Partij voor de Dieren blij met verbod afschot beschermde dieren in winters Zuid-Holland


8 februari 2012

Den Haag, 8 februari 2012 - De fractie van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verheugd over het besluit van het college van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland om met ingang van vandaag een jachtverbod in te stellen voor watervogels. Dit vanwege de winterse omstandigheden. De partij had eind vorige week om dit jachtverbod gevraagd.
Eind vorige week vroeg Carla van Viegen, Statenlid voor de Partij voor de Dieren in het Zuid-Holland, het college van Gedeputeerde Staten om zo spoedig mogelijk over te gaan tot sluiting van de jacht. Reden voor het verzoek is het flinke pak sneeuw dat Zuid-Holland bedekt, de ijsvorming op het water en de kou. De mogelijkheden voor dieren om voedsel te zoeken en hun schuilmogelijkheden zijn daardoor sterk beperkt en dieren raken verzwakt en uitgeput.
Het jachtverbod geldt tot nader order voor watervogels als de knobbelzwaan, meerkoet, smient, kolgans en grauwe gans. Als er voor die tijd een belangrijke verbetering in de omstandigheden komt, kan de provincie besluiten om het jachtverbod eerder op te heffen.
Van Viegen reageert verheugd op het jachtverbod: “Het is een belangrijke en goede beslissing van Gedeputeerde Staten. In de sneeuw hebben dieren geen enkele kans tegen de jagers. Door nu een jachtverbod in te stellen, krijgen de dieren het voordeel van twijfel van de provincie. In deze omstandigheden is dat hard nodig.” In verband met schadebeheer mag er nog wel op andere schadeveroorzakende soorten , zoals hazen, konijnen, eksters, zwarte kraai, kauw, holenduif en diverse meeuwensoorten worden geschoten. Van Viegen vindt het jammer dat de jacht op deze dieren niet is opgeschort, omdat ook deze dieren het nu zwaar te verduren hebben. Overigens vindt de PvdD dat er diervriendelijke alternatieven toegepast moeten worden bij schadebestrijding en dat hiervoor geen dieren worden afgeschoten.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren: stop jacht op alle dieren in verband met winterkou

Den Haag, 3 februari 2012 - De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland vraagt het college van Gedeputeerde Staten met directe...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil strenge aanpak jager neergeschoten en achtergelaten gewonde zwaan

Den Haag, 16 februari 2012 – Een jager die onlangs in Leidschendam een zwaan neerschoot en het dier vervolgens gewond...

Lees verder