Eenzijdige infor­matie door provincie over Rijn­land­route


13 november 2010

Een advertentie van de provincie over de Rijnlandroute, die deze week in diverse huis-aan-huisbladen in de regio Leiden verscheen, is erg eenzijdig. Dat vinden de verzamelde oppositiepartijen in Provinciale Staten. Statenleden van de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 hebben kritiek op de advertentie.

In de advertentie, die twee pagina’s bestrijkt, wordt een erg eenzijdig beeld gegeven van de mogelijke tracés van de Rijnlandroute. Er komt wel een tegenstander aan het woord van de Churchill Avenue, maar geen tegenstander van het N11-Westtrace. Vorige week was er een demonstratie met ruim duizend deelnemers tegen dat laatste tracé, waarvoor weinig draagvlak bestaat onder buurtbewoners. In een ander deel van de advertentie worden deze buurtbewoners weggezet als NIMBY’s (Not In My Back Yard). Hierdoor worden valide argumenten tegen de weg als opportunitisch afgedaan. “Het lijkt erop dat het provinciebestuur met deze advertentie het draagvlak voor zijn eigen voorkeurstracé wil vergroten,” aldus de oppositiewoordvoerders.

Opvallend is dat in de advertentie gedeputeerde Asje van Dijk, namens het provinciebestuur, zegt dat de provincie geen voorkeur heeft voor een van de tracés. De provincie spreekt juist sinds jaar en dag zijn voorkeur uit voor het N11-West tracé. Deze advertentie is één grote reclame voor dat tracé, maar dat blijkt alleen indirect. Het lijkt er volgens de oppositie op dat hier sprake is van een vorm van beïnvloeding: “De gedeputeerde komt in de advertentie heel redelijk over, terwijl in interviews met buurtbewoners zijn standpunten worden verkondigd. Dit is een hele kwalijke manier van spinnen. Het lijkt op objectieve informatievoorziening, maar alleen het standpunt van het provinciebestuur wordt uitgedragen.” Het besluit over het tracé van de Rijnlandroute valt pas volgend voorjaar. Er staat nog niet vast voor welke variant Provinciale Staten zal kiezen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: dierenmishandeling duidt vaak op huiselijk geweld en kindermishandeling

Den Haag, 8 november 2010 – Dierenmishandeling en huiselijk geweld zijn nauw met elkaar verbonden. In huishoudens waa...

Lees verder

Uitnodiging Sea the Truth 10 januari!

Beste dierenvrienden, partijleden en andere geïnteresseerden, Komt u ook naar de vertoning van de...

Lees verder