Bijdrage vrou­wen­ontbijt Inter­na­tonale vrou­wendag 8 maart


12 maart 2017

Vandaag is het internationale vrouwendag. Ter herinnering aan het feit dat vrouwen op 8 maart 1908 in een textielfabriek in New York in staking gingen. Hun eis? Brood en rozen, bloemen en aandacht. Het ging niet om geld, maar om waarde en waardigheid. Provinciale Staten willen hier aandacht aan geven door middel van dit vrouwenontbijt. Heel veel dank aan de Statenleden Huri Sahin en Ellen Verkoelen voor dit waarde(n)volle initiatief. En mooi dat er zoveel mensen aanwezig zijn!

Mannelijke en vrouwelijke waarden

Op internationale vrouwendag wordt er wereldwijd bij het gevoel van solidariteit van vrouwen stilgestaan. Nu verwacht u misschien dat ik het daar over ga hebben vandaag. En dat is ook heel belangrijk. Maar vandaag wil ik het graag hebben over masculiniteit en femininiteit.

Een samenleving kenmerkt zich door zowel mannelijke als vrouwelijke waarden. Typische masculiene waarden in de samenleving zijn bijvoorbeeld competitie, daadkracht, doen, rationaliteit, materiële vooruitgang. steeds meer uitvinden, vernieuwen, produceren, meten, (ver)kopen etc. Geld en spullen zijn belangrijk. Hard werken, ambitie tonen en assertiviteit. Typische feminiene waarden zijn onder andere zorg voor elkaar en voor de omgeving, rust, reflectie, intuïtie, voelen, loslaten, bescheidenheid en persoonlijke verhoudingen.

Landen met een masculiene en feminiene cultuur

Diverse landen kenmerken zich door dominante masculiene óf feminiene waarden. Japan, Amerika, maar ook Zwitserland en Oostenrijk zijn landen met een dominante masculiene cultuur. Landen met een meer feminiene cultuur zijn de Scandinavische landen, Spanje, een aantal landen in Zuid Amerika en ook Nederland.

Politiek en samenleving

Ook in de politiek zijn er zowel masculiene als feminiene waarden te ontdekken. Feminiene waarden zoals samenwerking, een tolerante samenleving, het helpen van behoeftigen, oog voor de lange termijn, veel aandacht voor elkaar en conflicten die worden opgelost door dialoog, onderhandeling en compromis, En masculiene waarden als het ideaal van een prestatiemaatschappij, hoe sneller hoe beter, controle en doen. Het oplossen van conflicten gebeurt door machtsvertoon en (bek)vechten.

Geweld in de wereld

De chaos en onzekerheid in de wereld neemt toe. De wereld wordt geteisterd door oorlogen en andere vormen van geweld. De masculiene en feminiene waarden zijn niet in balans. De masculiene waarden overheersen wereldwijd. Dat is een reden om de feminiene waarden te versterken. En het mooie is, feminieme waarden zijn niet voorbehouden aan vrouwen, maar ook heel geëigend voor mannen.

Balans mannelijke en vrouwelijke waarden

Verandering begint bij bewustwording. Het in balans brengen van de mannelijke en vrouwelijke waarden bij jezelf, in de eigen omgeving, in je werk, in de politiek en elders, waarbij iedereen tot zijn recht kan komen.

Als het mannelijke en vrouwelijke aspect elkaar gaan versterken en in balans komen, wordt de samenleving een samenspel van krachten en nieuwe mogelijkheden. De mannelijke kant is de scheppende energie die het mogelijk maakt dat dromen gerealiseerd kunnen worden. De vrouwelijke kant heeft oog voor het samenwerken en voor het persoonlijke geluksgevoel in die samenwerking. Dit persoonlijk leiderschap is de uitdaging om de beide polen die iedereen in meer of mindere mate in zich draagt, in jezelf te verenigen waardoor er balans ontstaat, waaruit innerlijke rust en stabiliteit voortvloeit.

Mannen en vrouwen zijn zich vaak niet bewust van deze ‘tegenstellingen’. Door de ontwikkeling van de vrouw hebben vrouwen vaak hun 'vrouwelijke' kant verwaarloosd. Die kwam niet van pas bij het vinden van een plek in de mannenwereld. Ze zijn dan wel heel daadkrachtig, rationeel, zakelijk, maar hebben geen contact meer met hun innerlijk. Ook fascinerend is, dat mannen door deze ontwikkeling vaak een tijdlang hun mannelijke kant hebben verwaarloosd. Ze zijn dan wel heel attent, sociaal en zorgzaam, maar tegelijk hebben ze minder daadkracht. Het lijkt dus nodig te zijn om zowel de vrouwelijke als mannelijke kant te ontwikkelen en in balans te brengen. En daarbij lijkt het belangrijk te zijn, beide kanten te gaan onderscheiden en te gaan waarderen. Dat gaat niet vanzelf.

Een ieder en ook elke politieke partij bekijkt de wereld vanuit een eigen perspectief. Maar laten we nu eens niet de verschillen benadrukken, maar kijken naar wat ons verbindt, onze overeenkomsten, en hoe we kunnen samenwerken om het voor ons allemaal duurzaam leefbaar, stabiel en vreedzaam kunnen maken. Ons weer bewust worden van onze verbondenheid. Welke gevolgen heeft mijn gedrag niet alleen voor mij, maar ook voor mijn omgeving en komen anderen daardoor in de knel? Zijn we afgescheiden, gebonden of verbonden met anderen en onze leefomgeving?

Jan Terlouw Manifest

Kort geleden is het ‘Jan Terlouw Manifest’ ondertekend door negen politieke jongerenorganisaties. VVD, CDA. GL, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren, PvdA, SP, SGP en DENK hebben gezamenlijk een manifest getekend dat zich uitspreekt voor een duurzame toekomst en een leefbare aarde als boodschap voor de nieuw te vormen regering. Ik vind dat erg hoopvol en het geeft inspiratie voor de politiek en de samenleving. Zij hebben het initiatief genomen om overeenkomstige idealen te formuleren voor een gezamenlijke lange termijnvisie.

U en ik kunnen dat ook. Als zowel mannen als vrouwen een goede balans gaan vinden tussen masculiniteit en femininiteit, kunnen we de wereld vast een stuk mooier en vreedzamer maken.

Interessant voor jou

Bijdrage herindeling Hoeksche Waard

Lees verder

Bijdrage Startnotitie actualisatie beleidsvisie groen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer