Bijdrage BW commissie Bestuurs­over­een­komst Ontwik­keling Gnephoek


4 september 2024

Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek

Dank voor informatie en de uitleg tijdens de technische sessie over de bestuursovereenkomst ontwikkeling Gnephoek en nu de mogelijkheid om eisen en wensen mee te geven aan het college. Partij voor de Dieren maakt daar graag gebruik van. We hebben een duidelijk standpunt over het bouwen van nieuwe woningen: de provincie gaat zorgvuldig om met de beschikbare ruimte én woningbouw vindt niet plaats in gebieden waar het risico bestaat op bodemdaling en wateroverlast. We blijven daarom bezorgd over de bouwplannen in de groene polder van de Gnephoek. Zorgen, die betrekking hebben over het aantal beoogde betaalbare woningen, de uitvoerbaarheid van dit project, de toekomstbestendigheid van deze potentiële wijk en de dieren die nu in de polder wonen, met name de weidevogels.

Wij kijken positief naar de samenwerking tussen de partijen, hoe het rijk, provincie, gemeente, de regio en het hoogheemraadschap de handen ineen slaan voor realisatie van nieuwe woningen in de Gnephoek. Liever hadden wij gezien dat deze samenwerking was gebaseerd voor de realisatie van woningen, passend binnen het provinciale omgevingsbeleid. Uit het plan blijkt echter dat vooral de ambitie om een gebiedsontwikkeling te realiseren sturend is. Water en bodem spelen een ondergeschikte rol in de locatiekeuze. Dit was ook te lezen in het PAL advies over het contourenplan Gnephoek. Gnephoek ligt in het Groene Hart, het heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Voor woningbouw op deze plek moeten andere onderdelen van het provinciale omgevingsbeleid wijken: open landschap, natuur, weidevogelgebied. Wat is ons eigen beleid op dit gebied waard?

Voorzitter, ik sta als eerste stil bij de voorwaardes voor het starten van herziening van het provinciale omgevingsbeleid: Voorwaarde 1: ‘Een meerderheid van de Statencommissie Bereikbaarheid en Wonen moet dit voornemen steunen’. In de basis is deze steun door het merendeel van de fracties uitgesproken in commissievergadering, maar: wij vinden deze basis smal voor een herziening in ons omgevingsbeleid van deze orde van grootte. Er ligt geen PS besluit ten grondslag aan deze wijziging. Wat betekent dit voor de transparantie en basis van ons provinciaal beleid?
Daarnaast voorwaarde 2: ‘Er moet zekerheid zijn over de (financiële) uitvoerbaarheid.’ Uit de documenten en de antwoorden tijdens de technische sessie blijkt, dat de financiële dekking voor de nodige infrastructuur nog niet sluitend is. Wat betekent dit voor het starten van de procedure?

Ik loop artikelsgewijs door de overeenkomst.

Kosten van waterveiligheid worden gedragen door de gemeente, zo lees in artikel 11.4. Ziet dit artikel ook toe op toekomstige kosten van waterveiligheid? Met andere woorden, worden de droge voeten toekomstige bewoners van de Gnephoek afgewenteld op diezelfde bewoners? Want op het moment dat een polder zoals de Gnephoek wordt bebouwd komt daar bodemdaling en intensief waterbeheer bij kijken. ‘Het realiseren van een woonwijk op deze locatie betekent dat tot in de lengte van dagen extra investeringen nodig zijn in water- en bodembeheer’, staat letterlijk in het PAL advies.

Artikel 11.17 gaat over Klimaat adaptief en toekomstbestendig bouwen. Hierin is opgenomen, dat er een afwijking mogelijk is van dit principe, op basis van inhoudelijke onderbouwing. Wat is het beoordelingskader van deze afwijking?

In artikel 13.5 worden voor het Compensatieplan ‘belangrijk weidevogelgebied’ mogelijke locaties genoemd. Wij zien deze locatie graag zo dicht mogelijk bij het bestaande weidevogelgebied en dat het compensatiegebied hetzelfde aantal hectare bedraagt als wat er verloren aan het bestaande gebied. Graag ook verduidelijking van wat ‘kwalitatieve compensatie’ inhoudt.

We zijn positief over opname van artikel 18.1 over het stiltegebied. Wordt onderzocht wat het effect is van bebouwing in de Gnephoek op het stiltegebied en worden negatieve effecten gecompenseerd?

Als laatste opmerking, wellicht buiten het bereik van deze bestuursovereenkomst: we willen graag inzicht krijgen in de effecten van realisatie én de permanente situatie van bebouwing in de Gnephoek op N2000 gebied Nieuwkoopse Plassen. Maar dit komt waarschijnlijk in de MER procedure aan bod.

Hanke Hoogerwerf
Statenlid Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage LG commissie Voorlopig Afwegingskader ZH-PLG

Lees verder

Bijdrage RM commissie Elementen van brede welvaart in de herziening van het omgevingsbeleid 2025

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer