Brief aan gemeente Molen­waard over een schuur voor educatie Kinderdijk


5 september 2017

Gemeente Molenwaard

T.a.v. het College van B&W

Postbus 5

2970 AA Bleskensgraaf

i.a.a. gemeenteraad Molenwaard

Datum: 04 september 2017

Onderwerp: schuur voor educatie bij Overwaard 7 te Kinderdijk

Geacht College,

Uit de media hebben wij vernomen dat u een vergunning heeft verleend aan de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) om bij Overwaard 7 een educatieschuur te bouwen.

Op zich is de Partij voor de Dieren blij met initiatieven voor een goede gelegenheid voor educatie. Het gaat ons in deze situatie over een gebouw, dat geplaatst wordt op een plek die van invloed is op het daar aanwezige natuurgebied en op het werelderfgoed Molens Kinderdijk. Het is een uniek en sfeervol beeldbepalend landschap, waarbij het de vraag is of een dergelijke schuur daar passend is.

Deze educatieschuur heeft een nokhoogte die op weerstand stuit bij de bewoners van Kinderdijk. Wat wij hebben begrepen is dat de educatieschuur een nokhoogte zal krijgen van 5,59 meter.

Uit informatie die wij ontvangen hebben, blijkt dat volgens het oude bestemmingsplan niet hoger gebouwd mocht worden dan 3 meter. In het nieuwe bestemmingsplan, dat in juli jl. is goedgekeurd, mag de goothoogte maximaal 3 meter zijn en wordt er geen maximale nokhoogte aangegeven.

Wij begrijpen uiteraard dat bestemmingsplannen herzien en gewijzigd worden, maar deze wijziging betreft een ingrijpende landschappelijke verandering.

Wij hebben vernomen dat u bereid bent met de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk om tafel te gaan om tot een compromis te komen voor de hoogte van deze educatieschuur. Wij verzoeken u om tegemoet te komen aan de wensen van omwonenden en de Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk om tot een aanvaardbaar compromis te komen voor zowel de omwonenden, de belangenvereniging en de gemeente.

Wij zien uw reactie met veel belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Carla van Viegen

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren

Provinciale Staten Zuid-Holland

Gerelateerd nieuws

Provincie moet jacht in polder bij Rhoon aan banden leggen

Den Haag, 30 augustus 2017 – Inwoners van de wijk Portland in Rhoon hebben veel last van jagers die dieren afschieten in de a...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil moratorium voor geitenhouderijen Zuid-Holland

Den Haag, 25 september 2017 – Het plan om een uitbreiding van een geitenstal tot 1200 geiten in Strijen is een bedreiging voo...

Lees verder