Bijdrage instal­la­tie­ver­ga­dering 1 april 2015


1 april 2015

Bijdrage installatievergadering 1 april 2015

Allereerst wil ik onze kiezers bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons gesteld hebben. Ook wil ik vanaf deze plek iedereen feliciteren met hun zetel en installatie vandaag. Ik wil de VVD feliciteren met het feit dat ze de grootste partij zijn gebleven, en D66, het CDA, de CU en SGP en 50 Plus met hun zetelwinst. En warme steun voor de Partij van de Arbeid die veel zetels heeft verloren.

De kiezer heeft gesproken en het politieke landschap is verbreed. Grotere partijen zijn kleiner geworden en kleinere partijen zijn groter geworden.

Dat vraagt om een andere en vernieuwende politieke houding en een meer statenbrede samenwerking in de komende vier jaar. Dank aan de informateur voor het plezierige gesprek dat ik gevoerd heb. Het ziet ernaar uit dat de VVD, het CDA, D66 en de SP gezamenlijk een coalitie proberen te vormen. De Partij voor de Dieren zou graag zien dat we geen in beton gegoten coalitieakkoord krijgen, waar coalitie en oppositie 4 jaar elkaars opponenten zijn. Onze voorkeur gaat uit naar een akkoord op hoofdlijnen, waarbij de nadere invulling gedurende het proces met wisselende meerderheden kan worden bepaald. Onze fractie is een groot voorstander om alle partijen de gelegenheid te geven punten in te brengen, die worden meegenomen in een Hoofdlijnenakkoord, en te werken aan een Hoofdlijnenakkoord met een zo breed mogelijk draagvlak in de Staten. De Partij voor de Dieren heeft in dit proces een constructieve houding en daagt de coalitiepartners uit om met een barmhartig en duurzaam programma te komen en de Partij voor de Dieren mee te kunnen laten tekenen, zoals we ook in de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben gedaan. Bij een statenbrede samenwerking, waarbij alle fracties echt kunnen deelnemen ontstaat een meer constructieve houding en betere samenwerking met als gevolg ook een betere besluitvorming. Dat maakt het politieke proces en de samenwerking dynamischer en uitdagender. Dit voldoet naar mijn mening aan de verwachtingen van onze kiezers en geeft een antwoord op de politieke uitdagingen en kernthema’s waarvoor we in de huidige tijd staan gesteld. Minder tegenstellingen, meer partijoverstijgende samenwerking bij de thema’s die ons verbinden. Het is een onderwerp van niet uitsluiten, maar insluiten. 8) Er is een balans tussen geven en ontvangen. Ik hoop in elk geval dat het behalve een intensieve, ook een leuke tijd wordt. Ondanks inhoudelijke verschillen vind ik het belangrijk dat het werk in de Provinciale Staten ook leuk en plezierig is om te doen en dat de onderlinge verhoudingen goed zijn. Daar krijgen we allemaal energie van.

Eén van de kernthema’s voor de Partij voor de Dieren is barmhartigheid

Het is een kwestie van beschaving om alle levende wezens onder het bereik van de menselijke barmhartigheid te laten vallen. Bij barmhartigheid gaat echt om het voelen van empathie voor het belang van de zwaksten en gaat het niet om het recht van de sterksten. Alles van waarde is weerloos. In de huidige samenleving regeert het geld; alles wat werkelijk waarde heeft wordt hieraan ondergeschikt gemaakt. De dieren en de natuur zijn verworden tot een product met een prijs en benutting door de mens en als het ons niet uitkomt, maar vernietigd moet worden. Het single issue denken dat de mens en zijn geld centraal stelt bij elke beslissing staat de noodzakelijke duurzame koerswijziging in de weg om te zorgen voor de dingen die echt van waarde zijn: onze natuur, biodiversiteit, kortom een gezonde leefomgeving voor mens en dier voor nu en later.

Een tweede kernthema is duurzaamheid.

