Uitbreiding nertsenfokkerij Alphen aan den Rijn
Indiendatum: mei 2008
Toelichting
In de nota ‘Regels voor Ruimte van de provincie Zuid-Holland, versie 1 januari 2007, staat onder 3.2 Toetsingskader onder B. “Agrarisch gebied, agrarische bebouwing” (pagina 13) het volgende vermeld:
“Vestiging van nieuwe intensieve veehouderijen en uitbreiding van bestaande agrarische bedrijven met intensieve veehouderij als neventak is uitgesloten. Verplaatsing van bestaande intensieve
veehouderijen is mogelijk mits dit niet leidt tot toename van het aantal intensieve veehouderijen.”
Het provinciale beleid is er dus op gericht om uitbreiding van intensieve veehouderijen niet toe te staan.
Onduidelijk is of een nertsenfokkerij valt onder intensieve veehouderij. De fractie van de Partij voor de Dieren wil hierover duidelijkheid.
Maatschappelijke weerstand
In Nederland worden elk jaar ruim 4 miljoen nertsen gefokt voor hun vacht. Dit gebeurt op zo'n 200 bontfokkerijen. Na hun door eindigen ze als jas, kraag of muts – overbodige luxe artikelen. Al meer dan twintig jaar staat de pelsdierenfokkerij in ons land ter discussie. In 1995 werd het fokken van vossen al verboden en in 1997 het fokken van chinchilla's. Maar liefst 86% van de Nederlanders vindt dat het fokken van nertsen ook verboden moet worden (Intomart 1999). Daarnaast is gebleken dat slechts 14.4% van de Nederlanders het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels aanvaardbaar vindt (Universiteit Utrecht 2003).
Nederland is, na China en Denemarken, de grootste producent van nertsenbont ter wereld. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor de export. In Nederland is bijna geen vraag naar bontproducten. Zoals vermeld is een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking immers tegen het fokken van dieren uitsluitend voor hun vacht.
Gruwelijke dodingsmethoden
Er zijn verschillende manieren om de nertsen te doden. Ze zijn allemaal wreed, omdat ze voor stress, pijn en een onnodige dood zorgen. De zogenaamde diervriendelijke manieren die bontfokkers gebruiken om de dieren te doden zijn: vergassing, het breken van de nek, anale elektrocutie, en injecties met vergif. Maar er zijn ook fokkers die hun dieren doodknuppelen, om de kosten maar zo laag mogelijk te houden. Sommige bontproducenten geven de voorkeur aan het ronddraaien van de kop van kleinere pelsdieren, totdat de nek breekt. Dit omdat ze beweren dat het vergassen tot een verkleuring van het bont leidt. Een gebruikte methode om o.a. nertsen te doden, is anale elektrocutie. Een elektrode wordt in de anus van de nerts ingebracht, terwijl hij bijt in een tweede elektrode. Een dodelijke dosis stroom wordt dan door het lichaam geleid. Ook deze methode heeft enkel tot doel om het beschadigen van de pels te voorkomen.
Op grond van de bovenstaande toelichting wil de fractie van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland de volgende vragen aan u voorleggen.
1. Kent u het artikel in het Algemeen Dagblad, editie Groene Hart: “Onderzoek naar nertsenfokkerij”, d.d. 26 april 2008¹?
2. Valt de nertsenfarm in Alphen aan den Rijn aan de Steekterweg onder ‘intensieve veehouderij’ ingevolge de provinciale ‘Regels voor Ruimte’?
3. Zo ja, dan is de provincie de bevoegde vergunningverlenende instantie voor uitbreiding van bovengenoemd bedrijf. Is er in dat geval bij de provincie een vergunning voor uitbreiding aangevraagd?
4. In de nota ‘Regels voor Ruimte’’ staat vermeld dat uitbreiding van intensieve veehouderijen niet mogelijk is. Bent u voornemens op grond van de bepalingen in de ‘Regels voor Ruimte’’. ingeval van een aanvraag van de Alphense nertsenfokkerij, de vergunning te weigeren? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u met onze fractie van mening dat sowieso de bontproductie in Zuid-Holland verboden zou moeten worden? Zo nee, waarom niet?
¹ http://www.ad.nl/groenehart/alphen/2252373/Onderzoek_naar_nertsenfokkerij.html
Indiendatum:
mei 2008
Antwoorddatum: 27 jun. 2008
Klik hier voor de antwoorden.
Interessant voor jou
Schriftelijke vragen Provinciefonds
Lees verderSchriftelijke vragen ontheffing afschot ganzen 2008
Lees verder