Geen woningbouw in polder Kaag en Braassem


26 september 2016

Den Haag, 26 september 2016 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is tegen de plannen van de gemeente Kaag en Braassem om woningen te bouwen in de Hoogmadesche polder. Dat gebied maakt deel uit van het Groene Hart en zou daarom groen en open moeten blijven.

De gemeente Kaag en Braassem is van plan woningen te laten bouwen in de Hoogmadesche polder aan de noordkant van Hoogmade. Die polder ligt in een groen en open poldergebied, dat onderdeel uitmaakt van het Groene Hart.

Om die reden vraagt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland zich af of woningbouw op die plek wel in overeenstemming is met het bestaande bestemmingsplan. De bouwplannen van Kaag en Braassem vallen volgens de Partij voor de Dieren buiten het bestaande stads- en dorpsgezicht.

Daar komt bij dat de woningen binnen een zogeheten molenbiotoop zouden komen te staan. Dat is een omgeving waarin een molen of een reeks molens staat die ruimtelijk bescherming geniet en waarbij in de nabije omgeving niet zomaar nieuwe bebouwing mag worden opgericht. Ook spelen een open ruimte en vrije toegankelijkheid een grote rol. Een molen kan immers niet functioneren zonder vrije windtoevoer. De partij wil daarom van Gedeputeerde Staten weten welke maatregelen zij gaan nemen tegen de voorgenomen woningbouw in de Hoogmadesche polder.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: ‘Uit een locatiescan van de gemeente Kaag en Braassem blijkt dat er voldoende goede alternatieve bouwlocaties zijn binnen het bestaande stads- en dorpsgezicht. De provincie zou daarom een streep moeten zetten door de bouw van woningen in het groene en open polderlandschap’.

Gerelateerd nieuws

Geen megavarkensstal in open landschap Groene Hart

Den Haag, 23 september 2016 – De provincie Zuid-Holland wil een ontheffing verlenen voor de bouw van een megavarkensstal in h...

Lees verder

Niet vossen, maar landbouw oorzaak afname weidevogels

Den Haag, 6 oktober 2016 – Niet vossen zijn de oorzaak van de afname van het aantal weidevogels, maar de intensieve landbouw....

Lees verder