Circus Wilde Dieren de Tent Uit opent winter­cir­cus­seizoen


6 december 2007

Op donderdag 6 december is om 14.00 uur circus Wilde Dieren de Tent Uit met haar winter-voorlichtingstournee op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht gestart. Met een fototentoonstelling in een circustentje en een geketende levensgrote olifant presenteert circus Wilde Dieren de Tent Uit aan het publiek hoe droevig het leven van wilde dieren in circussen is. Wilde Dieren de Tent Uit vraagt het publiek met deze actie om niet naar een circus met wilde dieren te gaan, zoals het MECC wintercircus in Maastricht dat dit jaar olifanten in haar programma heeft.

Woordvoerder Jeroen van Kernebeek van Wilde Dieren de Tent Uit: ¨Eenzame opsluiting, vastgeketend aan voor- en achterpoot, wekelijks gepropt in een transportwagen om van hot naar haar gesleept te worden om dan op een krukje te mogen zitten, dat is geen dierwaardig bestaan.¨ Veel deskundigen op het gebied van dierenwelzijn, maar ook ethiek, zijn het er over eens dat het leed van wilde dieren in circussen niet meer te rechtvaardigen is. Ook mensen uit het dompteursvak zelf komen tot die conclusie. Ex- tijgertrainster Elke de Vries: ¨Het breekt mij altijd het hart als ik wilde dieren in het circus zie. In de jaren dat ik zelf als trainer met wilde dieren werkte heb ik ook het leed en de tekortkomingen gezien die de dieren moeten lijden. Ik spreek niet alleen over de trainingsmethoden die niet diervriendelijk zijn, maar ook over tijgers, leeuwen en apen in krappe kooien en olifanten die voor het grootste deel van hun leven vastgeketend staan aan kettingen. De mensen vertrekken na de show, maar de olifantenÿblijven vastgeketend achter in een stal. We moesten met ons allen beter weten!¨

De populariteit van diervriendelijke circussen, zonder wilde dieren, neemt gelukkig toe. Uit publieksonderzoek van het ministerie van LNV van september 2007, 'Opvattingen over dierenwelzijn in Nederland', blijkt dat Nederlanders zich na over dieren in de intensieve veehouderij en de pelsdierhouderij, het meeste zorgen maken over het welzijn van dieren in de commerciële visserij en in circussen. Gelukkig voor hen is het aanbod van circussen zonder wilde dieren nog nooit zo groot geweest als in deze winter. Op www.wildedierendetentuit.nl zijn ze op een rijtje gezet, zodat het gemakkelijk is om een diervriendelijke keuze te maken.

Veel landen, waaronder Oostenrijk, Engeland, België, Denemarken, Finland, Kroatië en Israël kennen op nationaal of gemeentelijk niveau al volledigeÿverboden of verboden voor een groot aantal diersoorten. Nederland loopt wat dierenwelzijn betreft al lang niet meer voorop.
Na Maastricht doet Circus Wilde Dieren de Tent Uit voor de kerst nog 8 grote steden aan in haar wintertournee.

Bron: dierennieuws

Partij voor de Dieren Zuid-Holland heeft een brief aan alle gemeenten in Zuid-Holland verzonden met het verzoek om geen vergunning meer af te geven aan circussen met wilde dieren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief