Partij voor de Dieren wil mora­torium voor geiten­hou­de­rijen Zuid-Holland


25 september 2017

Den Haag, 25 september 2017 – Het plan om een uitbreiding van een geitenstal tot 1200 geiten in Strijen is een bedreiging voor de volksgezondheid. De provincie zou de komst van dergelijke stallen daarom moeten verbieden. Dat stelt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland.

Een geitenhouder in Strijen is van plan om zijn bedrijf uit te breiden tot 1200 geiten.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat bewoners rondom pluimveebedrijven en geitenhouderijen meer kans hebben op klachten aan de luchtwegen, zoals longontstekingen. Het aantal extra gevallen van longontsteking, dat kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van geitenbedrijven, is over de jaren 2009 - 2013 gemiddeld ongeveer 89 patiënten per 100.000 mensen per jaar. Dat komt neer op ongeveer 5,4 procent extra patiënten. Ook lopen zij het risico op Q-koorts. Kinderen en ouderen hebben een nog groter risico, zo concludeert het RIVM.

Een vervolgonderzoek heeft bevestigd dat mensen met de longziekte COPD, die in de buurt van veehouderijen wonen, vaker en ernstiger klachten hebben dan mensen die op grotere afstand van veehouderijen wonen. Uit metingen in de woonomgeving blijkt bovendien dat de concentratie endotoxinen in de lucht toeneemt naarmate de afstand tot een veehouderij kleiner wordt of het aantal veehouderijen in een gebied groter wordt. Endotoxinen zijn kleine onderdelen van micro-organismen die luchtwegirritatie en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken. Ook de Dienst gezondheid en Jeugd Zuid-Holland Zuid adviseert om binnen een straat van 2 kilometer van een woningen geen geitenhouderij te hebben.

Deze feiten zijn voor de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland aanleiding om wederom vragen te stellen aan Gedeputeerde Staten over geitenhouderijen in Zuid-Holland. In juli van dit jaar heeft de Partij voor de Dieren ook al vragen gesteld over de bouw van een megageitenstal in Mijnsheerenland. Het college van Gedeputeerde Staten heeft toen aangegeven nog dit jaar met een beleidsvisie op de landbouw te komen. De Partij voor de Dieren wil daar niet op wachten en wil dat de provincie nu al maatregelen treft.

De partij vraagt zich onder meer af of de provincie op de hoogte is van de uitbreidingsplannen in Strijen en of dit wel in overeenstemming is met het bestemmingsplan en provinciale regelgeving. De Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland- Zuid heeft eerder dit jaar al een advies uitgebracht om minimaal 2 kilometer afstand te houden tussen geitenhouderijen en bewoning.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘We willen dat er een moratorium komt voor geitenhouderijen in Zuid-Holland. Het belang van de volksgezondheid moet zwaarder wegen dan het economische belang.’

Gerelateerd nieuws

Brief aan gemeente Molenwaard over een schuur voor educatie Kinderdijk

Gemeente Molenwaard T.a.v. het College van B&W Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf i.a.a. gemeenteraad Molenwaard Datum: 04 ...

Lees verder

Minder pleziervluchten helikopters in Zuid-Holland

Den Haag, 5 oktober 2017 – De vele recreatieve helikoptervluchten in de provincie Zuid-Holland hebben veel overlast veroorzaa...

Lees verder