Klimaat­vrien­delijk dineren scheelt uitstoot CO2


28 augustus 2007

Consumenten kunnen een bijdrage leveren aan het milieu door klimaatvriendelijk te eten. Door bijvoorbeeld aardappels te consumeren van de akker om de hoek, in plaats van rijst uit Azië, en koeienvlees te mijden, kan men jaarlijks een uitstoot van 570 kilo CO2 besparen. Dat bleek zaterdag uit een onderzoek dat voorlichtingsbureau Milieu Centraal voor De Volkskrant uitvoerde.
Het bureau pleit voor aanvullende informatie op artikelen. "Als klanten weten dat eten uit een verwarmde kas komt of is ingevlogen, kunnen ze beter beoordelen of er bij de productie veel broeikasgassen vrijkomen." Door te wonen, te reizen en te eten stoot de gemiddelde Nederlander 11 ton CO2 per jaar uit. Eenderde daarvan houdt verband met voedsel.

Groente en fruit van de 'koude Nederlandse grond' zijn het milieuvriendelijkst. Zij veroorzaken de laagste uitstoot van CO2. Producten die worden ingevlogen daarentegen, of in een kas zijn gekweekt, nemen een grotere uitstoot van koolzuur voor hun rekening. De meeste uitstoot is op het conto van de vleeseters te schrijven. Zo gaat er aan een stukje rundvlees een hele reeks van CO2-uitstoot vooraf. Een koe eet 5 kilo gras en ander plantaardig voedsel voordat het beest een kilo vlees in het slachthuis oplevert. Bovendien geeft koeienmest methaan af. Zodoende kost een biefstukje evenveel CO2 als drie klimaatvriendelijke maaltijden, zo stelt Milieu Centraal.

Vuistregels voor een milieubewust eetpatroon
1. Wees matig met dierlijke eiwitten (vlees, kaas, vis)
2. Koop bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig
3. Eet regelmatig groenten van het seizoen
4. Koop op maat
5. Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig
6. Kook op maat
7. Koop milieuvriendelijk geteelde producten

www.milieucentraal.nl
[Bron Vara's Vroege Vogels]

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief