Maak van Dordrecht weer volwaardig inter­ci­ty­station


7 februari 2017

Den Haag, 7 februari 2017 – Dordrecht moet weer een volwaardig intercitystation worden. Daarvoor pleit onder andere de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland naar aanleiding van klachten van treinreizigers. Zij zijn sinds begin december veel meer tijd kwijt als zij met de trein naar Den Haag, Breda of Tilburg willen.

Dordrecht is, sinds op 11 december jl. de nieuwe NS-dienstregeling inging, geen intercitystation meer. Nu rijdt er slechts nog één per uur, een intercity tussen Dordrecht en Breda, gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor de meeste treinreizigers betekent dit dat hun reis richting Den Haag of het zuiden van het land nu veel langer duurt.

Reizigersorganisatie Rover heeft hierover naar eigen zeggen een regen aan klachten ontvangen. Rover wijt dit aan het feit dat Dordrecht niet langer een volwaardig intercitystation is. De treinen zijn ook veel voller, want hetzelfde aantal reizigers moet met een kleiner aantal treinen mee. Zowel tijdens als buiten de spitsuren zijn er daardoor vaak te weinig zitplaatsen.

Ook klagen reizigers over de krappe aansluitingen. Zo is bijvoorbeeld de overstaptijd voor mensen die met de MerwedeLingelijn naar Dordrecht komen, een stuk korter geworden. De trein waarop zij moeten overstappen, wacht vaak niet. Als reizigers die aansluiting missen, moeten ze nu veel langer wachten op de volgende trein.

Het risico bestaat dat inwoners van de regio Dordrecht-Gorinchem daardoor het openbaar vervoer gaan mijden. Daarom trekt de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland, samen met D66, SP, GroenLinks en SGP/Christenunie, nu aan de bel bij Gedeputeerde Staten.

De vijf partijen willen van de provinciebestuurders weten of die ook vinden dat het afschaffen van de status van intercitystation onacceptabele gevolgen heeft voor mensen die via station Dordrecht reizen. Zij wijzen er op dat de afgelopen maanden tijdens storingen en vertragingen de intercity Rotterdam-Dordrecht regelmatig is verlengd tot Breda. Waarom kan dat niet op structurele basis, vragen zij zich af.

De NS heeft onlangs aangekondigd dat vanaf de dienstregeling 2018 tijdens de ochtend- en avondspits een intercity gaat rijden tussen de Randstad en Zeeland. De Partij voor de Dieren en de vier andere partijen pleiten er voor dat Gedeputeerde Staten er bij de NS op aandringen dat deze intercity ook in Dordrecht zal stoppen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: geen natuurbegraafplaats in Bonnenpolder

Den Haag, 25 januari 2017 – Er moet geen natuurbegraafplaats komen in de Bonnenpolder in Hoek van Holland. De polder is beste...

Lees verder

Provincie eens met Partij voor de Dieren: geen strandhuizen bij Kijkduin

Den Haag, 13 februari 2017 – Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn het eens met de Partij voor de Dieren dat er geen stra...

Lees verder