Bijdrage jaar­stukken 2008


26 mei 2009

Voorzitter.
Allereerst wil ik de positieve punten aangeven van de jaarstukken 2008. De leesbaarheid van de stukken en het proces zijn verbeterd en er is een goedkeurende accountantsverklaring. Complimenten hiervoor aan GS. Toch heb ik ook kritiek.
In de jaarstukken wordt vermeld dat er heel veel papier en programma’s zijn geproduceerd.
Ik noem er een paar:
• Actie programma Mooi Zuid-Holland ter verbetering van de kwaliteit van het landschap, maar wat is er nu daadwerkelijk verbeterd aan het landschap?
• het Programma Duurzame Ontwikkeling met als doel samenhangende duurzame ontwikkeling, maar wat is er nu echt gerealiseerd?
• Waterplan is vastgesteld ter bevordering van de verbetering van de waterkwaliteit;;
In 2007 is de 1e landelijke monitoringsronde uitgevoerd, waaruit bleek dat geen van de Zuid-Hollandse waterschappen aan de doelen voldoet. Maar wat is er nu in de tussentijd daadwerkelijk verbeterd? Er wordt maar 1 x in de 6 jaar gemonitord. Hoe weten we nu of er verbetering zichtbaar wordt?
• :Actieprogramma Energiebesparing, regionaal Samenwerkingsprogramma
Luchtkwalitei i.v.m. duurzaamheid in de leefomgeving
Veel papier en mooie woorden, maar ik moet helaas constateren dat er weinig is gedaan wat betreft een daadwerkelijke bijdrage aan verbetering van het landschap en verbetering van de water- en luchtkwaliteit.

Ik wil er verder niet teveel woorden aan vuil maken en verzoek het college om minder tijd te besteden aan actieprogramma’s, beleid, papier en mooie woorden en meer ervoor te zorgen dat er wordt uitgevoerd. De provincie heeft belangrijke taken op het gebied van natuurontwikkeling, water- en luchtkwaliteit.. Het wordt dus tijd voor actie en gewoon doen!

In de jaarstukken staat vermeld dat juist de natuur- en milieudoelen veelal niet worden gehaald en weer het kind van de rekening zijn.
Bijvoorbeeld de realisatie van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur, Recreatie om de Stad, waterkwaliteits- en luchtkwaliteitsdoelen.
Letterlijk staat in de Provinciale Agenda 2006 -2010 (punt 7) hoofdstuk Milieukwaliteit en biodiversiteit: “We behouden biodiversiteit en breiden deze uit. We verbeteren de water- bodem en luchtkwaliteit en de rust in het landelijk gebied, en met name in Vogel- en Habitatrichtlijngebieden en natuurbeschermingsgebieden.” De realiteit is echter dat de biodiversiteit nog steeds afneemt, de water- en luchtkwaliteit niet toenemen en ook de rust in het landelijk gebied vaak ver te zoeken is.

De ontwikkeling van de rijkssubsidieregeling Programmafinanciering lokale luchtkwaliteits- maatregelen (3e tranche) heeft vertraging opgelopen. Ik citeer: “Het budget voor luchtkwaliteit is in 2008 niet geheel tot besteding gekomen, doordat de voor Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit bedoelde projecten traag op gang zijn gekomen.
Conform besluitvorming bij Slotwijziging het beschikbare restant bedrag ad 0,15 mln in de reserve wordt gestort.”

Wetende dat:
• de Nederlandse uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden de hoogste is van Europa en Nederland daarmee de slechtste luchtkwaliteit van Europa heeft;
• mensen in Nederland en België de grootste gezondheidsschade van Europa ondervinden, nu én in de komende decennia;
• elk uur in Nederland gemiddeld 2 mensen 10 jaar te vroeg sterven door vervuilde lucht. (jaarlijks zijn dit 18.000 mensen) en luchtvervuiling de gemiddelde mens en dier in Nederland een jaar van zijn leven kost;
• In 2020 de hoeveelheid fijnstof in Nederland nog 20 tot 100 procent hoger is dan de gezondheids-advieswaarden van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO);
• de Europese vastgestelde luchtkwaliteitsnormen voor Nederland in 2010 bij lange na niet worden behaald en er daarom zelfs uitstel is verleend; ik noem dat beloning voor slecht gedrag;
• 40% van de kinderen die langs snelwegen wonen ernstige luchtwegklachten hebben;
• 94 % van de natuur meer stikstof krijgt dan ze aankan;
• de verscheidenheid aan planten en diersoorten sinds 1992 met 12% is afgenomen, mede veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit;
• de lijst met bedreigde planten- en diersoorten nog steeds toeneemt, mede veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit;
• Europese afspraken om de achteruitgang van de huidige biodiversiteit in 2010 te stoppen, niet worden gehaald.

Daarom is het ontzettend belangrijk om in Zuid-Holland daadwerkelijk en wel nu actie te ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Er moet nog heel veel gebeuren en ik verzoek het college met klem hierop extra in te zetten.
Als eerste stap dien ik daarom een motie in om extra inzet te plegen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodanig dat minimaal in 2010 de gestelde doelen weer op schema liggen.

Dank u wel.

Interessant voor jou

Startnotitie inpassingsplan Deltanatuur en compenserende maatregelen Kierbesluit Bernisse

Lees verder

Bijdrage Nota Voorkeursalternatief RijnGouweLijn West

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer