Capelle aan den IJssel gemeente met beste honden­beleid in Zuid-Holland


17 juni 2010

Den Haag, 17 juni 2010 – Capelle aan den IJssel is de gemeente met het beste hondenbeleid in Zuid-Holland. Wethouder dieren en dierenbescherming van Capelle aan den IJssel, Joost Eerdmans, ontving daarom vandaag (17 juni) een ‘Oorkonde van mededogen’ uit handen van Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Twee leden van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, Willy van Doorn en Sandra Wienbelt, zochten uit welke gemeente in deze provincie het diervriendelijkste hondenbeleid heeft. Zij deden dat op verzoek van de Procvinciale Statenfractie van Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. De onderzoeksters baseerden zich onder meer op de notitie ‘gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid’ van de Dierenbescherming, de gemeentelijke Algemene Politieverordeningen en het hondenbeleid per gemeente. Alle gemeenten in Zuid-Holland werden op deze manier onder de loep genomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er nogal wat verschillen zijn tussen gemeenten als het om hondenbeleid gaat. Zo heffen sommige gemeenten wel hondenbelasting en andere niet, is er verschil in de hoogte van deze belasting, geldt er soms wel en soms geen aanlijnplicht voor honden, zijn hondenbezitters in de ene gemeente wel verplicht afvalzakjes voor hondenpoep te gebruiken en in andere niet, enzovoort.

De onderzoeksters kwamen tot de conclusie dat Capelle aan den IJssel de gemeente is met het diervriendelijkste hondenbeleid in Zuid-Holland. In het voordeel van deze gemeente sprak onder meer dat Capelle een wethouder heeft die opkomt voor de belangen van honden en andere dieren, dat er voldoende uitlaatzones voor honden zijn verspreid over de gemeente en dat de gemeente zelf een voorziening heeft om hondenpoep op te ruimen. Ook spreekt Capelle hondenbezitters aan op hun eigen verantwoordelijkheden, hanteert het geen aanlijnplicht en heeft het twee opsporingsambtenaren in dienst die kunnen optreden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren.

Als beloning voor dit hondvriendelijke beleid ontving wethouder dieren en dierenbescherming van de gemeente Capelle aan den IJssel, Joost Eerdmans, vandaag een ‘Oorkonde van mededogen’ van de Partij voor de Dieren. Carla van Viegen, die hem de oorkonde overhandigde, sprak haar waardering uit voor het Capelse hondenbeleid: ‘Deze gemeente bewijst dat het mogelijk is om maatregelen te nemen die goed zijn voor mens én dier. Zo laat je zien dat honden en ook andere dieren een belangrijke plaats innemen in onze samenleving en dat je daar rekening mee moet houden in je gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid'.


Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren organiseert fotowedstrijd: geef op 9 juni de dieren een stem

Op 9 juni aanstaande vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Om de dieren ook een stem te geven organiseert de Partij vo...

Lees verder

Partij voor de Dieren: ruimte voor biodiversiteit en duurzaamheid in ruimtelijke plannen van Zuid-Holland

Den Haag, 2 juli 2010 – Provinciale Staten van Zuid-Holland erkennen het belang van biodiversiteit en duurzaamheid bi...

Lees verder