Wubbo Ockels hield in de laatste periode van zijn leven een vlammend betoog voor duurzaamheid, “We zijn allemaal astronauten van het Ruimteschip Aarde”, zei hij. Een bewustwording van wat de aarde voor ons betekent. Volgens hem heeft de industriële revolutie de mensheid in een ongewenste situatie gebracht. Hij zei dat de natuur kapotgemaakt wordt en riep mensen op hun leven te veranderen. Alles draait om geld. Maar duurzaamheid heeft niets met geld te maken.

We moeten af van bedrijven die geen verantwoordelijkheid nemen voor onze leefomgeving. Niet langer alleen gaan voor het geld, de winst en vervolgens de maatschappelijke kosten afwentelen op de samenleving. Dat proces is funest voor duurzaamheid. De huidige focus op economische groei en geld werkt uiteindelijk vernietigend voor het menselijk en dierlijk leven. Het respect voor het leven zelf, daar moeten we naar terug, aldus Ockels.

Laten we met respect omgaan met en de verantwoordelijkheid nemen voor alles wat de natuur ons geeft: voedsel, water, de zorg voor dieren en onze natuurlijke hulpbronnen. We kunnen onze toekomst in een betere richting krijgen, als we samenwerken. Mede daarom wil ik een vurig pleidooi houden om in dit Huis samen te werken om deze belangrijke, maar o zo kwetsbare waarden te beschermen en te behouden voor nu en in de toekomst! En dat kunnen we! We kunnen de natuur verder helpen ontwikkelen, de biodiversiteit vergroten, het groen wat we hebben behouden, dieren goed beschermen, zorgen voor schone lucht, schoon water en een schone bodem, een bijdrage leveren aan een circulaire economie, die rekening houdt met de draagkracht van de aarde en de transitie naar een duurzame energievoorziening. Waar een wil is, is een weg!

We moeten zuinig zijn op onze planeet, en als we net zo denken en dezelfde instelling hebben als een astronaut, ga je van de aarde houden zoals anderen niet kunnen. En als je echt van iets houdt, wil je het niet kwijtraken en zorg je er goed voor. Dat is de liefde en de houding die mensen tegenover de aarde zouden moeten hebben. Koester onze planeet als je eigen kind. Die wil je ook de beste toekomst geven. “Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!”, aldus Ockels.

Jenny van Leeuwen, boswachter bij Staatsbosbeheer, omschreef het laatst heel mooi. Ze zei: “Eigenlijk zijn we allemaal boswachters in ons eigen reservaat ‘aarde’ én we zijn zelf de bedreigde soort, zonder dat we het zelf door hebben. Een vicieuze cirkel die we zelf kunnen doorbreken als we de rol van boswachter nu pakken. En zeg nou zelf: wie wil er dan niet boswachter worden?”We hebben tenslotte maar ‘one single planet’.

Laten we de zorg voor onze aarde ook in de provincie Zuid-Holland als onze leidraad hanteren voor ons beleid, handelen en besluitvorming.

Voor de Partij voor de Dieren gaat politiek over waarde en waarden. Over hoe wij de samenleving zó kunnen inrichten dat mensen en dieren er in harmonie kunnen samenleven, met respect voor en verbonden met elkaar en met de natuur.

Voor dit alles zullen wij ons ook in de komende vier jaar weer gaan inzetten. De verbinding tussen mens, dier en de natuur zal meer ruimte moeten krijgen. Zodat we zorgen voor een gezonde toekomst voor mens en dier! Laten we als leden van Provinciale Staten, als goede boswachters en astronauten, samen onze schouders eronder zetten om onze mooie provincie Zuid-Holland, dat onderdeel is van het ruimteschip aarde, leefbaar en gezond te houden voor haar menselijke en dierlijke inwoners en samen op weg gaan naar een waardevolle en waardenvolle provincie! Dank u wel

Interessant voor jou

Bijdrage terugblik collegeperiode 2011-2015

Lees verder

Bijdrage vergadering installatie PS leden

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer