Schrif­te­lijke vragen stil­te­ge­bieden


Indiendatum: feb. 2014

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Aan : Gedeputeerde Staten

Datum : 6 februari 2014

Onderwerp : Schriftelijke vragen stiltegebieden

Toelichting

Twintig procent van het grondgebied in Zuid-Holland is stiltegebied. In een druk bevolkte provincie als Zuid-Holland zijn deze gebieden van groot belang. Een stiltegebied is een milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Algemene regels ter voorkoming of beperking van geluidhinder in het gebied, staan in de Provinciale Milieuverordening (PMV). Voor activiteiten binnen stiltegebieden dient een ontheffing aangevraagd te worden bij de provincie. In de ontheffing legt de provincie vast aan welke regels gehouden te moeten worden bij de activiteiten.

Op de website van de provincie Zuid-Holland staat het volgende beschreven:

Even lekker weg van de drukte. Even lekker genieten van de geluiden van de natuur. Daarvoor kunt u terecht in 1 van de 16 stiltegebieden die Zuid-Holland rijk is. Variërend van een uitgestrekt duingebied tot een jungle waar de natuur het voor het zeggen heeft.

Wat mag in een stiltegebied?

Om stiltegebieden zo stil mogelijk te houden gelden een aantal regels. Gemotoriseerd verkeer, grootschalige evenementen of andere bronnen van lawaai zijn verboden. Gebiedseigen geluiden – zoals een boer die zijn land bewerkt met een tractor – zijn wel toegestaan. Die horen gewoon bij het beleven van het landelijk gebied. Alle activiteiten waarbij weinig lawaai ontstaat zijn toegestaan. U kunt er dus in alle rust genieten en zelfs actief recreëren.

Hoe stil is een stiltegebied?

De grenzen van de stiltegebieden zijn zo vastgesteld dat het geluid in de gebieden de 40 decibel niet overstijgt. Dit is te vergelijken met het geluid van zingende vogels. Natuurlijk ontkom je er in Zuid-Holland niet aan dat er af en toe een vliegtuig overvliegt of het verkeersgeluid door een bepaalde windrichting te horen is. Maar afgezien daarvan is de stilte die de bezoeker hier ervaart onovertroffen. Daarbij geldt: hoe stiller een gebied, hoe duidelijker de geluiden van veraf opvallen.

Naar aanleiding van bovenstaande toelichting wil de Partij voor de Dieren de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen:

1. Welke ontheffingen heeft u in 2011, 2012 en 2013 binnen een stiltegebied verleend, voor welk doel en welk stiltegebied?
2. Heeft u het afgelopen jaar ontheffingen verleend die te maken hebben met jagen in het kader van beheer en schadebestrijding in stiltegebieden? Zo ja, welke en voor welk expliciet doel?
3. Op welke wijze wordt er toezicht gehouden en gehandhaafd in een stiltegebied en hoeveel mensuren zijn hieraan besteed in 2011, 2012 en 2013?
4. Welke overtredingen zijn er geconstateerd in 2011, 2012 en 2013 in stiltegebieden en waar en wanneer?
5. Is er een toezicht- en handhavingsbeleid vastgesteld en zo ja welke?
6. Hoeveel fte is er vanuit de provincie beschikbaar voor toezicht en handhaving van de bepalingen in stiltegebieden?
7. In een stiltegebied is ook duisternis van belang. Wordt (straat)verlichting ook aangepast in een stiltegebied? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
8. Blijven de 16 stiltegebieden in de provincie Zuid-Holland gehandhaafd of komt hier verandering in? Zo ja, welke?

A.H.K. van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

Indiendatum: feb. 2014
Antwoorddatum: 11 mrt. 2014

Klik hier voor de antwoorden.

Interessant voor jou

Schriftelijke vragen Faunapassage bij Maaldrift, A44, Rijnlandroute

Lees verder

Schriftelijke vragen ontheffing doden knobbelzwanen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer