Kies voor mili­eu­be­wuste voeding!


8 oktober 2007

Groente- en fruitkalender
MilieuCentraal en onderzoeksbureau CE in Delft leverden de gegevens op basis waarvan de Natuur en Milieu-directeur haar boodschappen doet. Die gegevens zijn onder meer afkomstig uit de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal. De website van MilieuCentraal bevat overigens veel meer informatie over milieubewuste voeding.

De afwegingen bij de keuze voor een aantal producten is hieronder beschreven.

- Vlees versus vleesvervanger
De vleesvervanger is 50 procent minder vervuilend dan vlees. Als we 10 procent minder vlees gaan eten, zal het broeikasprobleem niet verder verergeren.
- Verse rode kool versus diepgevroren rode kool
De diepgevroren rode kool is zes keer zo vervuilend als de verse.
- Appels uit Nederland in oktober versus aardbeien uit Nederland in oktober
De aardbeien komen uit de kas en zijn twaalf keer zo vervuilend als de appels.
- Ingevlogen peultjes uit Egypte, Kenia of Guatemala versus sperzieboontjes uit Nederland
De peultjes zijn tien tot twintig keer zo vervuilend.

Een 'fout mandje' bevat dus vlees, diepvries rode kool, aardbeien uit de kas en peultjes die per vliegtuig uit een ver land zijn aangevoerd. Verse groenten van het seizoen zijn over het algemeen juist een goede keus.

Stop de vervuiling in de prijs
Vervoer per boot of per vliegtuig maakt voor het klimaateffect heel veel verschil. Kiwi's die per boot zijn gekomen, zijn niet vervuilender dan onze appels, maar als ze zijn ingevlogen is het verschil enorm groot. Maar dat kan de consument nergens aan zien.

Natuur en Milieu vindt dat de vervuiling van een product moet worden verwerkt in de prijs. Dan zijn schonere producten gewoon goedkoper dan vervuilende. Wel zo makkelijk voor de consument!

Bron: Stichting Natuur en Milieu

Voor meer informatie over milieubewuste voeding kijk op www.nm.nl

Gerelateerd nieuws

4 oktober Werelddierendag!

Op 4 oktober is het werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze s...

Lees verder

Derde Nacht van de Nacht op 27 oktober 2007

Op zaterdag 27 oktober 2007 vindt voor de derde maal het evenement De Nacht van de Nacht plaats, dat afgelopen jaren zo'n...

Lees verder