Lezing over veran­de­ringen in de samen­leving door prof. Rotmans


7 december 2012

Den Haag, 7 december 2012 - Op uitnodiging van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland houdt prof. dr. ir. Jan Rotmans op 9 januari 2013 een lezing over structurele veranderingen in de samenleving. Prof. Rotmans is hoogleraar duurzaamheid en transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Erik Pool, voormalig transitiemanager bij de rijksoverheid, oprichter van de La Scuola, academie voor levenskunst en voormalig statenlid van de Partij voor de Arbeid in Zuid-Holland, verzorgt de inleiding.

De lezing gaat over veranderingen in brede zin die plaatsvinden in onze samenleving. Onze samenleving is sterk in beweging en kantelt. Van centraal naar decentraal, van top-down naar bottom-up en van verticaal naar horizontaal. Oude structuren en instituties worden afgebroken en nieuwe komen daarvoor in de plaats. Onze maatschappelijke stelsels hebben hun wortels in de tweede helft van de vorige eeuw en functioneerden tot ver in de jaren ‘80 behoorlijk goed. Daarna werden steeds meer haarscheurtjes zichtbaar en trad toenemende spanning op tussen gebruikers en samenleving enerzijds en de (semi-)publieke stelsels anderzijds. Inmiddels kunnen onder meer de gezondheidszorg, energievoorziening, het onderwijs, de sociale zekerheid en ruimteverdeling, niet meer leveren wat gebruikers en samenleving wensen. Het antwoord daarop is steeds hetzelfde: aanpassingen van de bestaande systeemorde, vanuit het streven naar meer efficiency. Wat echter opvalt is dat deze maatschappelijke stelsels verstard zijn en al heel lang werken met dezelfde regels, spelers en structuren, waarbij de verhoudingen tussen de partijen goeddeels vastliggen.

Wat echter nodig is, is radicale systeemvernieuwing. Nieuwe spelers, nieuwe spelregels en een nieuw spel. Het menselijke aspect moet weer terugkomen in de opbouw van nieuwe maatschappelijke stelsels. Zo moet de gezondheidszorg van de toekomst mensgericht zijn, economisch volhoudbaar en maatschappelijk ingebed. De energievoorziening van de toekomst is decentraal en duurzaam. Kleinschaligheid, vertrouwen, mensgerichtheid, volhoudbaarheid, kwaliteit en samenredzaamheid worden kernwaarden van de nieuwe (semi-)publieke stelsels.

Rotmans beschrijft de storm die door de samenleving raast: de keten van crises die ons nog te wachten staat en de beweging van onderop die voor een evolutionaire revolutie gaat zorgen. Veel mensen staan nog in het oog van de orkaan, waar het windstil en onbewolkt is. Maar de komende jaren zullen steeds meer mensen uit het oog van de orkaan stappen en de hevigheid van de storm ervaren. Het worden spannende, heftige jaren in een tumultueuze, chaotische overgangsperiode, op weg naar een nieuw type, duurzamere samenleving.

De lezing vindt plaats op woensdag 9 januari 2013 in het provinciehuis van Zuid-Holland (Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag) en begint om 19.00 uur. Vanaf 18.30 uur bent u welkom. Na afloop is er gelegenheid om van gedachten te wisselen over de lezing onder het genot van een drankje. De lezing is voor een ieder gratis toegankelijk.

Na de lezing is er gelegenheid om het nieuwe boek ‘In het oog van de orkaan’, geschreven door Jan Rotmans, te kopen en te laten signeren door de schrijver. Het zal een boeiende en inspirerende avond worden. Er is plaats voor 80 mensen. Schrijf u snel in want vol is vol.

Als u bij de lezing aanwezig wilt zijn, stuurt u dan zo spoedig mogelijk een email met uw naam en het aantal personen naar ahk.van.viegen@statenzh.nl. U ontvangt dan een bevestiging per email retour.

Gerelateerd nieuws

Biogas gevaarlijk en schadelijk voor milieu

Den Haag, 21 november 2012 – Biogas is waarschijnlijk helemaal niet zo duurzaam als wordt gedacht. De verwerking van ...

Lees verder

Partij voor de Dieren tegen uitroeiing huiskraai Hoek van Holland

Den Haag, 20 december 2012 - De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil dat Gedeputeerde Staten ...

Lees verder