Bijdrage LG commissie Voorlopig Afwegingskader ZH-PLG
Voorlopig Afwegingskader ZH-PLG
Onduidelijkheid stikstofbeleid
Er is nog veel onduidelijk, omdat er nog geen regeerakkoord is. Dat geeft nog steeds veel onduidelijkheid voor agrariërs, die ze onderhand wel hard nodig hebben en verdienen na zoveel jaren van onduidelijkheid en wisselend beleid. De inzet van de provincie zal afhankelijk zijn van de verdere uitwerking van de aanpak door het Rijk en de beschikbare Rijksfinanciering voor provinciale inzet in de legalisatie.
PAS-melders
Er is nog geen stikstofruimte voor legalisatie van PAS-melders. De belangrijkste reden daarvoor is dat de stikstofdepositieruimte alleen ingezet kan worden voor vergunningverlening onder de voorwaarde dat de ruimte niet nodig is om verslechtering van Natura 2000-gebieden te voorkomen en perspectief te houden op herstel of verbetering. Uit de in de zomer van 2023 gepubliceerde natuurdoelanalyses blijkt dat natuurbehoud, herstel en verbetering op veel plekken meer vraagt dan verwacht. De minister meldt daarom dat de stikstofdepositieruimte in het landelijke stikstofregistratiesysteem (SSRS) in veel gevallen nog niet kan worden ingezet voor vergunningverlening. Hoe wil het college hier beleidsmatig mee omgaan (maatwerk, schadevergoeding, vrijwillige beëindiging)?
Juridische houdbaarheid innovatie als oplossing
In het Hoofdlijnenakkoord van de Tweede Kamer fracties van PVV, NSC, VVD en BBB is opgenomen dat er een “juridisch houdbare, wetenschappelijk verantwoorde, rekenkundige ondergrens moet zijn". Technische innovaties vaak niet juridisch houdbaar, zoals toverstallen, luchtwassers, stikstofkrakers en tovervoer, zoals ook uit diverse rechtsuitspraken al is gebleken (moet per boerderij beoordeeld worden volgens Ralph Frins Universiteit Tilburg). Dus hier zeker geen te hoge verwachtingen van hebben! Het juridische kader vereist zekerheid! Ook het genetisch veranderen van koeien vindt onze fractie ethisch niet verantwoord! Niet de dieren aanpassen aan het systeem, maar het systeem juist aanpassen aan de natuurlijke behoefte van de dieren. Johan Remkes waarschuwde er in zijn rapport ‘Niet alles kan altijd’ ook voor! Technische innovaties zijn geen ‘silver bullet’ zei hij. Geen symptoommaatregelen, maar aanpak bij de bron, dus minder vee en meer extensieve en natuurinclusieve boeren.
Bestaansmodel agrarische sector zonder subsidies
Boeren en natuur gaan samen, zeggen veel boeren, maar ik vraag mij af of dit zonder subsidies nog het geval kan zijn. De landbouw is zover doorgeslagen in efficiency dat het evenwicht tussen landbouw en natuur voor nu niet meer zonder subsidies kan worden bereikt. En dat is niet alleen de schuld van boeren, maar zeker ook van de overheid, de banken en de stallenbouwers en veevoerproducenten. We moeten toewerken naar een agrarische sector die zonder subsidies een bestaansmodel heeft in een gezonde, natuurinclusieve en hoofdzakelijk plantaardige productie. De PvdD vraagt het college dan ook hier samen met het Rijk op in te zetten.
Bossenstrategie
Vanuit de landelijke bossenstrategie is de opgave voor Zuid-Holland is 14 hectare (ad € 698.139)
Technische vraag: Wat is het plan van aanpak voor de aanplant van nieuwe bossen?
Kernvragen afwegingskader.
De criteria voor het afwegingskader zouden wat ons betreft nog wat helderder geformuleerd mogen worden, zoals mogelijkheden (kunnen we dit?), prioriteit, tegenstrijdigheid, uitvoerbaarheid, draagvlak, beheersing e.d.) Bij de criteria mis ik de gezonde en veilige leefomgeving, wat een onderdeel is van het provinciale hooflijnenakkoord. Kan het college dit toevoegen?
Ondersteuning agrariërs bij transitie
De PvdD vraagt zich af of het nog wel haalbaar alle criteria en overwegingen overziend omdat het mogelijk voor meerdere uitleg vatbaar is en bijna niet meer uit te leggen valt aan de betrokkenen.
Tijdens een werkbezoek dat de PvdD deze zomer aan een agrariër, de agrarische natuurvereniging de Groene Klaver en het Boerenberaad heeft gebracht bleek dat er grote behoefte is aan transitiecoaches, die bij dit enorme zoek en besluitproces voor boeren kunnen ondersteunen.
Is het college bereid om hier meer op in te zetten?
Daarnaast werd aangegeven niet teveel te focussen op enkele weidevogelbeheer, maar het te verbreden naar biodiversiteitsbeheer, wat een veel grote effect heeft. Hoe kijkt het college hiernaar?
Financiën
De PvdD deelt de zorgen van het college over het tekort aan financiering voor het behalen van de natuur- en waterkwaliteitsdoelen. De PvdD vindt dat de provincie bij het Rijk moet aandringen op extra financiering en ook zelf extra budget moet vrijmaken (inspannings- en resultaatverplichting). Er is 7.240.500 aan subsidie voor natuur (ook KRW) en landschapselementen. Hoe groot is het tekort?
Carla van Viegen
Fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Provincie Zuid-Holland
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bijdrage Provinciale Staten Voorjaarsnota 2024 en kadernota 2025
Lees verderBijdrage BW commissie Bestuursovereenkomst Ontwikkeling Gnephoek
Lees verder