Bijdrage Startnotitie Groenagenda
Bijdrage startnotitie groenagenda
Het betreft een startnotitie Groenagenda en dat wil zeggen dat we een besluit nemen om de agenda vrij te geven voor inspraak. Ik zal het daarom kort houden, maar ik heb wel de behoefte een aantal opmerkingen te maken en er zijn nog een paar vragen.
Als eerste ben ik blij met de toevoeging in de Groenagenda van de erkenning van de intrinsieke waarde die de natuur heeft!
In het startdocument focus met ambitie van GS staat: in de periode 2011-2015 investeren wij 500 miljoen euro extra in verkeer, vervoer, groen en regionale economie. 100 miljoen euro voor groen en 400 miljoen euro voor economie en infrastructuur. Het is wel duidelijk waar de prioriteit ligt: bij economie en asfalt.
Op pagina 2 staat vermeld: “De maatschappij vraagt om kwaliteit in plaats van kwantiteit.” Deze opmerking is erg kort door de bocht en niet onderbouwd.
Ik denk juist dat de maatschappij vraagt om kwantiteit, gezien de magere 6% natuur die Zuid-Holland nog heeft.
Burgers en bedrijven kunnen, en willen, zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor hun leefomgeving, zo val te lezen in de startnotitie. Ik ben van mening dat de overheid burgers dwingt tot het nemen van meer verantwoordelijkheid vanwege het feit dat zij een aantal zaken simpelweg niet meer doet. Inwoners vragen juist van de overheid om meer inspanningen en ondersteuning voor een gezonde en groene leefomgeving! De overheid heeft hierin een belangrijke taak.
Hoe wil de provincie nu in hemelsnaam excelleren in groen als er zo’n zwaar beroep wordt gedaan op de inwoners van Zuid-Holland en als er 72 % op natuur wordt bezuinigd? Hoe valt dit te rijmen met het willen excelleren in groen van de provincie? Natuurlijk, de 100 miljoen euro voor Recreatie om de Stad is mooi, maar is zeker niet genoeg om de teruggang van de biodiversiteit een halt toe te roepen, maar is slechts gericht om mensen in stedelijk gebied nog enigszins natuur en frisse lucht te kunnen bieden.
Bezuinigingen gemeenten
Veel taken worden overgedragen aan gemeenten. Maar die hebben momenteel ook te maken met zware bezuinigingen, onder andere vanwege veel extra taken zie zij erbij krijgen op het gebied van de jeugdzorg en cultuur. Ook de slechtlopende woningmarkt levert minder geld op in de gemeentekas. Met name grote gemeenten hechten aan groen om de stad. Gemeenten zullen een belangrijke uitvoerings- en beheerpartner blijven. Hoe valt dit te rijmen met de extra investeringen die van gemeenten worden gevraagd?
Biodiversiteit
Dan de biodiversiteit. Deze taak wordt overgedragen van het Rijk aan provincies. Onze fractie is van mening dat m.b.t. biodiversiteit een landelijke kaderstalling moet komen voor behoud van biodiversiteit en niet versnipperd door provincies kan worden opgepakt. Bij decentralisatie zullen grote verschillen qua doelstelling en inspanningen tussen provincies ontstaan.
En hoe denkt de gedeputeerde de doelstelling om te achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen te kunnen gaan halen? Graag een antwoord.
Voor het aanpakken van de biodiversiteit is een paradigmawisseling nodig: de oplossing ligt niet uitsluitend in het aanleggen van nieuwe natuur maar tevens in het creëren meer kwaliteit binnen bestaande natuurgebieden en verbeteren van de natuurwaarden binnen andere functies, zo valt te lezen. Hoe valt dit te rijmen met de veel te hoge stikstofdeposities, waardoor ook bestaande natuurgebieden alleen maar kwalitatief verslechteren? Bent u bereid om het Rijk aan te sporen om bronbeleid te gaan voeren, zodat de beheerskosten op deze manier naar beneden kunnen worden bijgesteld en doelen gemakkelijker kunnen worden behaald?
Ik hoop dat bij de bespreking van de uiteindelijke Groenagenda het kabinet inmiddels is gevallen, waardoor er een groener beleid kan worden gevoerd en dat de inspraken leiden tot een grondige revisie van deze groenagenda. Dat was het voor dit moment.
Dank u wel.
Interessant voor jou
Bijdrage startnotitie Groenagenda
Lees verderBijdrage afschot damherten Amsterdamse Waterleidingduinen
Lees verder