Betere controle nodig op lucht­wassers in veehou­derij


5 november 2012

Den Haag, 5 november 2012 – De provincie Zuid-Holland moet de luchtwassers die in de intensieve veehouderij worden gebruikt, beter controleren. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren naar aanleiding van berichten dat die controle ondermaats is. Als luchtwassers niet goed werken, kan er te veel stikstof in de lucht komen. Ook kan het leiden tot een hoger antibioticagebruik bij dieren.

De vorige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, liet onlangs in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er sprake is van een groot toezichts- en naleeftekort bij luchtwassers in de intensieve veehouderij. Luchtwassers voorkomen dat er te veel schadelijke stoffen, zoals stikstof en ammoniak, in het milieu komen. Door het niet naleven van de regels en het gebrek aan toezicht wordt de veronderstelde emissiereductie van de werking van de luchtwassers volgens Atsma voor de helft tenietgedaan.

Naar aanleiding van dit bericht heeft de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. De partij wil onder meer weten hoeveel luchtwassers er zijn er in de veehouderij in Zuid-Holland en met welke regelmaat deze luchtwassers worden gecontroleerd. Wat de Partij voor de Dieren betreft zou het aantal controles van de luchtwassers door de Regionale Uitvoeringsdiensten moeten worden uitgebreid. Deze diensten vallen namelijk onder de verantwoordelijkheid van de provincie.

De partij vraagt zich ook af hoe vaak er sprake is van een overtreding van de regels en welke gevolgen dit heeft voor de stikstofuitstoot in nabij gelegen Natura 2000- gebieden. Ze pleit ervoor om van bedrijven waarbij herhaaldelijk is geconstateerd dat de luchtwassers niet goed werken, de vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet in te trekken.

De Partij voor de Dieren wijst er verder op dat de luchtkwaliteit in de stal aanzienlijk verslechtert als luchtwassers niet werken en dat dit ten koste gaat van het welzijn van de daar aanwezige dieren. Het gevolg hiervan is een hoger antibioticagebruik door de dieren in die stallen, terwijl de Rijksoverheid juist aandringt op het terugdringen van het antibioticagebruik. Het is mede de verantwoordelijkheid van de provincie om dit probleem aan te pakken, aldus de Partij voor de Dieren.

Gerelateerd nieuws

Zuid-Holland gaat meer werk maken van dierenwelzijn

Den Haag, 3 november 2012 – De provincie Zuid-Holland gaat meer werk maken van dierenwelzijn. Dit gebeurt op aandring...

Lees verder

Zuid-Holland laat konijnen en vossen gruwelijke dood sterven

Den Haag, 9 november 2012 – De provincie Zuid-Holland geeft toestemming om konijnen en vossen die langs het HSL-traje...

Lees verder