerie LNV een ontheffing van het visverbod in de Natuurbeschermingswet. Een kilo paling uit de fuik levert daarbij vele kilo’s bijvangst op. Zeldzame diersoorten zoals de otter (sinds recent terug in de Nieuwkoopse Plassen) en de zeearend kunnen door overbevissing steeds moeilijker aan voedsel komen. Ook andere soorten zoals de aalscholver, fuut, nonnetje en reuzenstern zijn afhankelijk van een gezond visbestand.

Op 11 september 2013 heeft het Europees Parlement besloten over maatregelen om de palingstand in Europa te verbeteren. Daartoe werd een resolutie aangenomen, die onder meer oproept om voor 31 oktober 2013 alle nationale maatregelen ten bate van de paling in kaart te brengen. Hierbij moet de nadruk liggen op de vraag, hoe die maatregelen in de praktijk bijdragen aan een groei van de populatie van de paling. Daarnaast worden in de resolutie de lidstaten verzocht om vaker te rapporteren over de palingstand en de maatregelen om de palingstand te bevorderen. Lidstaten die niet of niet op tijd rapporteren, zouden hun palingvangsten moeten halveren. Een meerderheid van het Europees Parlement vraagt EU-commissaris Damanaki van Visserij nu reeds om aanvullende maatregelen. Eén van deze maatregelen is het verder inperken van de palingvangst.

Naar aanleiding hiervan wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1. Acht u, mede gezien het belang van de instandhouding van de soort, het verantwoord dat intensieve beroepsvisserij het natuurlijk evenwicht in Zuid-Hollandse wateren verstoort? Zo nee, welke maatregelen kunt en gaat u treffen? Zo ja, waarom?
2. Hoeveel overtredingen op het gebied van verboden (paling)visserij heeft de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid de afgelopen 2 jaar in totaal geconstateerd in de Zuid-Hollandse wateren en waar was dat, specifiek ook de wateren die vallen onder de Natuurbeschermingswet en de Natura 2000-gebieden?

3. Bent u bereid om hoge prioriteit te geven aan de handhaving van de regels op het gebied van de (paling)visserij?

4. Heeft u naar aanleiding van eerdere en de huidige zorgen over palingvisserij en de bedreiging van het voortbestaan van de paling, actie ondernomen richting de betrokken partijen, met name het Ministerie van Economische Zaken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, met welke insteek en wat was daarvan de uitkomst? Zo nee, bent u bereid om dit alsnog te gaan doen?

5. Is het college op de hoogte van de Europese resolutie over paling van 11 september 2013?

6. Op welke wijze bent u voornemens om - in samenwerking met de Zuid-Hollandse waterschappen - de Europese resolutie zo goed mogelijk uit te voeren?

7. Wordt er paling geserveerd door of in opdracht van de provincie Zuid-Holland? Zo ja, is het college bereid te stoppen met het serveren van paling en vegetarische alternatieven te overwegen? Zo nee, waarom niet?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: okt. 2014
Antwoorddatum: 18 dec. 2014

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen bankzaken provincie Zuid-Holland

Lees verder

Schriftelijke vragen onveilige verkeerssituatie en bescherming leefgebied otters

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer