Lamme­ren­staarten couperen…


4 mei 2008

Sinds 1 januari 2008 mogen lammetjes niet meer gecoupeerd worden. Er zijn helaas boeren die dat nog wel doen. Als voorbijgangers of buren of andere geïnteresseerden dat merken, kunnen ze het melden bij de Algemene Inspectie Dienst (AID), via http://www.aid.nl/meldformulier.htm of per telefoon op nr. 045-5466230.
Het is belangrijk naar terugkoppeling te vragen nadat inspecteurs ter plaatse zijn geweest. Meestal betekent dat een telefoontje waarbij er gemeld wordt dat een en ander volgens de richtlijnen van de AID is afgehandeld.

Het couperen van lammeren is een verboden ingreep volgens artikel 40 van de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren. Overtreding hiervan is een misdrijf en er staat een maximumstraf op van drie jaar gevangenisstraf of een maximale geldboete van 18.500. In de praktijk zal dit echter vele malen lager liggen.

Er zijn drie lang-staartige Engelse schapenrassen, namelijk de Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest, waarvoor voor drie jaar een vrijstelling voor het couperen is gegeven.

Gerelateerd nieuws

7 van de 10 Nederlanders laten Friesche Vlag zuivel staan

Negen van de tien Nederlanders weten niet dat je door het kopen van Friesche Vlag zuivel indirect bijdraagt aan het kappen va...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil uitbreiding nertsenfokkerij Alphen voorkomen

Den Haag, 6 mei 2008 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil de voorgenomen uitbreiding van een nertsenfokkerij ...

Lees verder