Met sneeuw is het voedsel voor veel vogels verborgen: voer ze!!
Wat voer je:
- brood (nooit beschimmeld brood), allerlei soorten zaden, stukjes fruit of fruitafval zoals klokhuizen en schillen, gebroken rijstkorrels, havermout, krenten en rozijnen.
- hang tussen bomen en struiken pindasnoeren of pindanetjes, maak deze van ongebrande pelpinda's; koop deze in dierenzaken en notenwinkels.
- hangt een vetbol op
- hang een gehalveerde kokosnoot op, zorgt voor een gaatje om het op te hangen; de vogels zijn dol op het vruchtvlees
Water?
Als er sneeuw ligt is water geen probleem, de vogels eten sneeuw.
Als er geen sneeuw ligt hebben vogels ook grote behoefte aan drinken.
- hak ijs in kleine stukjes en strooi dat uit
- als je thuis bent kan je makkelijk enkele malen per dag het bevroren water in een drink bak verversen of maak van stenen of ander stevig materiaal een stellage voor de stenen drinkbak en zet daaronder een waxinelichtje. Probaat middel en veilig voor mens en dier. Om te voorkomen dat vogels bij stevige vorst gaan badderen, leg een steen in het bakje.
Hygiëne
Maak de voederplaats regelmatig schoon met heet water en een borstel. De uitwerpselen van de vogels kunnen voor ziektes zorgen.
Zet een vogelplank in je tuin
Dit is veel beter dan voedsel op de grond strooien, omdat de vogels dan een gemakkelijke prooi zijn voor alle buurtkatten. Bovendien kan dit eten ongedierte zoals ratten aantrekken. De vogelplank moet in de buurt staan van struiken en/of bomen, zodat de vogels kunnen vluchten. Meestal eten ze ook in de bomen of struiken; ze halen wat voedsel van de vogelplank en nemen dit mee in een boom of struik waar ze het vervolgens op eten.
De plank moet plat zijn zonder afdakje, want dit bemoeilijkt de vogels het aanvliegen. Een brede plank met een opstaand randje en spleten of gootjes waardoor er water kan weglopen is het beste.
Veeg elke twee dagen het voedsel van de plank, omdat het voedsel anders gaat beschimmelen en daar worden de vogels ziek van.
Een goed voornemen
Wat je met zo’n pak sneeuw realiseert dat struiken met bessen nu zijn waarde duidelijk laten zien, als in de sneeuw nog zo dik, een bes blijft goed te vinden. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar, plant een besdagende struik als meidoorn, sleedoorn, vuurdoorn, een rozenbottel.
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren: massaslachting en vergassing ganzen onacceptabel
Den Haag, 26 november 2010 - De provincie Zuid-Holland is van plan in 2011 duizenden ganzen af te laten schieten en te late...
Lees verderPartij voor de Dieren wil jachtverbod wegens winterkou
Den Haag, 20 december 2010 - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vraagt het college van Gedeputeerde Staten met direct...
Lees verder