Partij voor de Dieren: ruimte voor biodi­ver­siteit en duur­zaamheid in ruim­te­lijke plannen van Zuid-Holland


2 juli 2010

Den Haag, 2 juli 2010 – Provinciale Staten van Zuid-Holland erkennen het belang van biodiversiteit en duurzaamheid bij de vaststelling van de ruimtelijke plannen, die op 30 juni en 2 juli zijn besproken. Twee moties, die zijn ingediend door de Partij voor de Dieren zijn unaniem aangenomen tijdens de behandeling van de Provinciale Structuurvisie op 30 juni en 2 juli jl. De Provinciale Structuurvisie is één van de belangrijkste documenten die in deze statenperiode vastgesteld is. Het gaat hierbij om de verdeling, inrichting en kwaliteit van de schaarse ruimte in Zuid-Holland, waar 3,5 miljoen mensen en nog veel meer miljoenen dieren samenwonen en samenkomen.
De provincie Zuid-Holland staat voor grote ruimtelijke, ecologische en economische uitdagingen: de natuurlijke hulpbronnen worden in hoog tempo schaarser; klimaatverandering heeft gevolgen voor de inrichting van de ruimte; het thema van de toenemende krimp van de bevolking; de gevolgen van niet-duurzame economische activiteiten en als gevolg daarvan de enorme afname van de verscheidenheid aan genen, dier- en plantensoorten en ecosystemen (biodiversiteit). Veel planten en dieren verdwijnen in rap tempo van de aardbodem.
“Biodiversiteit is de basis voor onze economie, de genetische bron voor voedsel, medicijnen en de natuurlijke bescherming tegen klimaatverandering. Het vormt, samen met vernieuwbare grondstoffen, de levensverzekering voor de volgende generaties. Het tempo van uitsterven van soorten gaat naar schatting 50 à1000 keer sneller dan normaal. Het tempo waarin het biodiversiteitsverlies zich voltrekt ligt tegen 2050 naar verwachting 10 keer zo hoog en is zeer zorgelijk”, aldus Statenlid voor de Partij voor de Dieren Carla van Viegen. Het aannemen van de motie om biodiversiteit en duurzaamheid nader uit te werken in de ruimtelijke plannen ziet van Viegen als een belangrijke stap in de goede richting.
Bedrijvigheid in Zuid-Holland gaat niet overal samen met natuur en groen. De Partij voor de Dieren vindt dat de provincie een belangrijke ruimtelijke taak heeft m.b.t. het tot stand brengen van evenwicht tussen economie en ecologie en om zo slim en duurzaam mogelijk om te gaan met de verdeling van de schaarse ruimte. Het broze evenwicht is echter verstoord geraakt door menselijke activiteiten en klimaatveranderingen. Er moeten ingrijpende keuzes worden gemaakt om toekomstige generaties voldoende ruimte, schone lucht, schoon water en een schone bodem te bieden. Alle fracties van Provinciale Staten hebben dit belang onderkend en hebben unaniem een motie aangenomen die duurzaamheid nadrukkelijk meeneemt in de verdere uitwerking van de ruimtelijke plannen.

Een aantal moties en amendementen om in de groene ruimte nieuwe kassen en nieuwe bedrijventerreinen, zoals in de Hoeksche Waard en de Schieveense Polder te Rotterdam, mogelijk te maken, haalden het niet. Ook een amendement, ingediend om te voorkomen dat er huizen gebouwd worden die allen als doel hebben om andere economische projecten te kunnen betalen, zonder dat deze woningen nodig zijn, haalde het niet.
Tevens waren in de Provinciale Structuurvisie veel ecologische verbindingen geschrapt, die juist waren bedoeld om het verplaatsing van in het wilde levende dieren in aangewezen natuurgebieden (Ecologische Hoofdstructuur) mogelijk te maken. Een amendement om een aantal van deze belangrijke verbindingen te behouden, kon helaas niet rekenen op een meerderheid van provinciale steun. Toch hebben deze amendementen een belangrijke bijdrage geleverd aan de vergroting van het bewustzijn rondom duurzaamheid en mededogen.

De fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is zeer blij met de aangenomen moties, die een uitdaging zijn om een duurzame basis neer te leggen in de verdeling van de schaarse ruimte in Zuid-Holland en om ecologie en economie beter in balans te brengen.

Klik hier voor onze non-verbale bijdrage aan de vergadering.


Gerelateerd nieuws

Capelle aan den IJssel gemeente met beste hondenbeleid in Zuid-Holland

Den Haag, 17 juni 2010 – Capelle aan den IJssel is de gemeente met het beste hondenbeleid in Zuid-Holland....

Lees verder

Partij voor de Dieren wil stopzetting afschot reeën bij Noordwijk

Den Haag, 12 juli 2010 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat de provincie een einde maakt aan het afschi...

Lees verder