Partij voor de Dieren bezorgd over lot groep eenden en ganzen in Lansin­gerland


30 maart 2011

Den Haag, 30 maart 2011 – De fractie van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland is bezorgd over het lot van een groep ganzen en eenden in Berkel en Rodenrijs in de gemeente Lansingerland. De gemeente wil ganzen en eenden vangen omdat ze overlast zouden veroorzaken. De Partij voor de Dieren is bang dat de dieren vervolgens worden gedood en vraagt de gemeente Lansingerland om een garantie dat dit niet gebeurt.

De Partij voor de Dieren kwam de kwestie op het spoor dankzij twee inwoners van Lansingerland. Die hadden in de plaatselijke krant ‘De Heraut’ gelezen dat de gemeente een aantal ganzen en Kaapse eenden wil wegvangen. De dieren zouden overlast veroorzaken in de Ruyterstraat in de kern Berkel en Rodenrijs en in de omgeving van de Moerasvaren in de kern Bergschenhoek. Er zou sprake zijn van agressief gedrag naar voetgangers en fietsers en het opvreten van planten. Ook zouden sommige ganzen en eenden nestelen in particuliere tuinen.

Voor de gemeente Lansingerland is dit aanleiding om op korte termijn een aantal eenden en ganzen weg te vangen uit de desbetreffende wijken. De dieren worden, volgens de gemeente, elders opgevangen, waarna er een ‘passend tehuis’ voor hen wordt gezocht. Buurtbewoners vertrouwen dit echter niet en zijn bang dat de dieren een wisse dood tegemoet gaan. Zij wijzen er verder op dat de dieren al een paar jaar in de omgeving verblijven en nauwelijks overlast veroorzaken. Bovendien zou de gemeente een aantal bosjes hebben verwijderd, waar de ganzen en eenden konden nestelen.

De fractie van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft daarom een brief geschreven aan burgemeester en wethouders van Lansingerland. Daarin vraagt de partij onder meer hoeveel ganzen en eenden de gemeente wil wegvangen en waar die dieren vervolgens worden ondergebracht. De Partij voor de Dieren wil graag weten wat Lansingerland met een ‘passend tehuis’ bedoelt.

Verder vraagt de partij de gemeente te garanderen dat de dieren niet worden gedood, ook niet later als zij inderdaad bij een opvangadres verblijven. Als dat laatste het geval is, pleit de Partij voor de Dieren er voor dat de dieren daar mogen blijven tot aan hun (natuurlijke) dood. Tenslotte wil de partij weten of de eenden en ganzen vanuit het opvangadres elders weer worden uitgezet en zo ja, waar en wanneer dat dan gebeurt.

Gerelateerd nieuws

Doe op 26 maart mee aan Earth Hour!

Beste natuurliefhebber, Kleine moeite voor jou, groot gebaar voor de aarde. Meld je aan voor Earth Hour, zaterdag 26 maar...

Lees verder

Partij voor de Dieren boos op gemeente Zoetermeer over volspuiten vogelnesten met purschuim

Den Haag, 8 april 2011 – De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is boos en geschokt over het volspuiten van vogel- ...

Lees verder