Partij voor de Dieren: massa­slachting en vergassing ganzen onac­cep­tabel


26 november 2010

Den Haag, 26 november 2010 - De provincie Zuid-Holland is van plan in 2011 duizenden ganzen af te laten schieten en te laten vergassen. Vergassing van ganzen is sowieso niet toegestaan. Reden is de overlast die de ganzen zouden veroorzaken voor boeren. De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt het volstrekt onacceptabel dat er een massaslachting onder de ganzen dreigt.

Er overwinteren jaarlijks zo’n twee miljoen ganzen in ons land. De vogels veroorzaken soms schade aan landbouwgewassen en weilanden. Er bestaan sinds 2003 speciale gebieden waar de ganzen kunnen foerageren. Daar mag er niet op ze worden geschoten. Buiten deze gebieden krijgen boeren alleen kosten vergoed als ze kunnen aantonen dat ze alles in het werk stellen om de ganzen te verjagen en desnoods af te schieten. Daarbij laten jaarlijks zo’n 100.000 ganzen en smienten het leven. Door dit afschotbeleid planten de dieren zich alleen maar sneller voort.

Deze aanpak kostte Nederland de afgelopen jaren gemiddeld 17,5 miljoen euro per jaar. Bij voortzetting van het huidige beleid kan dat oplopen tot bijna 29 miljoen euro in 2015. Dit komt doordat er meer ganzen komen, ondanks grootschalige afschot.

Het Centrum voor Landbouw en Milieu en het Landbouw Economisch Instituut kwamen eerder al na wetenschappelijk onderzoek tot de conclusie dat het beter is om terug te keren naar de situatie van vóór 2003. Dat betekent: geen vaste foerageergebieden voor ganzen meer en de vaste vergoeding voor boeren in deze gebieden afschaffen. Dat levert jaarlijks een kostenbesparing op van 8,4 miljoen euro.

De provincie Zuid-Holland maakte woensdag bekend dat het de komende jaren massaal ganzen wil gaan afschieten en vergassen. De reden is dat de vogels te veel schade aan landbouwgewassen zouden veroorzaken. Dat zou de provincie vorig jaar een schadepost hebben opgeleverd van 160.000 euro.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vindt het onacceptabel dat er volgend jaar duizenden ganzen worden afgeschoten en vergast en wil dat ganzen in Nederland worden beschermd. Bij schade en overlast moet, stelt de partij, de provincie kiezen voor effectieve verjaging in die gebieden, bijvoorbeeld door het gebruik van bordercollies. Ook moeten niet-landbouwgebieden, zoals dijken, natuurgebieden en waterbergingsgebieden aantrekkelijker worden gemaakt, door bijvoorbeeld witte klaver te zaaien. Ganzen zijn daar gek op. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van het leergedrag van ganzen bij verjaging. Dit is nu niet het geval. Als ganzen worden verjaagd uit landbouwgebieden, er aantrekkelijke alternatieve gebieden voor hen zijn buiten de productiegebieden en boeren een goede vergoeding krijgen voor de geleden schade, is dit niet alleen goedkoper, maar ook veel duurzamer en diervriendelijker. Er is dan sprake van een win-win situatie.

Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland: “Het huidige provinciale beleid faalt op alle fronten en maakt het mogelijk dat dieren die mogelijk overlast veroorzaken steeds meer en vaker worden afgeschoten. In onze drukbevolkte provincie is steeds minder leefruimte voor groen, natuur en in het wild levende dieren. Zij veroorzaken daardoor meer overlast en zijn de dupe van menselijk falen. Het is onacceptabel dat duizenden weerloze dieren worden vergast en afgeschoten. Dit gaat gepaard met zeer veel dierenleed en kan niet op deze manier worden voortgezet. Ik ga hierover kritische schriftelijke vragen stellen om dit onacceptabele provinciale beleid aan de kaak te stellen.”

Gerelateerd nieuws

Uitnodiging Sea the Truth 10 januari!

Beste dierenvrienden, partijleden en andere geïnteresseerden, Komt u ook naar de vertoning van de...

Lees verder

Met sneeuw is het voedsel voor veel vogels verborgen: voer ze!!

Wat voer je: - brood (nooit beschimmeld brood), allerlei soorten zaden, stukjes fruit of fruitafval zoals klokhuizen en sc...

Lees verder